Hlavní obsah

Koncesionářský poplatek zvýšen. Ale to zdaleka nestačí!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

V minulém článku jsem se věnoval důležitosti zvýšení koncesionářského poplatku. Aby však bylo působení veřejnoprávní televize efektivní, je třeba se zamyslet nad tím, jak přimět koncesionáře k aspoň částečnému povinnému sledování.

Článek

V minulém článku jsme se shodli na tom, že je třeba zvýšit koncesionářský poplatek České televizi, neboť ta má zásadní význam na demokratické rozhodování při volbách. Právě diváci České televize dělají při volbách správná rozhodnutí, která zaručují, že liberálně demokratické směřování naší země na Západ nebude ohrožováno těmi, kteří podléhají dezinformacím z proruských médií.

Je ale správné dlouhodobě klást břímě ochrany demokracie jen na jednu část občanského spektra? Jak přimět proruskou a dezolátní scénu k tomu, aby přestala ohrožovat naše nezpochybnitelné začlenění v západních strukturách?

Zvýšení poplatku a zvýšení počtu platících nám zajistí více peněz na výrobu pořadů důležitých pro orientaci občanů v demokratických procesech, ale neručí nám to, že se budou i dívat. Naštěstí jde vývoj moderních technologií natolik dopředu, že je k tomu budeme moci přinutit.

Ideálním stavem by bylo, kdyby byla každému občanovi České republiky stanovena povinnost zhlédnout měsíčně určitou porci pořadů, které pro něho Česká televize připravuje. Jak to zajistit? Například tak, že by se mu možnost sledovat komerční a zábavný obsah, odemkl až tehdy, kdy by měl splněný zákonem stanovený limit sledování povinných pořadů České televize. Zjednodušeně řečeno, komerční televizi, Youtube, Spotify, Facebook a podobné aplikace si každý pustí jen v případě, že tento limit plní.

A co by bylo povinné zhlédnout?

1. každý den určitý počet minut veřejnoprávního zpravodajství

2. každý týden aspoň 30 minut veřejnoprávní publicistiky

3. měsíčné zhlédnout aspoň 2 speciální pořady, které budou určeny (napadá mě například magazín Queer, který se věnuje životnímu stylu diskriminovaných sexuálních menšin).

Současné technologie umožňují provozovatelům komerčních platforem nařídit, aby svým divákům obsah České televize v povinném rozsahu poskytli. A též je pověřit kontrolou, zda všichni jejich uživatelé zákonem stanovený limit plní. Tuto věc je samozřejmě třeba řešit na celoevropské úrovni, ale neexistují žádné překážky, které by přijetí tohoto opatření měly bránit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz