Hlavní obsah
Umění a zábava

Platit za televizi na mobilu je správné a koncesionářský poplatek se musí zvýšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vášnivou debatu rozvířil článek na Novinkách o tom, že vláda zdraží koncesionářské poplatky a zároveň je budou muset nově platit i lidé, kteří mají chytrý mobil nebo tablet, na nichž lze televizi a rozhlas také sledovat.

Článek

Na ministerstvu o tom prý jedná pracovní skupina, ve které sedí i zástupci koaličních stran a veřejnoprávních médií. Rozhlas prý požaduje zvýšení 45korunového poplatku o 15 korun a zvednutí ze 135 korun žádá i Česká televize.

Aby mezi oběma médii zůstal zachovaný poměr, dá se odhadovat, že bychom za ČT nově platili 180 korun, tedy o 45 víc. V součtu bychom si pak za obě média připlatili 60 korun, což samozřejmě nikdy nepocítí, ale pro média veřejné služby to bude obrovský příjem navíc.

Poplatek se nezměnil 15 let

Vzhledem k tomu, že naposledy se koncesionářský poplatek zvedal v roce 2008 a od té doby klesla hodnota peněz v důsledku inflace o 40 %, je to asi v pořádku.

Poplatky by se prý navíc o inflaci mohly zvyšovat každý rok, což už může občany trochu naštvat, když vidí, jak si s ní Česká národní banka absolutně neví rady, ale pořád jde o logický krok.

Revoluční je ale ta část návrhu, která se věnuje samotné definici toho, kdo by měl koncesionářský poplatek platit.

V současné době jej platí jen domácnosti, které mají doma televizní či rozhlasový přijímač, jenže praxe je taková, že dnes už lidé televizi a rádio sledují, respektive poslouchají i na mobilech, tabletech a počítačích, což by prý okruh plátců rozšířilo o 600 tisíc domácností.

Domácnosti, které už dnes koncesionářský poplatek platí, už žádný další platit nebudou. Kolik má kdo doma „přijímačů“, je státu už teď jedno. Jestli jeden, nebo deset, cena je stále stejná.

Lidi, kteří dnes koncesionářský poplatek neplatí (protože vymahatelný není v praxi v podstatě nijak), to štve a cítí se ukřivdění, protože si mysleli, že našli mezeru v zákoně – dívat se na telku a neplatit za to –, ale logika je tady úplně jasná.

Koncesionářské poplatky financují výrobu obsahu České televize a Českého rozhlasu bez ohledu na to, kde ten obsah divák konzumuje.

Poplatek za Českou televizi není poplatek za vlastnění televize, ale za to, že si večer pustím Události nebo třeba teď mistrovství v hokeji. Tyhle pořady musí někdo vyrobit a zaplatit a jestli chceme, aby si nadále držely nějakou úroveň, za ceny z roku 2008 to rozhodně nepůjde.

A vzhledem k tomu, že trendem už dávno není televize se 150cm úhlopříčkou, ale obývák bez televize, a přesto se obsahy ČT dál konzumují ve velkém, je na rozšíření okruhu poplatníků koncesionářského poplatku o další zařízení špatné jedině to, že k němu nedošlo už před deseti lety.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz