Hlavní obsah
Umění a zábava

Stardance se „bolestně míjí s dobou“. Díky tomu je tak populární

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Přestože Stardance patří k vůbec nejsledovanějším pořadům, které televizní stanice v posledních letech nabízejí, při pohledu do médií a na sociální sítě by se dalo snadno nabýt dojmu, že „proti němu každý něco má“.

Článek

Tradičně se to celý podzim všude jen hemžilo kritikou Ebenova humoru, kvůli kterému by měl v ČT okamžitě skončit, a víc než kdy jindy i zpochybňováním toho, jestli vlastně podobný pořad vůbec patří na obrazovky televize, kterou si všichni platíme ze svých tvrdě vydřených a řádně zdaněných peněz.

Ano, bavíme se o 135 korunách – ekvivalentu jedné krabičky cigaret nebo dvou cappuccin – měsíčně, za které máme přístup k prvotřídnímu nepřetržitému zpravodajskému servisu, bezkonkurenční publicistice (samotné DVTV stojí 149 korun), největším mezinárodním sportovním akcím nebo řadě původních i převzatých filmů a seriálů.

A taky ke Stardance…

Odpověď je jednoduchá. Patří.

Česká televize má totiž ve svém kodexu napsané, že se má „starat o integraci společnosti“ a nejen já osobně v dnešním světě neznám nic, co by tuhle funkci plnilo lépe než Stardance. Možná jen návštěva zoologické zahrady.

Stardance sledují malé děti, teenageři, dospělí i senioři. Rodiny i jednotlivci. Sportovci, umělci i intelektuálové. Každý si v něm najde něco, což se o fotbalových zápasech, Eurovizi nebo většině filmů a seriálů rozhodně říct nedá.

„Stardance je málo progresivní“

Daleko podlejší mi ale přišla dnešní kritika Respektu přes „malou progresivnost“ Stardance. Asi proto, že v něm mezi hvězdami netančí stejnopohlavní páry jako v Itálii nebo lidé s dwarfismem („trpaslíci“) jako v Rakousku.

Prý to znamená, že se tím Česká televize „bolestně“ míjí s dobou.

Pomiňme, že od roku 2015 je Stardance reálně asi největším „propagátorem“ paraplegiků v zemi, že posledním vítězem byl gay a že o progresivní ideologii se v kodexu nic nepíše.

Osobně mám pocit, že právě ta odolnost zubu času, nanejvýš formální dress-code a galantní chování i vyjadřování jsou nevětší silou a vlastně i důvodem, proč má Stardance stále tak rozmanité a početné publikum, díky kterému může „spojovat“. Rozhodně nejde o žádnou bolest.

Nejen v Respektu by si možná mohli uvědomit, že „progresivní“ se ne vždy automaticky rovná „dobré“. A že někdy je opravdu lepší tančit na místě než vyrazit dopředu špatným směrem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz