Hlavní obsah

Bezpečný východ, divoký západ. Kde v Evropě vás nejspíš okradou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Stereotypy o tom, jak je východ Evropy divoký a nebezpečný, zdá se, přestávají platit. Alespoň podle dat Eurostatu o míře krádeží v jednotlivých regionech.

Článek

Přehledná mapka, kterou dal na základě dat Eurostatu a police.uk dohromady web Brilliantmaps.com, ilustruje počet loupeží na 100 tisíc obyvatel a tak trochu obrací zažité stereotypy o vnímání jednotlivých částí Evropy naruby.

Důležité je přitom rozlišit „loupež“ od „krádeže“. Eurostat totiž nezohledňuje ty nahlášené případy, kdy třeba někdo v přeplněném metru někomu nenápadně vytáhl z kapsy peněženku.

Počítá jen okradení „za použití fyzické síly, zbraně nebo výhružky“.

Čím tmavší oblast, tím nebezpečněji.

Foto: Brilliantmaps.com

Míra krádeží v Evropě

Už na první pohled je evidentní, jak je na východě – ve srovnání se západem – bezpečno. Balkánská nebo rumunská města byste mezi těmi nebezpečnými hledali marně.

Nejnebezpečnější evropská města jsou podle dat Eurostatu tahle:

  • Paříž 🇫🇷
  • Barcelona 🇪🇸
  • Brusel 🇧🇪
  • Seine-Saint-Denis 🇫🇷
  • West Midlands 🇬🇧
  • Londýn 🇬🇧
  • Lutych 🇧🇪
  • Bouches-du-Rhône 🇫🇷
  • Rhône 🇫🇷
  • Charleroi 🇧🇪

Kde je Německo?

Když se tahle mapka objevila na sociálních sítích, uživatelé se nejvíc podivovali nad tím, kde jsou německá města a jak to, že je celé Německo tak světlé.

Zvlášť v kontextu dramatických zpráv, které o bezpečnosti v Německu čteme, nebo třeba týden starého vyjádření německého fotbalisty Toniho Kroose, jenž prohlásil, že se po konci kariéry nevrátí domů, ale raději zůstane ve Španělsku, protože „v Německu už po migraci není bezpečno“.

(Euro)statisticky je přitom Španělsko nebezpečnější než Německo.

Pravděpodobným vysvětlením je, že zatímco německá data pocházejí z roku 2019, všechna ostatní až z roku 2022, přičemž teprve v roce 2020 se po pandemickém útlumu znovu rozjela migrace a právě v roce 2022 požádalo v EU o azyl nejvíc lidí od roku 2016.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz