Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fiala slovíčkaří. Daně se prý nezvyšují, jen na nich lidé zaplatí víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Před volbami do poslanecké sněmovny Petr Fiala sliboval, že jeho vláda nezvýší daně. V rámci konsolidačního balíčku chce ale zvýšit skoro všechny, a přesto tvrdí, že svůj slib neporušil.

Článek

„Slíbil jsem, že zastavíme zadlužování, a to také zastavujeme. Slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat celkové daňové zatížení, a to také nezvyšujeme,“ prohlásil Fiala v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Jak si to vysvětlit, když ve čtvrtek před tím oznámil zvýšení daní o 70 miliard?

Tak, že výnos daně se nerovná daňovému zatížení. Vláda totiž fakticky nezvedá přímé daně s výjimkou daně z nemovitosti, jen „nutí“ lidi, aby na daních zaplatili víc.

Zaměstnancům se přece nezvýší „daň“, jen budou povinně platit povinné nemocenské pojištění.

Živnostníkům se taky nezvýší „daň“, jen jim brutálně narostou odvody na sociální a zdravotní pojištění. Až o sto procent!

„Boháčům“ se taky nezvýší daň, jen se sníží hranice výše příjmu, při které budou muset lidé vyšší daň platit, takže více lidí nově zaplatí stále stejně vysokou daň. Laťka tedy zůstane stejně vysoko, jen vám před ní Fiala postaví trampolínu.

A všem dohromady se nezvýší „daně“ – ve smyslu nárůstu nějakého procenta – jen jim zmizí celkem dvacet dva daňových slev a výjimek, kvůli čemuž lidé ve finále zaplatí na daních o ranec víc.

Ale ne proto, že by se „zvýšily daně“ – přece proto, že zmizely slevy na daních.

Takže vlastně má Fiala pravdu, když se tváří, že předvolební sliby jsou mu svaté, ale konečně přede všemi dostál svému přídomku, který mu před rokem „postavil“ Babiš –asociální premiér.

Říkat s kamennou tváří rodinám, že sice zaplatí o sto tisíc ročně víc na daních, ale daňové zatížení zůstane stejné, takže svůj slib o nezvyšování daní dodržel, to chce pořádnou dávku…nevím čeho.

U soudu by s tím Fiala nejspíš obstál jako Bassanio z Shakespearova Kupce benátského, který měl asi správně přijít o libru masa, ale protože mu ji žid Shylock nedokázal vyříznout bez jediné kapky krve, na kterou už neměl nárok, směl si ji Bassanio podle přesného výkladu nechat.

Naštěstí ale český volič není benátský soudce a Fialovo slovíčkaření si u příštích voleb vyhodnotí v celém kontextu. Pokud z něj tedy do té doby Fialova vláda nevysaje i tu poslední kapku krve.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz