Hlavní obsah
Umění a zábava

Mezi komiksovými hrdiny by měly být zastoupeny diskriminované menšiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Současná doba si žádá, abychom se i u komiksových hrdinů oprostili od dlouholetých klišé a nabídli současné mládeži hrdiny, kteří jí lépe ukážou současný moderní svět.

Článek

Na vyspělém Západě už se točí pokračování Supermana. Nový superhrdina bude bojovat proti požárům způsobeným globálním oteplováním nebo proti deportacím migrantů. Jelikož je synem původního supermana Clarka Kenta a novinářky Lois, byli tvůrci nuceni jej znovu zobrazit jako bílého muže. Ale aby v příběhu byla určitá rozmanitost, tak partnerem v lásce se supermanovi stane výstřední Japonec.

Tvůrce samozřejmě chválím, takhle si představuji aktualizaci klasického komiksu tak, aby nám pomáhal utvářet dnešního mladého čtenáře.

Jak už to tak bývá, u nás je situace podstatně horší. Kdy se změní např. zkostnatělé příběhy populárního Čtyřlístku? Kdy vzájemné pošťuchování Bobíka a Pindi přejde v jiný typ vzájemného pouta?

Využije aktuálních témat k tomu, aby v dětech pěstoval zdravou diverzitu, znovuobnovený komiks Rychlé šípy? Dostane se v nich i na jiný typ koníčků než jsou ty, které náleží klukovským partám? Dočkáme se v té partě černocha nebo aspoň Roma? Bude komiks nadále tak jednotvárný, pokud jde o pohlaví?

Nastoupíme na stejnou cestu jako moderní západní státy, nebo i v tomto zůstaneme v dalekém závěsu za vyspělým civilizovaným světem?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz