Hlavní obsah
Satira

O novém televizním seriálu „Evropský region na východě“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

V ateliérech České televize se právě začal pod vedením prověřených tvůrců natáčet nový seriál „Evropský region na východě“.

Článek

Hlavním hrdinou seriálu je tajemník Joseph Tuchmacher, který s pověřením Evropské komise dohlíží na demokratické procesy a dodržování evropských hodnot v blíže nespecifikovaném okrese v České republice.

Při své práci se musí potýkat s nejrůznějšími úkoly. V prvním díle je odvolán úředník pro přerozdělování dotací Hannych, a to z důvodu, že 5 000 EUR bylo přiděleno na projekt, který nezískal ekologický certifikát. Ačkoli se úředníci jednomyslně shodli, že odpovědnost nese právě Hannych, tajemník Tuchmacher je přesvědčen, že jde o schopného úředníka, který za kauzu nenese odpovědnost, a během třinácti dílů se snaží toto rozhodnutí zvrátit. Musí se utkat se zkostnatělým úřednickým aparátem, ve kterém převažují čeští úředníci v čele s ambiciózním tajemníkem pro průmysl Olivou.

Souběžně s tím jsou zachyceny i problémy lidí v Tuchmacherově okolí. Jeho dcera působí jako koordinátorka organizace Člověk v tísni, zatímco její manžel dosud ideologicky setrvává v chimérách volného trhu a bezbřehého kapitalismu. A tyto aspekty se promítají i do jeho návrhů, když zastává vedoucí místo v průmyslovém podniku.

Tuchmacherova sekretářka se zamiluje do rozvedeného mladého Prokopa, později se však ukáže, že jeho otec byl kdysi spolupracovníkem Tuchmachera, ale pro nacionalistické smýšlení byl odvolán z funkce. Bude i zde po letech dosaženo smíření, aby nebyla ohrožena svatba?

Tajemník Tuchmacher je moudrý člověk s bohatými zkušenostmi, jenž pomůže radou, kdykoli k tomu má příležitost. Pomáhá svým spolupracovníkům orientovat se v evropské agendě, pomáhá jim správně nahlížet na některé minulé i aktuálně probíhající události. Na odpůrce evropské integrace nenahlíží z vrchu, ale snaží se je otcovským přístupem přesvědčit, že všechny probíhající procesy mají svůj smysl.

Věřím, že tento seriál přispěje nejen k příjemným chvílím milionů diváků u televizních obrazovek, ale pomůže jim též správně se orientovat v aktuálním dění i ve změnách, které naši společnost čekají, a být imunní proti dezinformacím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz