Hlavní obsah
Satira

Rozhovor se zklamaným voličem koalice Spolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Je třeba si přiznat, že i mezi voliči stran vládní koalice se objevují tací, kteří jsou z jejich počínání ve vládě zklamaní. Rozhodl jsem se udělat takovou sondu a s jedním takovým zklamaným voličem udělat rozhovor.

Článek

Mým respondentem je Martin, který koalici Spolu nejen volil, ale pomáhal jí i v kampani. Objížděl lepit plakáty po vesnicích, hádal se doma s rodiči a přesvědčil i svou nemohoucí babičku, aby si objednala urnu domů, a pomohl jí do ní vhodit hlasovací lístek. Dnes je ale zklamán. Za jakých důvodů? Na to se ho zeptám v tomto rozhovoru, kde vystupuji spíše jako obhájce naší vlády:

POKROKOVÝ EUROOBČAN: Martine, ty jsi volil koalici Spolu, která je složena ze tří stran. ke které z nich jsi měl nejblíže?

MARTIN: Nejblíže mám jednoznačně k TOP 09. Především předsedkyně Markéta Pekarová výrazně převyšuje svou inteligencí naši politickou scénu a vidím v ní evropskou političku. Současně jsem věřil, že ODS už je definitivně očištěna od pravicového a kapitalistického balastu a chimér o volném trhu. S KDU-ČSL tolik nesouzním, ale velmi oceňuji, že její představitelé nejenže navštěvují potomky hanebně vyhnaných sudetských Němců, ale vyzvali je též k návratu do naší země. Jsem toho názoru, že návrat Němců by naší zemi prospěl a přiblížil by ji vyspělému světu.

POKROKOVÝ EUROOBČAN: Než se začneme bavit o tom, čím tě koalice Spolu a s ní celá vláda zklamala, chtěl bych se zeptat na pozitiva, která bys na ní našel. Přece jenom, po dlouhých letech máme zase demokratickou vládu.

MARTIN: Pozitiva by se určitě našla. Především je vidím v hodnotách, které tato vláda reprezentuje. Také se povedlo zvolení prezidenta, i když nevím, zda to připisovat zásluhám vlády. Každopádně je skvělé, že máme prezidenta, který se zasazuje o rozvoj svobody a demokracie v celém světě. A i když někteří lidé měli pochybnosti, svým jasným postojem proti okupaci v roce 1968 potvrdil, že na správné straně stál vždycky, i když to třeba nedával najevo.

POKROKOVÝ EUROOBČAN: Kde tedy vidíš rozpor mezi tím, co vláda říká, a tím, co vláda dělá?

MARTIN: Tak například boj proti dezinformacím. Vypnulo se pár webů, zavřelo se několik jednotlivců. A to má být všechno? Věznice už by měly přímo praskat ve švech. Vedu si seznam lidí, od kterých jsem si na internetu přečetl příspěvky zpochybňující naše demokratické zakotvení v Evropské unii a západním světě. Předal jsem ten seznam policii. Víte, kolik z nich je za mřížemi? Dosud jen jeden. Takhle si opravdu péči o demokracii nepředstavuji. Pořád si tady může každý psát, co se mu zachce a zasévat do společnosti pochybnosti. A s tím se opravdu smiřovat nechci.

POKROKOVÝ EUROOBČAN: Určitě se ale udělaly kroky směrem k uhlíkové neutralitě a ekologičtější ekonomice.

MARTIN: A kde ty kroky vidíte? Stále se prodávají auta se spalovacími motory. Když jedu přes nějakou vesnici, jezdí tam auta přes 20 let stará. A dokonce tam vidím se prohánět staré motorky s dvoutaktním motorem nebo staré podomácku dělané traktůrky. Jak to, že necháme tyto lidi jezdit po světě a doslova rozsévat všude kolem jed? Proč už jim tato vozidla dávno nebyla zabavena? Chápu, že má někdo rád historii a techniku, přestože právě ta technika může za naše zamoření. Ale od toho přece máme muzea. Naše planeta hoří a my nejsme ani schopni zakázat lidem benzinová a naftová auta.

POKROKOVÝ EUROOBČAN: Ale určitě není pochyb, že naše příslušnost k vyspělému západnímu světu je za této vlády silnější než dříve.

MARTIN: Opravdu? A v čem jsme se tedy vyspělému západu vyrovnali? Ano, zavázali jsme se díky premiérovi Fialovi a ministrovi Rakušanovi k přijímání muslimů do naší země, ale jen na papíře. Já jich stále kolem sebe vidím strašně málo. Je hezké, že přijímáme Ukrajince, ale ti jsou z podobného civilizačního okruhu jako my. To nás má někam posunout k větší rozmanitosti? Kolik tady vyrostlo mešit? Spíše jednotky než desítky. Na západě už je mešita v každém městečku. Platíme eurem? Ne, stále musíme v peněženkách nosit staré smradlavé koruny. Co manželství pro všechny? Kolik máme transgenderů ve vedení firem? V ničem jsme nepokročili. Opravdu v ničem.

POKROKOVÝ EUROOBČAN: A co smlouva o vojenské spolupráci s USA?

MARTIN: Ta byla podepsána před pár týdny. Uvidíme, jestli k něčemu bude. Ale zatím sem žádní vojáci nepřišli. Přitom nacionalistická scéna chystá další demonstraci. Několik už jich proběhlo a my nebyli schopni ty lidi pozavírat nebo aspoň rozehnat. Budu rád, když nám s tím americká armáda pomůže a my už se nebudeme muset dívat na to, jak se nám v ulicích srocují lidé, kteří chtějí zvrátit naše směřování a ohrožovat demokratický vývoj.

POKROKOVÝ EUROOBČAN: Musím říci, že jsi velmi kritický, na druhou stranu musím uznat, že na tvých názorech něco je a máš je dobře vyargumentované. Nakonec se asi nekriticky shodneme jen na tom, že vláda zazářila, pokud jde o podporu Ukrajiny.

MARTIN: Ale ta podpora je opět jen ústní. Země střední a východní Evropy měly iniciovat mnohem tvrdší postup vůči Rusku. To je opravdu tak těžké posbírat u nás pár lidí, co se po vesnicích promenádují s flintami nebo se na facebooku vystavují s fotkami ze střelnice, a poslat je bojovat? Těch lidí, co mají plná ústa boje, je dost u nás, v Polsku, na Slovensku i v dalších zemích. Aspoň by byli k něčemu užiteční.

POKROKOVÝ EUROOBČAN: Na druhou stranu, na rozdíl od západních zemí dokážeme vyhošťovat ruské tenistky nebo operní zpěvačky.

MARTIN: A opět děláme všechno napůl. Tenistky a zpěvačky vyhostíme, ale klidně tady necháváme působit russké novináře a aktivisty. Je tady Alexandr Mitrofanov nebo Michael Romancov. Ano, já vím, že píší dobře a jsou hodnotově správně ukotvení, ale jednou jsou to russáci, tak by prostě měli být vyhoštěni.

POKROKOVÝ EUROOBČAN: Jaká je tedy pravděpodobnost, že koalice Spolu dostane tvůj hlas i v příštích volbách?

MARTIN: Velmi malá. Spíše se rozhlédnu po stranách, které to s evropskou integrací, bojem proti globálnímu oteplování a eliminací nedemokraticky smýšlejících proudů myslí opravdu vážně. Možná budu volit STAN nebo Piráty. Prostě někoho, kdo nečinnost současné vlády napraví.

Já bych si na závěr dovolil napsat k tomu to rozhovoru malý dovětek. Považuji se za velkého stoupence stran současné vládní koalice. Ale musím uznat, že mě Martin přesvědčil, žei tato vláda toho má mnoho co dohánět. A tímto bych mu chtěl za tento rozhovor moc poděkovat. Určitě se nestanu zpochybňovačem kroků této vlády, ale rozhodně od ní budu požadovat důslednější plnění všech závazků, které vůči Evropské unii a západnímu světu máme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz