Hlavní obsah
Zdraví

Pokud nezavíráte poklop toalety při každém spláchnutí, riskujete své zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / Creative Commons / Pexels

Říká se, že místem s největším výskytem bakterií v bytě bývá toaleta a počítačová klávesnice. A je tomu skutečně tak. Víte ale, že byste měli při každém splachování zavírat poklop od záchodové mísy?

Článek

Počítačová klávesnice je domovem mnoha bakterií stejně jako toaleta. U obou těchto věcí bychom tak měli dbát zvýšené opatrnosti a starat se o jejich čistotu. Nikdy se nám ale nepovede se bakterií zbavit úplně. Vždy tam nějaké budou, nebo se zase brzy objeví. Existují však dva hlavní důvody, proč zavírat víko od toalety.

Ten první je prozaičtější a logický. Ne všichni tvorové se ve vodě hned utopí a mnoho z nich se do panelákových či jiných stupaček velmi snadno dostane. Pokud tak necháte otevřenou toaletu třeba přes noc, riskujete, že se vám do bytu může tímto způsobem dostat například myš. Přestože se to zdá nemožné, je to věc, která se stala mnohokrát i v českých domácnostech.

Těmto problémům jsou nejčastěji vystaveny obyvatelé domů v nižších patrech. Tam bývá tento jev častější. Ovšem není ničím výjimečným ani v patrech vyšších. Vylézt může prakticky v jakoukoliv denní hodinu, nejčastěji to však bývá v noci.

Existuje však ještě jeden důvod. Tím jsou právě ony zmiňované bakterie, případně viry či další různé nemoci. Pokud toaletu spláchneme, aniž bychom zaklapli víko toalety, při splachování se kapénky vody spolu s těmito parazity dostanou do vzduchu. Tím se snadno dostanou na naši kůži, případně i do našich očí. A zdravotní komplikace tak mohou být na světě.

Mnoho lidí tuto základní poučku nedodržuje, přitom se jedná o zásadní okamžik. Zavírání poklopu od toalety bylo kruciální i v době covidové pandemie. Pokud byl totiž jeden člověk v domácnosti nakažen, splachování s otevřeným poklopem bylo velmi snadným způsobem, jak tuto nemoc chytit. Platilo a platí nejen pro covid, ale pro každou infekční nemoc, která se tímto způsobem může šířit. A přitom jde o takovou maličkost. Prostě jen zavřít poklop před tím, než spláchneme.

Doma se samozřejmě můžete nakazit i jiným způsobem, než je právě tento. Proto je tento proces důležitý zejména při používání veřejné toalety někde v obchodním centru, v restauraci nebo na dalších volně přístupných místech.

Mezi nejčastější onemocnění, která se takto mohou přenést, patří například střevní chřipka či další respirační onemocnění. Bakterie a viry způsobující různé nemoci však nejsou to jediné, co se do vzduchu uvolňuje.

V určitých případech může docházet i k rozptylu plísní, jejichž vdechování není pro člověka zcela zdravotně nezávadné. Při častém vdechování plísní si zaděláváme na vážné zdravotní problémy. Čistá a umytá toaleta toto riziko samozřejmě snižuje, ale takové riziko nikdy zcela nezmizí.

Stačí jen jeden pohyb a zhruba tři vteřiny času, abychom při každém splachování prakticky eliminovali hrozbu přenosu viru či bakterie, případně nákazu určitou nemocí. To snad ještě všichni zvládneme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz