Hlavní obsah
Zdraví

Dokonalé zmatení: lidé černý kašel léčí nealko pivem, homeopatiky a yzopem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Dokáže snad nealkoholické pivo nebo homeopatika vyléčit černý kašel? Opravdu se najdou lidé, kteří tomu věří. Mám takové i v rodině.

Článek

Žasnu. Máme v Česku největší epidemii černého kašle od 60. let minulého století a lidé místo očkování a užívání antibiotik pijí zahřívané nealko pivo, shánějí homeopatika a nevěří tomu, že jde o vážnou nemoc.

Ta nemoc už se objevila i v mém okolí. Jelikož se šíří především v kategorii mladých lidí mezi 15 a 19 let, onemocnělo i několik studentů na střední škole, kde učím. Naštěstí se na tuto vysoce infekční chorobu přišlo včas, proto se okamžitě po zjištění diagnózy izolovali. I když nepatřím do rizikové skupiny, byla jsem ráda, že jsem si při posledním přeočkování proti tetanu připlatila za vakcínu, která chrání také proti záškrtu a zmíněnému černému kašli. Také dcerka byla nedávno přeočkována a manžel - astmatik jej právě řeší se svým praktikem.

Jsem prý ovce

To jsme však neměli zmiňovat před některými příbuznými, které jsme potkali na nedávné rodinné oslavě. Zdá se, že po covidové pandemii jsou na obzoru další rodinné hádky spojené s názory, jak se chránit proti infekčním nemocem. Naši příbuzní se proti černému kašli rozhodně očkovat nebudou, protože je to zase jen „reklama na vakcíny a způsob, jak si po covidové pandemii namlsané farmaceutické firmy chtějí ještě vylepšit své miliardové zisky“ a my jsme jen vystrašené ovce. Na námitku, že jde o onemocnění, které je tu s námi dlouho a jen v posledních letech v Česku zabilo čtyři dosud neočkované kojence, jsem si vyslechla doporučení, abych tolik nekoukala na televizi, protože úkolem novinářů je šířit strach ve společnosti. Trochu mne takový přístup zaskočil, a to už proto, že rodinná oslava souvisela s narozením miminka v širší rodině. Dítka, které dosud nedostalo ani první dávku hexavakcíny, která chrání mimo jiné i proti černému kašli. Jak známo, právě kojenci jsou tímto onemocněním ohroženi nejvíce.

Tím ale debata neskončila. Starší ročníky začaly vzpomínat na to, jak onu nemoc kdysi prodělaly a jakými způsobem se tehdy choroba léčila. Jedna z tet si vzpomněla, jak na černý kašel málem zemřela její maminka. Bylo to ve 40. letech minulého století a s maminkou to nevypadalo vůbec dobře. Nemocí byla tak zesláblá, že se nedokázala ani udržet na nohách. Nakonec se kdesi doslechli, že by mohlo pomoci sedmistupňové pivo, které její babička zahřívala na kamnech. To pak dítě muselo vypít, i když se jeho odpudivé chuti bránilo. Později jí do teplého piva přidávali ještě rozšlehaný syrový žloutek. Výsledkem prý bylo, že se malá tetina maminka nakonec z následků infekční choroby uzdravila. „Maminka nám pak to samé dávala, když jsme byli nemocní a nakonec jsme se pokaždé uzdravili,“ tvrdila. Na námitku, že podávat dítěti alkohol není nejlepší nápad, a to samé platí o žloutku, jen mávla rukou. „Já o tom vím své“. Antibiotika prý nejsou třeba a vakcínám už dávno nevěří.

Jiná, tentokrát podstatně mladší příbuzná se přidala se zkušeností s homeopatiky. Prý je dobré je kombinovat s vitaminem C, ale nikoliv tím, který prodávají v lékárně. Je třeba si ho doma vyrobit pomocí jedlé sody a kyseliny askorbové. Padaly i různé názvy bylinek jako yzop, černý bez, majoránka, oregano nebo tužebník. Vesměs od lidí, kteří se s nemocí dosud nepotkali.

Stovky a tisíce mrtvých

Vzhledem k tomu, že to všechno jsou prostředky, které mělo lidstvo k dispozici po celá staletí, podívala jsem se trochu ho historie. Zjistila jsem, že černý kašel je s námi v Evropě už od roku 1578, kdy byla popsána první velká epidemie. Už ve 30. letech 20. století proti němu vznikla účinná vakcína, nicméně trvalo několik desetiletí, než se stala všeobecně dostupnou. Na našem území probíhaly velké epidemie, kdy umíraly stovky i tisíce lidí ročně. Jen v letech 1945 a 1959 zemřelo na tuto nemoc 2638 lidí. Bylinky, ani sedmistupňové pivo se syrovým žloutkem zjevně nepomohlo. Naopak od roku od roku 1958 bylo zavedeno povinné očkování pro všechny obyvatele Československa a počet zemřelých začala okamžitě klesat. Ani jeden člověk na tuto nemoc nezemřel mezi lety 1984-2004. Od roku 2005 zemřelo asi pět lidí, včetně jednoho kojence. V letech 2007, 2008 a 2009 zemřel v každém roce vždy jeden kojence. V letech 2014 a 2024 zemřelo celkem sedm lidí, mezi nimi jeden kojenec a šest seniorů.

S nedůvěrou a dezinformacemi se bojuje těžko. Přesvědčené většinou nepřesvědčíte. Ověřila jsem si to na naší rodinné oslavě, odkud jsem odcházela s nálepkou „ovce“ a důvěřivé osoby, která nedokáže prohlédnout hry mocných. Nicméně, nepřestávám doufat, že zdravý rozum nakonec převládne. Věřím, že lidé po bližším setkání s touto nemocí změní názor a nedopustí, aby u nás znovu umírali ti nejslabší. Tedy ty nejbezbrannější děti a staří lidé.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%BD_ka%C5%A1el

https://www.denik.cz/zdravotnictvi/cerny-kasel-priznaky-ockovani-lecba-deti-dospeli-historie-soucasnost.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/v-cesku-pribylo-od-zacatku-roku-pres-3100-pripadu-cerneho-kasle-to-je-nejvic-za-60-let-347256

https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/a-z-infekce/d/davivy-kasel-pertuse/vyskyt-cerneho-kasle-dosahl-sveho-dlouholeteho-maxima-prodelana-nemoc-ani-ockovani-dlouhodobe-neochrani/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz