Hlavní obsah

Co je za strmým nárůstem rakoviny u mladých? Vědci našli odpověď

Foto: Pixabay

Rakovina tlustého střeva se stala u mladých lidí do 55 let běžnou diagnózou.

Článek

V posledních desetiletích významně stoupá výskyt karcinomu tlustého střeva u mladých lidí. Zřejmé to je nejen v Česku, ale i v dalších zemích s vysokými příjmy jako je například USA, Kanada, Austrálie nebo Německo.

Každý pátý pacient je mladší 55 let

Dříve se předpokládalo, že jde o onemocnění starších lidí, ale podle studie zveřejněné Americkou onkologickou společností to nyní už neplatí. Každý pátý diagnostikovaný pacient je mladší 55 let. Před 30 lety to byl přitom jen každý desátý člověk.

Velkým problémem je i to, že u mladých lidí je nemoc často diagnostikována až ve velmi pokročilém stadiu. K lékaři totiž přicházejí později. Podle vědeckého časopisu Lancet trvá mladým pacientům až šestkrát déle, než se dostanou k návštěvě lékaře. To ale není jediný důvod. Dalším je to, že lékaři takto závažné onemocnění u mladších lidí často vůbec nepředpokládají.

Jste moc mladá a hezká

To se děje i v Česku. Takovým příkladem je mladá žena jménem Adéla, která touto chorobou onemocněla už ve 25 letech. Na kolonoskopii se dostala až po půlroce a lékařka navíc připsala k žádance doušku „zřejmě psychosomatické, stres ze státnic“. Na pohotovostech, které v mezidobí kvůli velkým bolestem navštěvovala, se pochopení nedočkala. Doktoři její potíže banalizovali. Až tak, že se od nich dozvěděla třeba to, že je „hysterka“ nebo byla odeslána na psychiatrii a zvažovala se antidepresiva. Ještě předtím než proběhla kolonoskopie či jiné podrobnějšího vyšetření.

Když byla diagnóza nakonec stanovena, vysvětlila jí to jedna z lékařek poměrně kuriózně. Řekla jí, že si myslela, že je moc mladá a hezká na to, aby měla kolorektální karcinom. Proto prý o vážném onemocnění zprvu vůbec nezvažovala.

Změnili jsme způsob stravování

Vysvětlení nárůstu onemocnění u mladších věkových skupin, ke kterému dochází v posledních 20 letech, dlouho scházelo. Nyní jej přinesli vědci z Harvardu, kteří publikovali studii, ve které sledovali 30 tisíc žen. U 2787 z nich se objevily polypy, které rakovině tlustého střeva předcházejí. Byly to zejména ty sledované ženy, které konzumovaly nejvíce ultrazpracovaných potravin.

Mezi vysoce průmyslově zpracované potraviny patří například různé omáčky, hotové pomazánky a výrobky s dochucovadly. Dále mražená a hotová jídla, balené sladkosti, průmyslově upravené cereálie, instantní nudle, tavené sýry, párky, kuřecí nugety, rybí prsty a další jídla s vyšším obsahem cukru a umělých sladidel, soli, konzervantů, zahušťovadel a stabilizátorů, glutamátů a aromat.

Z výzkumu vyplynulo, že není nutné se takových druhů jídel přímo přejídat, ale stačí několik porcí denně. Ženy s nejvyšším rizikem rozvoje onemocnění konzumovaly jich konzumovaly v průměru deset. Celkový průměr pak činil 5,7 porce takové potraviny denně.

Česko není výjimkou

Jak jsou na tom s konzumací ultrazpracovaných jídel Češi? Podle výzkumu zveřejněném roku 2021 jich zkonzumují každý den 12,4 %. Data ale pocházejí již z roku 2003, což znamená, že od té doby se to mohlo změnit. Pravděpodobně spíše ve prospěch jejich vyšší konzumace.

A co přesně s naším tělem tento typ potravin dělá? Především mění střevní mikrobiom, což následně vede ke vzniku předrakovinných polypů. Souvislostí mezi ultrazpracovaného jídla a chorobou jsou si vědci jistí. Kromě způsobu stravování sledovali i BMI žen, přítomnost diabetu či prediabetu nebo příliš nízký příjem vlákniny. Při vyhodnocení pak tyto faktory vzali v úvahu a data od nich „očistili“.

Nicméně výzkum tím nekončí. Vědci doporučují zkoumat i další možné příčiny nárůstu onemocnění. Mezi ty může patřit nedostatek spánku, narušení biorytmu nebo stres. To jsou další faktory, kterým jsme všichni vystaveni ve vysoké míře zejména vlivem digitálních technologií.

Další zdroje:

„Konečně odpověď? Výzkum poprvé poukázal na potraviny, které by mohly způsobovat tak skokový nárůst rakoviny u mladých,“ Ihned.cz 19.11. 2025

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz