Hlavní obsah
Finance

Jak si vydělat peníze? Několik nepříliš známých tipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Potřebujete si obstarat nějaké peníze navíc? Mám pro vás několik tipů.

Článek

Ať už splácíte dluhy, potřebujete si přivydělat při studiu, jste na mateřské či rodičovské, hledáte práci z domova nebo si zkrátka chcete přilepšit k platu, existuje několik způsobů, jak na to.

1. Dárcovství krevní plazmy

Zejména pro studenty poměrně častý způsob, jak zlepšit svůj rozpočet. Plazma je součástí krve, která má schopnost obnovit se do 48 hodin. Využívá se k výrobě léků, které se používají například při srdečních operacích či při vzácných onemocněních. Darovat může každý zdravý člověk mezi 18. a 60. rokem věku, a to v případě, že váží alespoň 50 kilogramů. Odměna v komerčních odběrových centrech bývá zhruba 900 korun za jeden odběr, který trvá asi 45 minut. Nicméně, jde o náhradu nákladů spojených s výkonem samotným, nikoliv za vaši krevní plazmu. Tu můžete výhradně darovat, a to jednou za dva týdny.

V minulosti některá centra plazmu odebírala každý týden, což může být podle lékařů rizikové. Uchylovali se k tomu zejména zadlužení lidé. Pokud byste se s podobným přístupem setkali, rozhodně se mu vyhněte. Příliš časté odběry mohou vést k potížím. „Pokud totiž výrazně klesne hladina bílkovin, klesne i hladina obranných látek a člověk je pak unavený, náchylný k infekčním nemocem, může mít otoky a ztrácet svalovou hmotu,“ řekl Jan Pták z transfúzního oddělení frýdeckomístecké nemocnice Idnes.cz. I v případě odběrů jednou za dva týdny je důležitá pestrá strava bohatá na bílkoviny.

2. Návrh trička nebo hrnku

Existují weby, které prostřednictvím tzv. crowdfundingu nabízejí výrobu a prodej triček, hrnků, plecháčků, tašek a dalšího zboží, a to na základě vašich návrhů. Vy jim přes formulář zadáte návrh, oni vám jej zobrazí a vytvoří stránku vašeho „eshopu“. Některé weby vás nechají výrobek zpropagovat na sociálních sítích, jiné využívají vlastní reklamu. Pokud se ozve dostatečný počet zájemců (ten si nastavujete sami a činí nejméně deset zákazníků), web výrobek s vaším návrhem vyrobí, zabalí a sám je zájemcům pošle. Vy neřešíte vůbec nic. Vám ale náleží provize z každého kusu, která kupříkladu u trička v ceně 350 korun činí asi 50 korun.

Výhodou je, že nemusíte být nadaným tvůrcem, k návrhu potisků můžete směle využít i umělou inteligenci (vždy si ale ověřte, zda je možný i prodej - ten umožňuje například aplikace Magic Media služby Canva). Nevýhodou je, že dopředu nevíte, zda se vám podaří daný počet zboží prodat.

3. Affiliate marketing

Založte si blog nebo web, na kterém se budete věnovat tématům, která vám jsou blízká. Prostřednictvím affiliate odkazů pak můžete získat provize od eshopů, jejichž zboží tímto způsobem propagujete. Existuje několik společností, které eshopy sdružují a postarají se o affiliate odkazy i správu a vyplacení vašich provizí. Kolik peněz vám to může přinést? Záleží, jaké zboží budete propagovat. Jsou obory, kde jsou sice vysoké provize (i několikatisícové), nicméně tam obvykle bývá vysoká konkurence. To se obvykle týká prodeje elektrotechniky. Rychloobrátkové zboží se naopak prodává dobře, provize se u něj obvykle pohybuje mezi 5 až 15 procenty z ceny výrobků (bez DPH). Ostatní se odvíjí od návštěvnosti vašeho webu, což úzce souvisí s jeho zajímavostí i schopnosti dostat se na vysoká místa ve vyhledavačích. V době, kdy jsem byla několik let na rodičovské, tímto způsobem jsem si vydělávala. Mé zisky činily vyšší desítky tisíc korun za rok.

4. Spekulace s doménami

Jde o způsob, který je nyní už poněkud na ústupu. Nicméně, stále některým jedincům přináší zajímavé zisky. Společnosti, které spravují domény, umožňují lidem, aby si tam na základě vlastního nápadu adresu založili a zakoupili a stali se tak držiteli práv k ní. Provozovat ji ale nemusí. Poplatek za její vlastnictví činí obvykle kolem 150 až 250 korun ročně, přičemž po roce je vždy třeba platbu v časovém limitu obnovit. Ne každý to udělá, proto v danou chvíli můžete takto uvolněnou doménu s atraktivním názvem zakoupit vy. Případně si můžete zaregistrovat název, který vás napadl a vidíte v něm potenciál. Doporučuji vybírat domény s koncovkou CZ, které jsou pro domácí zákazníky stále nejdůvěryhodnější.

Může se stát, že vás časem někdo osloví s tím, že by vaši doménu rád zakoupil. Nejčastěji jde o lidi, kteří chtějí spustit nový eshop a váš název se jim líbí. Podobně můžete prodat svůj již existující web, u kterého kupující zase ocení delší existenci, což má pro potenciální zákazníky značný význam. A kolik za takovou doménu nebo web dostanete? Slyšela jsem o prodeji pouhé domény za 60 tisíc korun, ale také o případu, kdy si zájemce o web představoval, že mu jeho vlastník stránku daruje.

5. Prodej skupin na Facebooku

Podobně jako domény a weby funguje i obchodování s facebookovými skupinami. Některé mají i statisíce členů, proto do nich lze skvěle cílit reklamu na svoje zboží. Některé skupiny také pronajímají prostor lidem, kteří tam mohou dělat reklamu svým službám, a získají tak důvěryhodnost třeba tím, že získají funkci tzv. experta ve skupině. Kolik za to zakladatel a správce skupiny dostane, je výhradně na dohodě.

Osobně mám zkušenost se zájemcem, který si ode mne chtěl koupit skupinu s 5,5 tisíci členy. Nabízel přibližně jednu korunu za každého člena. Neměla jsem ale zájem ji prodávat. Mimochodem, existuje již pracovní pozice, kdy lidé cíleně vyhledávají skupiny a stránky na sociálních sítích a kupují je pro firmy různých velikostí. Pokud ještě žádnou skupinu nevlastníte, možná je nejvyšší čas ji založit.

Tolik k několika neobvyklým tipům, jak si vydělat peníze. S rozšiřováním umělé inteligence jich nejspíše bude přibývat. Pokud znáte další zajímavé způsoby, budu ráda, když se o ně se mnou podělíte v diskusi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz