Hlavní obsah
Rodina a děti

Jste bezdětní a chcete nižší daně? Adoptujte dítě. Vážně, pane Bělobrádku?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Realita adoptivních rodin je docela jiná, než se domnívá někdejší šéf lidovců.

Článek

Po starším výroku o tom, že by si samoživitelky „měly najít nového chlapa“, když zůstanou na péči o děti i finance samy, má někdejší lidovecký šéf na kontě další bizarní vyjádření. Je prý v pořádku, že bezdětní zaplatí víc na daních. Komu se to nelíbí, může adoptovat dítě. Sám má ve svém okolí hned několik takových párů, tak proč by to nemohl udělat každý?

Každý může být osvojitelem!

Nechám nyní stranou fakt, že kdokoliv má být daňově znevýhodněn kvůli svému životnímu stylu nebo zdravotnímu stavu, který mu neumožňuje mít děti. Jako matka osvojené dcery bych se nyní ráda vyjádřila výhradně k tématu adopce, kterou Pavel Bělobrádek doporučuje bezdětným, kteří touží po nižších daních.

Je pozoruhodné, že exšéf lidovců spojil adopce a nižší daně. Motivace vychovávat dítě jen proto, abych ušetřil na daních je nejen pochybná, ale zní poměrně cynicky. Zvláště pokud jde o děti, které to v životě opravdu nemají jednoduché. Nicméně někteří lidé takto přemýšlí. Ostatně často jsem jako bezdětná slýchala doporučení, abych si dítě „pořídila“, jinak zůstanu ve stáří sama a nebude se o mne mít kdo postarat. Nikdy jsem takto pragmatickému přístupu k životu nepřišla na chuť. Děti si přece pořizujeme z docela jiných důvodů, nebo snad ne?

Ráda bych pana Bělobrádka informovala také o tom, že ne každý, kdo by se chtěl stát osvojitelem, se jím také skutečně stane. O osvojení žádáte váš kraj, kde také posuzují, zda jste vhodnými kandidáty pro to, stát se osvojiteli. To znamená nejen skutečnost, že musíte projít psychotesty a následnou několikadenními přípravnými kurzy. Vy z velké množiny můžete být také vyřazeni třeba proto, že vaše finanční situace není dobrá, máte nějaké závažnější zdravotní potíže nebo třeba pravidelně navštěvujete psychiatra. Vyřazeny tak nezřídka bývají i páry, které za sebou mají neúspěšná těhotenství nebo pokusy o umělé oplodnění či léčbu neplodnosti, což ve výsledku vedlo k tomu, že mají finanční nebo zdravotní potíže. Chcete to přepočítat na peníze? My s manželem jsme za pokusy o umělé oplodnění zaplatili zhruba půl milionu korun a léta jsme si kvůli tomu odříkali dovolené i zařizování domácnosti. Někdo se z toho důvodu může zadlužit, jiný po opakovaných neúspěších a zklamáních trpí depresemi a úzkostmi. A z okruhu zájemců můžete být vyloučeni také kvůli věku. Většině žadatelů je ve skutečnosti kolem 40 let, protože teprve tehdy se dostanou do situace, kdy vzdají další pokusy o zplození biologického potomka. A po zařazení na seznam osvojitelů v daném kraji vás obvykle čeká ještě několik let čekání. My jsme s manželem například měli štěstí, dočkali jsme se už dva roky po podání žádosti na úřad, což je skoro rekord. Někdo se dočká za delší dobu, jiný se nedočká nikdy. Zde je ale třeba zdůraznit, že roli hraje i to, jaké dítě je pár ochoten přijmout.

Adoptujte, ušetříte!

Dalším problematickým faktem je skutečnost, že ne každý je vhodný stát se osvojitelem. Vychovávat přijaté dítě není to samé jako vychovávat dítě biologické. Uzlíček, který si domů přinesete, toho má za sebou obvykle poměrně dost, a to i v případě, že si pro něj přijedete rovnou do porodnice. Zranění, ke kterému došlo vlivem ztráty biologických rodičů, už zkrátka existuje a mávnutím kouzelného proutku nezmizí. K takovému dítěti musíte přistupovat docela jinak. Běžně výchovné strategie nejsou vhodné, proto se musíte vzdělávat. Ideálním přístupem je tzv. terapeutické rodičovství, kdy se snažíte pracovat s dětským traumatem a rozpoznat ho v chování, které se už v raném dětství může jevit jako problematické. Budete pravděpodobně potřebovat docházet na terapie. Na rozdíl od pěstounů nemají osvojitelé nárok na příspěvky, ze kterých byste je mohli financovat, terapeutickou péči přitom téměř všechny potřebují a významně jim pomáhá. Osvojitelská rodina je v našem právním řádu vnímána stejně jako rodina biologická, a to se týká právě i možné finanční podpory.

Finanční nároky na výchovu osvojeného dítěte ale mohou být ještě o dost vyšší. Zraněné děti mívají zpožděné emoční a sociální zrání, mohou mít proto problém prospívat v běžném dětském kolektivu. Pro většinu adoptivních rodičů to znamená prodloužení rodičovské dovolené na čtyři roky, někteří ale musí doma zůstat déle. Dítě navíc potřebuje menší kolektiv, proto je pravděpodobné, že místo státní školky budete shánět školku soukromou. Takovou, která s vaším dítětem bude umět pracovat, což mimo jiné může stát hodně peněz a vyžadovat dost času na dojíždění. Ne každé zařízení pro vás bude mít otevřenou náruč. Dceru například nechtěli přijmout jen z toho důvodu, že je osvojená a lze očekávat, že bude potřebovat speciální přístup. Mnoho adoptivních rodičů u svých dětí volí domácí vzdělávání. Nejen školky, ale samozřejmě ani školy neumí s osvojenými dětmi pracovat. Aby takové dítě mohlo ve školním prostředí prosperovat, potřebuje se cítit především bezpečně. To je ale nárok, kterému státní školy často nedokáží dostát. Než vystavovat již zraněné děti další traumatizaci, volí tzv. domškoláctví. To znamená, že nejméně jeden z rodičů nepracuje, nebo pracuje jen minimálně. Dlouhodobě.

Je to obohacení, ale ne finanční

Taková je tedy realita adoptivních rodin v naší zemi. Smyslem mého textu není kohokoliv odrazovat, adoptivní i pěstounští rodiče jsou nesmírně potřeba. Naše skutečnost je navzdory těžkostem, které musíme překonávat veskrze pozitivní. Máme doma mnohostranně talentované dítě, které je navíc vysoce nadprůměrně inteligentní. I to s sebou nese další potíže, protože na děti, které nezapadají do průměru není naše školství připravené, a to ať se od průměru vychyluje na kteroukoliv stranu. Nás ale přítomnost dcery nesmírně obohacuje a dovoluje nám nahlédnout do oblastí, které bychom bez ní nikdy nepoznali.

Pokud adopci zvažujete, je dobré předem vědět, že jde o významně větší zátěž než je běžné rodičovství. Budete potřebovat více energie, trpělivosti, psychických sil a také se pravděpodobně budete muset uskromnit. Pokud cítíte, že to není pro vás, nechoďte do toho. A už vůbec nevěřte Pavlu Bělobrádkovi, který si myslí, že by vás to mohlo jakkoliv finančně zvýhodňovat. Taková motivace je nejen na hlavu postavená a nemravná, ale mohla vám v závěru přinést přesný opak zamýšleného.

Zdroje:

https://cnn.iprima.cz/belobradek-440359

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/samozivitelky-si-musi-najit-jineho-chlapa-radi-belobradek-ne/r~19b1adc428d411e7b494002590604f2e/

https://www.terapeutickerodicovstvi.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz