Hlavní obsah
Finance

Vyhráli v loterii. Co teď?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nedávno jsem četla zajímavou diskusi na sociálních sítích. Lidé diskutovali o tom, jak jejich příbuzní či známí naložili s velkou výhrou v loterii.

Článek

Už jste někdy přemýšleli o tom, jak byste naložili s pořádnou výhrou v loterii? Koupili byste si vilu na Hanspaulce či v Jevanech, nebo byste se odstěhovali do Karibiku? Investovali byste do svého vysněného startupu, nebo byste prostě žili dál tak, jako dosud a jen občas byste si dopřáli něco mimořádného? Nebo byste snad věnovali většinu na charitu?

Pravděpodobnost, že někdy vyhrajete v loterii je ve skutečnosti velmi malá. Správně tipnout šest čísel ze 49 možností, což je princip mnoha světových loterií, je téměř nemožné. Tedy, možné to je a lze to velmi přesně vyjádřit. Pravděpodobnost, že správně uhodnete všech šest čísel, je jedna ku 13 983 816.

Přesto se stane, že občas někdo všechna čísla trefí. Nebo vám je třeba napoví sen, tak jako 77leté ženě z amerického Marylandu, která s čísly, která se jí prý před patnácti lety zjevila ve snu, vyhrála minulý týden už třetí jackpot. Zatímco seniorka už poslední výhru ani neslavila, Britka Sarah Barrett, která minulý týden čísla trefila náhodně a vyhrála tak 55 555 liber pouhé dva dny před svým porodem, zvažovala, že své dítě na počest výhry pojmenuje Lottie.

Přiznat, nebo nepřiznat?

Lidí, kteří se dočkali skutečně velké výhry, mnoho není. Navíc, pokud se tak stane, doporučuje se s takovým osobním štěstím nikomu nesvěřovat. „Poslední věc, kterou potřebujete, je tlak od všech vašich známých, kteří vám gratulují a v horším případě vás začínají žádat o půjčky, ještě před tím než si vyzvednete svoji výhru. Chápu, že chcete tuto úžasnou zprávu sdílet s vašimi nejbližšímu, ale opravdu nikomu nic neříkejte, prozatím,“ radí web Vyhraj.cz Pokud půjde o vysoký jackpot, doporučuje se kontaktovat loterijní právníky a s výběrem výhry počkat.

Také to, zda odhalit svou identitu později, je třeba dobře zvážit. Lidé, kteří se rozhodli svou totožnost přiznat k tomu vedou jednoznačné důvody, a to je fakt, že nechtějí přijít o přátele. „Museli by se odstěhovat, nebo by museli předstírat, že nic nevyhráli. Ovšem to není tak jednoduché, když vám před barákem stojí auto za astronomickou sumu a vaši přátele vědí, že jste žili průměrný život. Chtějí žít normální život jako doposud, ovšem s tím rozdílem, že nechtějí nic tajit,“ píše zmíněný web.

O některé přátele ale možná přijdete i tak, a to z jednoduchého důvodu, budou vám závidět. Jiní vás mohou začít prosit o půjčky či jiné laskavosti. V případě, že se o vás dozví široká veřejnost můžete navíc přijít o svůj pocit bezpečí. To jsou ostatně důvody, proč se téměř 90 procent výherců raději rozhodne zůstat v anonymitě. V takovém případě ale musí krotit své touhy a být velmi obezřetní v nakupování, aby nebylo zřejmé, že náhle zbohatli.

Něco by mělo zůstat jen nesplněným snem

Pokud se stanete výherci velkého balíku peněz, doporučuje se nejprve splatit své dluhy. To je logický krok, protože tak mimochodem zabráníte svým věřitelům, aby se případně dostali k vašemu nově nabytému majetku.„Kupte si několik velkých věcí, po kterých toužíte a začněte opět žít tak, jako před výhrou. Vytvořte si seznam přání, na který se později budete moci podívat a rozhodnout se, co skutečně potřebujete. Některé věci byste si měli nechat jako sny, i když na ně budete mít peníze.“ doporučuje web Vyhraj.cz „rychlým milionářům,“ tedy loterijním šťastlivcům.

Lidé by se měli chovat chytře a okázale neutrácet, aby tak nepřišli o sebe, své přátele a aby vždy měli v neočekávaných situacích dostatek peněz. „Uvědomte si, že peníze vám nekoupí štěstí. Někteří z těch nejbohatších lidí na světě patří mezi nejvíce nešťastné lidi. Vyhrát v loterii je jedna šťastná věc, ale vzápětí vás může provázet smůla, ostatně příběhů o těchto šťastných nešťastnících bylo, a vězte, že ještě bude, napsáno nespočet,“ zní závěrečné doporučení novopečeným milionářům.

Češi jako výherci

Zajímalo mne, jak s výhrami v Česku naložili lidé, kterým Štěstěna skutečně přála. Zapojila jsem se proto do jedné z diskusí na sociálních sítích, kde lidé řešili, zda ve svém okolí nějakého výherce někdy měli a jak onen člověk se svými penězi naložil. Překvapilo mne, že velmi mnoho diskutujících skutečně někoho takového znalo. Nejvíce mne ale zaujalo, že ani někteří výherci velkých částek se svým štěstím ve hře zjevně vůbec netajili.

„Znám několik lidí ze svého okolí, ale všichni to propili a rozpůjčovali,“ psala jedna z uživatelek.

„Naše známá před pár lety vyhrála myslím asi 33 milionů korun. Koupila si baráček a dvěma dětem byt. Občas jezdí na dovolenou,“ psala další.

„Mám známého, který se tak živí… třikrát za měsíc koupi los nebo vsadí a pokaždé vyhraje. Před měsícem to bylo 1,5 milionu, když si vsadil a minuly týden 300 tisíc na stíracím losu,“ zní další neuvěřitelný příběh.

„Brácha 300 tisíc. Utratil to za blbosti, pití, oblečení, ale aby si něco splatil z půjčky, to ho nenapadlo,“ zní další zkušenost.

„Ve vedlejší vesnici vyhráli manželé 19 milionů. Oba dál pracují,“ popsala jedna z diskutujících.

„Deset milionů vyhrál bývalý švagr… mazec, no, ale koupil barák a pak to všechno propil…,“ zní další poněkud trpká zkušenost.

„Známá před lety čtyři miliony a pak ještě něco okolo půl miliónu. Koupila dům, po letech ho prodala, koupila byt. V podstatě ji to nepoznamenalo. Normální hodná ženská,“ podělila se další žena.

„Mé mamky kamarádka vyhrála sportku se vším i s šancí, je to pár let zpět. Mé mamce jako kamarádce poslala milion korun jako dárek a od té doby věřím, že se to da vyhrát,“ tvrdí další mladá žena.

„Známý mého muže vyhrál nejvyšší zatím vybranou výhru a je docela zajímavé, že dostal i možnost konzultace s psychologem. Upřímně, většinu peněz rozházel, ale v té částce to bylo asi jedno. Koupil celé rodině vše od jablka, a jak s tím neuměli, tak je to štvalo, a naházeli to do kontejneru, tenkrát se i objevila zpráva, že to tam někdo vše našel. Všem ale koupil bydlení a ségře i auto…,“ zní poslední příběh.

Zdá se, že radami, které výherci dostávají, se v těchto příbězích velmi pošetile neřídil nikdo, dokonce ani zmíněný vítěz nejvyšší částky v české historii. Pravidlo číslo jedna, tedy držet jazyk za zuby, v těchto příbězích nedodržel nikdo. To, že si lidé, kteří s penězi neumějí nakládat, neodpustili impulsivní nákupy zbytečností nebo výhru rovnou propili či rozdali, se ale čekat dalo. Je tomu tak v Česku stejně jako v jiných zemích a papíru už na toto téma bylo popsáno dost.

Pravděpodobnost podobně vysoké výhry je ve vašem případě sice minimální, ale pokud by se to vám nebo někomu ve vašem okolí někdy náhodou poštěstilo, vzpomeňte si na ně a pokuste se jednat obezřetněji. A nezapomeňte něco poslat také na charitu! Nejlépe anonymně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz