Hlavní obsah
Lidé a společnost

Potřeby lidí stále rostou, což vytváří nekonečný cyklus, říká o pomoci v Africe Aneta Jelínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Větrovcová

Aneta Jelínková při návštěvě ministra zahraničních věcí Jana Lipavského v Luandě

Česká delegace Člověka v tísni působí v Angole od roku 2006, spolupracuje s mezinárodními institucemi a aktivně se angažuje v oblasti zdravotní péče, včetně prevence a léčby HIV.

Článek

Od kdy a v jakých oblastech pomáhá česká delegace Člověka v tísni v Angole?

Od roku 2006 působíme jako humanitární organizace Člověk v tísni v Angole. Po skončení války jsme se ihned zaměřili na poskytování nejrychlejší a nejnutnější pomoci. Hlavní výzvou, které čelíme v této oblasti, je rozsáhlé sucho a nedostatek pitné vody pro lidi, hospodářská zvířata a zemědělství obecně. Tyto problémy se opakují pravidelně a jsou jednou z hlavních priorit našeho úsilí.

Kde je potřeba největší humanitární pomoc v oblasti sucha a nedostatku pitné vody?

Na jihu Angoly se zaměřujeme na podporu drobných farmářů a zemědělství, abychom zvýšili odolnost komunit vůči suchu. Zároveň usilujeme o zajištění přístupu k pitné vodě pro ty, kteří ji nejvíce potřebují, a zlepšení nutričních podmínek. Tato okamžitá pomoc je důležitá, avšak také se zaměřujeme na dlouhodobý rozvoj země. Důležitou otázkou pro nás je postavení žen ve společnosti.

Jak se snažíte podpořit místní ženy a jejich postavení ve společnost?

Podporujeme ženy a mládež například v oblasti zaměstnanosti a podnikání prostřednictvím různých školení a tréninků. Cílem je poskytnout jim lepší přístup na trh a zlepšit jejich životní podmínky. Tyto priority platí nejen pro Angolu, ale i pro další africké země, ve kterých působíme, jako je Zambie, Etiopie a Demokratická republika Kongo.

Foto: Alena Větrovcová

Co je podle vás nejdůležitější oblast pomoci pro africké státy?

Největší výzvou, se kterou se potýkáme, je sucho a nedostatek pitné vody, které se snažíme zlepšit prostřednictvím spolupráce s mezinárodními organizacemi, jako je Evropská unie a Spojené národy. Člověk v tísni má také širokou podporu ze strany klubu přátel, což nám umožňuje rychle reagovat na nejpalčivější otázky.

Je pro vás prioritní také pomoc ve zlepšení zdravotní péče v afrických zemích?

V oblasti ženské hygieny a menstruace jsme nedávno provedli studii, na základě které nyní implementujeme projekt zaměřený na odbourávání stereotypů a tabu spojených s menstruací. Zdravotnická péče v této oblasti stále přináší určité problémy, ačkoli se situace postupně zlepšuje. Potřeby lidí však stále rostou, což vytváří nekonečný cyklus.

Jak se snažíte otvírat tato intimní témata a odbourávat tabu uvnitř africké společnosti?

Prostřednictvím osvěty a spolupráce se školami, dívkami, tradičními vůdci a církvemi se snažíme odbourávat tabuizovaná témata. Pohlavně přenosné choroby, včetně HIV, stále představují značný problém. Ačkoli nejsme zdravotnickou organizací, poskytujeme pomoc prostřednictvím hlasových zpráv a spolupráce se zdravotnickými organizacemi a nemocnicemi, zaměřujeme se především na prevenci a léčbu.

Foto: Alena Větrovcová

Přiblížíte situaci ohledně výskytu viru HIV na území Angoly?

I když se situace v tomto ohledu zlepšuje, míra HIV pozitivních osob zůstává vysoká. Existuje několik iniciativ, které se snaží podpořit boj proti tomuto problému, ale stále se jedná o významný podíl populace, zejména na jihu Angoly.

Jak byste celkově zhodnotila úroveň života lidí v Angole?

Počet lidí v akutní potřebě nebo s nedostatkem potravin stále narůstá. Pouze na jihu Angoly je to několik milionů obyvatel. Tento nedostatek je spojen s trvalým suchem, které přetrvává několik let. Rozvojové potřeby se neustále zvyšují, zatímco počet obyvatel v Angole rapidně roste.

Jak velký je rozdíl mezi životní úrovní jednotlivých lidí?

Kontrast mezi oblastmi s mrakodrapy a slumy je ohromný. V slumech žijí lidé bez přístupu k pitné vodě a dalším základním službám. Čím větší je rozvoj, tím se pravděpodobně sníží porodnost díky lepšímu přístupu ke zdravotní péči. Avšak tyto změny jsou pomalé.

Foto: Alena Větrovcová

Jak se o roku 2006 změnila práce a oblast pomoci pod českým vedením Člověka v tísni v Angole?

Naše aktivity v terénu se po dobu našeho působení nezměnily zásadně. Projekty, které provádíme, se spíše mění podle potřeb. Zaznamenali jsme velký pokrok v občanské společnosti. Mladí lidé, zejména ženy, jsou aktivní v podnikání a rozvoji. Nicméně potřeby, zejména v zemědělství v souvislosti se suchem, stále narůstají. Většina naší práce se odehrává přímo v terénu, kde naši místní zaměstnanci denně poskytují pomoc. Moje role v kanceláři se většinou omezuje na administrativní činnosti, ale skutečnou práci provádějí mé kolegové v terénu.

Aneta Jelínková

  • Vystudovala Univerzitu Karlovu v Praze obor Globální rozvojová a migrační studia
  • Vede program Člověka v tísni v Angole od roku 2022
  • Mezi přední oblasti zájmu patří genderová rovnost a sociální začleňování
  • Má mnoholeté zkušenosti s humanitární pomocí zejména v Africe a na Blízkém východě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz