Hlavní obsah
Knihy a literatura

5 knižních tipů, co číst po královské korunovaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pixabay.com

Obdivujete královské rodiny? Jejich svět velkých oslav, plesů a honosných šatů? Přináším vám pět knižních tipů, které vás přenesou zpět do historie nebo smyšlených světů.

Článek

Celý svět upíná své oči ke korunovaci anglického krále Karla III. Nasává slavnostní atmosféru, hodnotí oblečení hostů, poslouchá komentáře a možná trochu sní, jaké by bylo osobně se zúčastnit.

A pokud máte náladu se do světa královských dvorů, oslav, plesů a trochu komplikovaných vztahů ponořit ještě na chvilku déle, mám pro vás pár tipů na knížky s motivem královské koruny. Jsou to knihy na toto téma, které se mi v poslední době nejvíce líbily. Některé jsou horké novinky, nicméně ani jedna kniha z mého výběru není o současné královské rodině, i když knih na toto téma jistě existuje požehnaně.

Já to pojala trochu netradičně a v mém výběru najdete něco ze světa fantasy, pro mladší i starší čtenáře, historický román i čistou fikci.

Aquatanie. Historický román na základě skutečného života Eleanory Akvitánské, její dětství až po dospívaní na nepřátelském francouzském dvoře. Příběh je velice čtivý, propracovaný a postavy mají prostor, aby se vyvíjely. Nechybí romantika, ale ani napětí, královské intriky i vraždy.

Série Tři temné koruny. Pokud máte raději smyšlené světy, trochu krve a intrik, pak série o třech sestrách, které jsou předurčeny k tomu, aby se navzájem pozabíjely a vítězka usedla na trůn, by vás mohla nadchnout. Série je určena spíše pro mladší čtenáře. Je plná magie, dobrodružství a epických bitev. A samozřejmě nechybí ani vztahy samotných sester, přátelství a romantika.

Tokijský motýl. Líbil se vám Deník princezny? Tady autorka využila stejný motiv. Japonská dívka, která vyrůstá se svou americkou matkou, se ze dne na den stane princeznou. Je to vtipné, milé a jsou tam krásně popsané kulturní rozdíly. I když už mi dávno není patnáct, ráda jsem si u knihy zavzpomínala, jak se mi tenkrát líbily knihy i filmy o Mie z Deníku princezny.

Dvůr temnoty. Trochu temnější fantasy z francouzského dvora pro starší čtenáře. Ludvík, Král Slunce, najde způsob, jak nezemřít. Stát se vampýrem. A tak zatímco on si užívá všech výhod královského dvora a bohatých oslav ve Versailles, jeho lidé umírají na hladomor a nemoci. Podaří se hlavní hrdince proniknout na královský dvůr a pomstít svou rodinu? Svižné fantasy, které nedáte z ruky, dokud nebudete na konci. Sympatická hrdinka, která si jde tvrdě za svým a nebojí se zašpinit si ruce, je příjemné osvěžení oproti křehkým květinám, které čekají, až je někdo zachrání.

Rebelky z Oxfordu – Jak svrhnout vévodu. Fiktivní román o obyčejné dívce bez majetku a bez postavení, která se zasazuje o ženská práva a nebojí se oslovit ani obávaného vévodu, aby své věci pomohla. Příběh je vtipný, má spád a já si při čtení několikrát vzpomněla na knihu Pýcha a předsudek. Hrdinka sice nemá předsudky, za to je tak tvrdohlavá, že si tím kolikrát sama zkomplikuje svou situaci. Vévoda je pro změnu arogantní a chvilku mu trvá, než si to vůbec uvědomí. Tohle je pohádka pro dospělé a výborné čtení, za které bych dala ruku do ohně.

Jaká kniha vás zaujala nejvíc?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz