Hlavní obsah
Umění a zábava

Muzikál Bídníci. Stojí za návštěvu, i když jste viděli jiné zpracování?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Celosvětově nejdéle uváděný muzikál Bídníci se vrací na pražské výstaviště do divadla GoJa Music Hall a je to fenomenální zážitek pro každého, kdo má rád (nebo alespoň toleruje) muzikály.

Článek

Muzikál Bídníci umělecky zpracovává román z 19. století od Victora Huga o osudu Jeana Valjeana, jehož příběh začíná propuštěním z galejí po dvacetiletém trestu za krádež chleba. Po propuštění má ale problém sehnat práci a až milosrdný čin faráře, který mu dá své stříbrné svícny, v něm zažehne touhu po změně. Stává se z něj uznávaný člen společnosti a majitel výdělečného podniku. Jeho osud se však proplete s Fantine a její dcerou Cossete. Pronásledovaný policistou Javiertem utíká po smrti Fantine s Cossete do Paříže, kde uplyne několik let a z Cossete se stává mladá žena. V Paříži se však schyluje k revoluci a mladý Marius, který ukradl srdce Cossete se chystá na boj. Jeana Valjeana tak čeká poslední souboj s Javiertem a pokusí se pro svou milovanou dceru zajistit štěstí.

Příběh Bídníků byl mnohokrát filmově či seriálově zpracovaný, a tak ho v nějaké podobě zná téměř každý. Bídníci jsou celosvětově nejdéle hraný muzikál a v Česku není zinscenován poprvé. Já sama jsem navštívila před lety jiné zpracování, a tak jsem se trochu bála, zda nebudu zklamaná, když se půjdu na představení podívat znovu. Opak byl pravdou.

Byl to neskutečný zážitek, od prvních tónů mi běhal mráz po zádech, jak byli zpěváci fantastičtí. Jsem laik, ale jejich hlasy byly nádherné, a i když třeba jen stáli na pódiu, dokázali zcela strhnout pozornost všech diváků. Scény s komparsem byly zábavné a mnoho kostýmů umocňovalo zážitek, stejně jako neustále se měnící majestátné kulisy. Divák jen s napětím čekal, jak zpracují další scénu a těšil se na oblíbené postavy a pěvecké party.

Já nemám, co bych vytkla. Dokonalý zážitek, skvělé obsazení, perfektní zvuk a choreografie.

Pokud máte alespoň trochu pozitivní vztah k muzikálům, tohle určitě stojí za vidění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Muzikál Bídníci

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz