Hlavní obsah
Rodina a děti

Stavebnice do každé rodiny. Ale kterou pořídit jako první?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Na trhu je nepřeberné množství stavebnic a všechny lákají na zaručenou zábavu. Když je dítě starší, samo si určí, jaká je jeho oblíbená. Ale jakou začít?

Článek

Vánoce jsou prakticky z rohem (já vím, teď jsem ztratila polovinu čtenářů) a mnoho z nás bude vymýšlet, jaký dárek by byl vhodný pro naše nejmenší děti, nebo vnoučata. Každé dítě je jiné, baví ho jiné hračky a aktivity, ale troufám si tvrdit, že nějaký typ stavebnice se najde v každé rodině (nejen) s dětmi.

A teď zásadní otázka. Která je ta nejlepší? Kterou pořídit jako první? Duplo? Lego? Dřevěné koleje pro vlaky? Magnetická stavebnice? Obyčejné dřevěné kostky? Nebo úplně jiný druh, který vypadá tak zábavně? Jít radši do klasiky nebo zkusit něco, co ani vy neznáte?

Pokud váháte, co pořídit do začátku, mám pro vás radu. Kupte to, co bude bavit přímo vás, partnera nebo třeba babičku. Protože děti si chtějí hrát hlavně s rodiči, a je i na nich, aby potomkovi ukázali, co se vlastně s hračkou dá dělat a skládat. A pokud ani vy vlastně nevíte, co z toho složit krom očividné věže nebo kruhu z kolejí, možná by vás (i vaše dítě) bavilo něco jiného.

Často slyším rady jako „Magnetická stavebnice je úplně nejlepší, tu si musíš koupit,“ nebo „Lego je klasika, nic jiného jsme ani neměli zkoušet,“ ale už často nedodají, že tatínek má plný sklep vláčků a celé večery si s dítětem hraje nebo že maminku baví stavět kuličkové dráhy z magnetických dílků. Nemluvě o nadšencích do Lego stavebnice.

V dnešní době není ani nutné si hned všechno kupovat za plnou cenu. Existují herničky, kde si můžete stavebnice zkusit, půjčovny hraček, ale i bazary a prodeje z druhé ruky, kdy pro vyzkoušení základních principů můžete získat krabici dílků za pár korun. A taky díky tomu můžete odhadnout, jestli už je malé dítě (2+) vůbec schopné si s nějakou stavebnicí hrát, protože jedna věc je doporučený věk dítěte na krabici, a druhá samotné dovednosti konkrétního dítěte.

Já vím, asi jste čekali nějaký objevný článek o tom, jak stavebnice rozvíjí kreativitu a představivost dětí a že ta nebo jiná značka je sázka na jistotu. Ale prospěšnost stavebnic podle mě všichni znají, stejně jako vědí, že každé dítě je jiné. A tak i banální věc, jako to, že při výběru prvních stavebnic se má myslet hlavně na rodiče, kolikrát člověku dojde, až v momentě, kdy má doma deset základních sad od všeho možného a stejně si všichni doma hrají s tou krabicí z půdy, která je ještě po dědečkovi, ale dají se z ní stavět super věci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz