Hlavní obsah

Stárnutí: mix doplňků s antioxidanty zlepšuje paměť a svalovou sílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Designed by Freepik (Freepik.com)

Očekává se, že náklady na zdravotní péči, spojené s léčbou poklesu kognitivních funkcí a svalové slabosti související s věkem, se v budoucnu výrazně zvýší. Zodpovědnost za tyto problémy padá také, mimo jiné, na poškozování buněk volnými radikály.

Článek

Některé sloučeniny v potravinách, známé jako antioxidanty, jsou schopny neutralizovat volné radikály. Je známo, že konzumace potravin bohatých na antioxidanty omezuje poškození buněk a zpomaluje zhoršování zdravotního stavu, souvisejícího s věkem.

Tým vědců ze Shibaura Institute of Technology (SIT) nyní zjistil, že podávání směsi antioxidantů stárnoucím myším výrazně zlepšuje jejich prostorovou, krátkodobou paměť a odolnost svalů.

V této studii bylo pozorováno významné zlepšení schopnosti prostorového učení a krátkodobé paměti u stárnoucích myší, kterým byly podávány doplňky stravy obsahující antioxidanty.

Ztráta paměti je spojena s několika degenerativními onemocněními, mezi něž patří například Alzheimerova choroba. Zjištění, že mix doplňků s antioxidanty zlepšuje paměť u myší, naznačuje, že by mohl být prospěšný i při prevenci ztráty paměti u lidí.

Sarkopenie, další onemocnění související s věkem, vede u starších osob k postupnému úbytku svalové síly. Tento stav výrazně ovlivňuje pohyblivost lidí a často vede k sociální izolaci. Sarkopenie navíc může zvyšovat riziko vzniku kognitivních poruch. Pokud mix doplňků s antioxidanty může zvýšit svalovou sílu u myší, může mít potenciál zmírnit svalovou křehkost a sarkopenii i u lidí.

Křehkost a sarkopenie jsou v současné době závažným problémem a silnými rizikovými faktory demence. Průlomové je zjištění, že užívání doplňků stravy může být schopno zabránit svalové slabosti.

Na trhu je k dispozici řada typů doplňků stravy, obsahujících antioxidanty, a určení toho správného může být pro spotřebitele často náročné.

Pro zjištění účinnosti a bezpečnosti mixu doplňků s antioxidanty u lidí je však nutný další výzkum. Konkrétní směsi antioxidantů navíc mohou mít na lidský organismus různé účinky a jejich užívání by mělo být v ideálním případě založeno na klinických důkazech. Ve studii byla použita směs antioxidantů Twendee X, která má podobné složení jako komerčně dostupný doplněk stravy Oxycut.

Přestože je k dispozici mnoho doplňků s antioxidanty, účinek je větší, pokud se užívá více doplňků současně. Je však obtížné zjistit, který typ a v jakém množství užívat, tak aby například nedošlo k předávkování určitými vitamíny. Vědci, stojící za touto studií, proto raději doporučují užívat pouze multivitamíny, které by měly být v tomto směru bezpečnější.

Budoucí výzkum individuálních rozdílů v účincích antioxidantů může zmatek kolem optimální dávky a složení tohoto typu doplňků snížit.

Z dlouhodobého hlediska může optimální užívání těchto doplňků významně redukovat zhoršování zdravotního stavu, souvisejícího s věkem. Vědci doufají, že v budoucnu nastane doba, kdy budou poskytovány vícedruhové doplňky stravy šité na míru každému jednotlivci. Nebude třeba obávat se předávkování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz