Hlavní obsah

T-lymfocyty jako pramen mládí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: http://www.niaid.nih.gov/

Lidský lymfocyt (autor: www.niaid.nih.gov)

Věčné mládí již dlouho fascinuje lidskou představivost, ale co když se tajemství zvrácení stárnutí skrývá v našem vlastním imunitním systému?

Článek

Nedávný výzkum provedený v laboratoři Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) vrhá světlo na tuto lákavou možnost a odhaluje pozoruhodný potenciál T-lymfocytů v boji proti zubu času.

Studie provedená docentkou Corinou Amor Vegasovou a jejím týmem odhaluje průlomovou metodu přeprogramování T-lymfocytů tak, aby se zaměřily na senescentní buňky, které stojí za mnoha nemocemi souvisejícími s věkem. Přesnými genetickými modifikacemi se tyto bílé krvinky přemění na výkonné agenty schopné vyhledávat a likvidovat senescentní buňky, a tím zmařit kaskádu zánětlivých procesů spojených se stárnutím.

Senescentní buňky, které se s přibývajícím věkem přestávají replikovat, se v našem těle hromadí, vyvolávají chronické záněty a přispívají ke vzniku různých onemocnění souvisejících s věkem, jako je obezita a cukrovka. Stávající léky sice nabízejí určitou úlevu tím, že působí na tyto buňky, ale jejich účinnost často časem slábne a je nutné je podávat opakovaně.

Na scénu přicházejí CAR T-lymfocyty (CAR = chimérický antigenní receptor), které jsou označovány za „živý“ lék s nebývalým potenciálem. Využitím jedinečných vlastností CAR T-lymfocytů Amor Vegas a její tým prokázali jejich schopnost omlazovat myši, což vedlo ke zlepšení metabolického zdraví, zvýšení fyzické aktivity a prodloužení délky života. Pozoruhodné je, že jediná dávka CAR T-lymfocytů podaná v mladém věku poskytuje celoživotní ochranu proti stavům souvisejícím s věkem, což nabízí revoluční přístup k terapii proti stárnutí.

Dlouhověkost CAR T-lymfocytů se ukazuje jako jejich největší přednost, která poskytuje trvalou ochranu proti působení času. Na rozdíl od konvenčních léků, které vyžadují časté dávkování, nabízejí CAR T-lymfocyty jednorázovou léčbu s trvalým přínosem, což z nich činí slibnou možnost léčby chronických patologických stavů, jako je obezita a diabetes.

Zatímco CAR T-lymfocyty si získaly uznání díky svým úspěchům při léčbě rakoviny krve, výzkum týmu Amor Vegas rozšiřuje jejich lékařský potenciál za hranice onkologie a otevírá cestu k transformačnímu pokroku v medicíně proti stárnutí. Vyhlídka na prodloužení nejen délky zdraví, ale i života prostřednictvím terapie CAR T-lymfocyty je nesmírně slibná.

Potenciál CAR T-lymfocytů pro podporu dlouhověkosti by mohl být dalším vodítkem při odhalování tajemství stárnutí. Pokud se to podaří, mohly by jejich výsledky přinést revoluci ve zdravotnictví a nabídnout pohled do budoucnosti, kdy věk již nebude překážkou pro vitalitu a pohodu. S každým objevem se společnost blíží k odhalení tajemství stárnutí a dosažení nadčasového snu o věčném mládí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz