Hlavní obsah
Věda

Na Karlovce vznikla po vzoru Cambridge líheň expertů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Jan Juračka

Zajímá vás věda a nejste zatím úplně rozhodnutí, kterou z přírodovědeckých disciplín si zvolit? Umíte výborně anglicky? Právě pro Vás je možná obor s názvem „Science“, který bude od akademického roku 2023/24 otevřen na Univerzitě Karlově.

Článek

„Končí éra superspecialistů, budoucnost patří absolventům, kteří umí jednotlivé disciplíny propojovat a hledat řešení komplexních problémů,“ říká biolog Jan Černý. I proto se spojila Přírodovědecká a Matematicko-fyzikální fakulta a na Univerzitě Karlově vznikl po vzoru špičkových zahraničních univerzit nový bakalářský program Science.

Foto: Petr Jan Juračka, Honza Havránek

Logo nového studijního programu Science.

„Vytvořili jsme si pro radost – a doufáme i pro radost budoucích studentů – nový bakalářský studijní program, který bychom sami chtěli studovat,“ říká jeden z otců myšlenky biolog Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK. Jak to celé začalo? „V květnu 2020 na oslavě mých padesátých narozenin jsem se potkal s Petrem Nachtigallem a oba jsme se shodli, že jsme – uprostřed právě probíhajícího zkouškového – ubití množstvím studentů a studentek a že nás štve, že nemáme prostor více se věnovat těm skutečným talentům a že nápady bychom měli… A zafungovala naprostá synergie, kdy jsem začal myšlenku a Petr ji dokončil,“ vzpomíná Černý.

Od počátku jim bylo jasné, že potřebují parťáky, a tak začali oslovovat ty nejlepší z Přírodovědy i Matfyzu. „A náš nápad spustil lavinu – sami se nám začali hlásit a stále se hlásí špičkoví vědci a vědkyně, mezi kterými je i mnoho držitelů prestižních evropských grantů ERC, že se chtějí zapojit. Jejich dalším společným znakem je, že všichni mají zkušenosti z nejlepších zahraničních univerzit a toto vnímají jako vzpruhu a možnost, jak i v českém akademickém systému předávat svůj talent a nadšení,“ říká hlavní garant programu a dodává, že vítají každého nadšence, nezávisle na aktuálním místě působení.

Foto: Petr Jan Juračka

Garanti nového studijního programu Science (zleva) Jan Černý, Petr Nachtigall (nedávno zemřel), Filip Uhlík a Jana Kalbáčová Vejpravová.

Pražská konkurence Cambridge

Inspirací jim byl v mnohém studijní program Nature Sciences na prestižní Cambridge. „Využíváme, co funguje. Může to znít nabubřele, ale naší ambicí je skutečně vytvořit takovou malou pražskou Cambridge, která bude lákavá pro české i zahraniční studenty a studentky,“ sdílí Černý, podle něhož by po třech letech měli vycházet absolventi, o které budou mít zájem kdekoliv na světě.

Vytvořili proto úplně nové interaktivní a problémově orientované předměty, které boří bariéry mezi obory. „Navíc bychom byli rádi, aby každý student či studentka měl hned od začátku studia svého tutora, který jim bude průvodcem a společně budou hledat ten ideální směr dalšího směřování. Naším cílem není produkovat studenty pro nějaký náš konkrétní fakultní navazující magisterský program, ale připravovat odborníky budoucnosti, kteří budou mít přesah a vhled do více oborů. A to klidně znamená, že po třech letech předáme pomyslnou štafetu jiné vzdělávací instituci.“

Na výuce chtějí spolupracovat například i v rámci konsorcia 4EU+, které spojuje sedm evropských univerzit. „Chceme nabídnout pestrost, dávno to již není o znalostech pojmů, ale spíše o hledání souvislostí a schopnosti je použít, proto budeme klást takový důraz na rozvoj prezentačních, komunikačních a dalších ‚měkkých‘ dovedností. Součástí studia budou třeba i takzvané nekonečné semináře, kdy budeme každý týden zvát lidi, kteří v něčem – ideálně mezioborovém – vynikají a mohu inspirovat.“

Foto: Petr Jan Juračka

Periodická tabulka prvků - bismut.

Pro akreditační grémia jsme byli Marťani

Akreditační proces byla podle Jana Černého překvapivě ta nejpalčivější část. Možná prý byli příliš naivní a čekali, že se všichni okolo pro myšlenku nového mezioborového programu okamžitě nadchnou. Opak byl ale v řadě případů pravdou – co se mohlo zkomplikovat či protáhnout, se komplikovalo či protáhlo, proto se první studenti a studentky mohou hlásit až letos. „Pro téměř všechna grémia, kterými naše akreditační přihláška procházela jsme byli ‚Marťani‘, přišlo jim minimálně zvláštní, že celý program bude v angličtině, že se každému studentovi chceme věnovat tak individuálně. Vlastně i název Science jsme museli docela náročně obhajovat.

Na druhou stranu jsme se v prostředí obou fakult setkali s celou řadou nadšených podporovatelů. Nakonec se nám snad podařilo většinu přesvědčit, že náš model je udržitelný, může fungovat a najde v českém prostředí své místo. Nyní se těšíme na první studenty, i když víme, že první rok bude velice náročný,“ sdílí Černý a dodává, že kdykoliv budou rádi sdílet zkušenosti i s dalšími nadšenci a inovátory.

Foto: Petr Jan Juračka

Ilustrační obrázek.

Poslední projekt Petra Nachtigalla

Celý příběh unikátního studijního programu Science má i smutnou část – Petr Nachtigall na konci roku zemřel. „Celé se to realizovalo během jeho boje s jednou z nejzákeřnějších onkologických diagnóz. Petr byl obrovský bojovník, stále věřil, že nemoc překoná a v novém programu bezezbytku využije svou odbornou erudici a učitelské nadšení. Jako fenomenální vědec si ale uvědomoval, že jeho publikace a vědecké výsledky budou jednou překonány, v některých okamžicích možná i to, že mu nezbývá příliš mnoho času. Proto chtěl vybudovat něco, co v akademickém světě přetrvá a bude mít dlouhodobý dopad. Mluvili jsme o tom na pohřbu i s jeho rodinou a shodli jsme se, že to pro něho byl projekt, který mu v posledních dvou letech přinášel radost a dělal maximum, aby se to povedlo. O to větší je to pro nás teď motivace uspět, být co nejlepší a mířit skutečně vysoko,“ dodává Jan Černý. Jedno z udělovaných stipendií bude věnováno právě rodinou Petra Nachtigalla a ponese název „Stipendium Petra a Gabriely Nachtigallových pro mimořádný přírodovědný talent“.

Foto: Petr Jan Juračka

Petr Nachtigall v roce 2021 získal prestižní výzkumnou podporu Donatio UK.

Pro koho je určen nový studijní program Science? A proč?

Vysvětluje Jan Černý.

•  Pro ty, které baví přírodní vědy, ale neumí či nechtějí si vybrat mezi matematikou, fyzikou, biologií či chemií. „Končí éra superspecialistů – budoucnost patří absolventům, kteří umí jednotlivé disciplíny propojovat a hledat řešení v komplexním světě. Důležitou součástí studia budou i takzvané soft skills – rétorika, prezentace, psaní, komunikace vědy. Spolupracovat budeme například s časopisem Vesmír.“

•   Baví je přemýšlet. „Nezajímají nás příliš známky, spíše chceme vidět nadšení a úspěšnost i v něčem jiném než jen ve školním hodnocení.“

•   Pro zvídavé řešitele problémů, kteří se nebojí výzev. „Předměty prvních dvou let studia jsou dané, třetí rok bude naopak zcela individuální. Chceme podporovat zvídavost, celé to bude více o otázkách než o odpovědích. Každý student bude mít svého tutora–průvodce a společně budou vytvářet tu nejlepší studijní cestu, aby na konci byl absolvent, o kterého budou mít zájem kdekoliv na světě.“

•   Potřebná je dobrá znalost angličtiny. „Jazykem vědy je angličtina, tak nám nedávalo smysl hledat nějaké alternativy. Navíc chceme být otevřeni světu – zahraničním studujícím a zároveň i k výuce využívat ty nejlepší odborníky a odbornice ze zahraničí.“

•   S angličtinou souvisí i poplatek za studium. „To je bolest českého systému, nešlo to udělat jinak. Ale nabízíme stipendia! Již v této chvíli se zdá, že jich máme přislíbeno více než deset, takže finance by neměly být významnou limitací.“

Více informací na webu. Přihlásit se lze do konce února.

Autorka textu: Pavla Hubálková

Foto: Petr Jan Juračka, archiv UK

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz