Hlavní obsah
Umění a zábava

Jak si zanadávat na letní vedra? Inspirujte se v přirovnáních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Depositphotos

Přirovnání vedra

My Češi jsme prostě takoví - v létě nadáváme, že je nám vedro a v zimě si zase stěžujeme, že je nám zima. Počasí se nám zkrátka nikdy nedokáže zavděčit.

Článek

Pro někoho jsou letní teploty požehnáním. Celý rok se těší na koupání u vody, opalování na sluníčku a další letní aktivity. Ale pro řadu lidí jsou letní vedra noční můrou, zejména když musí každé ráno dojíždět do práce v rozpálených tramvajích nebo venku pracovat na přímém slunci.

Venku je horko, že i mému potu je horko

Zkraje léta, kdy se teploty dostanou na 25°C už někteří z nás začínají brblat, jaké je venku horko a přitom to nejhorší nás ještě čeká během letních prázdnin. Pokud patříte k těm, co při těchto teplotách už nadávají a pořád dokola omíláte fráze – že je horko jako prase, tak zkuste svou slovní zásobu rozšířit třeba o tahle přirovnání:

  • To je horko, až mi slehly i chlupy v nose.
  • Slušné horko, že se mi potí i zuby.
  • Tomu prádlu na šňůře je takové horko, že by se dalo ždímat.
  • Je takové horko, že se nikomu nechce pracovat.

To je vedro, že opalovací krém měním za grilovací koření

Když se pak venkovní teploty přehoupnou přes hranici 30°C a nastává skutečné vedro, je počasí hlavním tématem všech rozhovorů na ulici, v metru či v kancelářích. Začínáme také čím dál více nadávat, že venku je už jak v pekárně nebo jako na Sahaře.

V takovém vedru pak kolikrát stačí jen zůstat pár desítek minut na slunci bez opalovacího krému a máte záda červená jak spartakiádní trenýrky a spálená jako bůček, který zapomněli podlévat.

Tím jak teploty venku stoupají nad třicet stupňů nám začne docházet i slovní zásoba nadávek, kterými bychom mohli to proklaté vedro okomentovat. Pokud tedy hledáte inspiraci v nových přirovnáních, pak se vám určitě budou hodit následující:

  • Tady je takové vedro, že by sem Satan mohl jezdit na dovolenou.
  • Je pořádné vedro, až mám pocit, že potím brynzu.
  • Teda to je takové vedro, že jsem dal i rybičkám misku s vodou.
  • Tam je vedro, že mi prádlo uschlo, už když jsem ho věšela.
  • To už je takové vedro, že jdete se sklenicí vína na terasu a máte z něj svařák.
  • Dneska je takové vedro, že když vyhodím do vzduchu krajíc chleba, tak se mi vrátí topinka.

A co potom teploty nad 35 stupňů? U takhle vysokých teplot už můžeme hrdě prohlásit, že nastalo skutečné vedro. To už je takový hic, že i Češi přestávají nosit ponožky v sandálech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz