Hlavní obsah

Pomáhá pití vody před jídlem skutečně zhubnout?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Purple Mag/Bing AI

Pokud jste se někdy snažili zhubnout, pravděpodobně jste dostali radu: pijte více vody. Teorií okolo pitného režimu a hubnutí je víc. Zda jsou podložené důkazy zkoumal Harvard Health Publishing.

Článek

1.Teorie: V žaludku jsou nervy, které vnímají jeho roztažení a vysílají signály do mozku, že je čas přestat jíst. Je pravděpodobné, že pití před jídlem by mohlo vysílat podobné signály.

Důkazy: Některé malé krátkodobé studie tuto myšlenku podporují. Například starší účastníci studie, kteří před jídlem vypili plnou sklenici vody, měli tendenci jíst méně než ti, kteří ji nevypili. Jiná studie zjistila, že lidé držící nízkokalorickou dietu, kteří před jídlem pili vodu navíc, měli menší chuť k jídlu a během 12 týdnů více zhubli než ti, kteří drželi podobnou dietu bez vody navíc. Žádná ze studií však nehodnotila vliv pití vody navíc na dlouhodobý úbytek hmotnosti.

2. Teorie: Hlad je převlečená žízeň. Toto vysvětlení naznačuje, že někdy zamíříme do kuchyně pro něco k snědku, když máme ve skutečnosti spíše žízeň než hlad. Pokud tomu tak je, pití nekalorické vody nás může ušetřit od konzumace zbytečných kalorií - a to by mohlo podpořit hubnutí.

Důkazy: Regulace žízně a hladu je složitá a v průběhu života se mění. Například u starších dospělých může být žízeň otupena. Nejsou však žádné přesvědčivé studie na lidech, jež by potvrzovaly, že ti, kteří mají žízeň, si tento pocit nesprávně vykládají jako pocit hladu, nebo že právě proto může pití vody pomáhat při hubnutí.

3. Teorie: Spalování tuků vyžaduje vodu. Dehydratace zhoršuje schopnost těla štěpit tuky na palivo. Pití většího množství vody tedy možná podpoří odbourávání tuků a nakonec i hubnutí.

Důkazy: Přestože některé studie na zvířatech tuto myšlenku podporují, nenašel jsem žádné přesvědčivé důkazy ze studií na lidech, že pití vody navíc pomáhá spalovat tuky jako prostředek ke snížení nadváhy.

Měli byste tedy zvýšit hydrataci pitím vody před jídlem, během jídla nebo i jindy během dne?

Některé důkazy naznačují, že by to mohlo pomoci při hubnutí, alespoň u některých lidí. Tyto studie jsou však většinou malé, krátkodobé nebo založené na údajích získaných na zvířatech. Dokonce i pozitivní studie zjistily pouze mírný přínos.

Přesto, pokud si myslíte, že to na vás funguje, není na pití většího množství vody mnoho nevýhod. Stejně jako u všeho ale platí, že nic se nemá přehánět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz