Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vánoce za socialismu - fronty nejen na prodej vánočních stromků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ČST / Youtube.com

Fronta na vánoční stromky v roce 1981 v Praze

To není fotka z ruského Gulagu, takto opravdu lidé chodili oblékaní. Z fronty na vánoční stromky v Praze v r. 1981 zaznělo: „Kdybych neměla děti, tak bych tu nikdy nestála, ty 4 hodiny!“

Článek

V bývalém Československu byla dostupnost vánočních stromků často omezená, což z nich činilo žádané a nedostatkové zboží. Tento nedostatek vedl k dlouhým frontám a čekacím dobám pro ty, kteří doufali, že si strom koupí, přičemž mnoho lidí čekalo hodiny, než strom dostali do rukou. Jiní vyrazili s pilou do lesa. Omezená dostupnost vánočních stromků byla důsledkem neschopnosti a zaměření socialistické vlády na upřednostňování zdrojů pro důležitější potřeby, jako je jídlo a bydlení. V důsledku toho byla oslava Vánoc pro mnoho rodin často náročným a stresujícím zážitkem, který se soudruzi snažili zpříjemnit dovozem exotického ovoce z Kuby. Podpůltový prodej nedostatkového zboží kvetl a byl mnohdy jedinou možnou cestou k nákupu vytouženého dárku.

Dlouhé fronty nejen na vánoční stromky, potraviny a dárky nebyly jedinou osobní obětí, kterou pro oslavu Vánoc lidé přinesli. Nedostatek zdrojů také znamenal, že mnoho rodin se muselo spokojit s omezenými dekoracemi a dárky, často se musely uchýlit k domácím nebo recyklovaným předmětům. Oslava Vánoc tak mnohdy byla více o duchu svátků, než o hmotných statcích, kdy se rodiny scházely, aby se podělily o jídlo a trávily čas s blízkými. Navzdory těmto výzvám našlo mnoho lidí způsoby, jak co nejlépe využít prázdninové období, vytvářet si vlastní tradice a nacházet radost z jednoduchých radostí sezóny.

Závěrem lze říci, že oslavy Vánoc v dobách totality byly poznamenány omezenými prostředky a dlouhými frontami. Tyto výzvy však nezabránily lidem najít způsoby, jak se sejít a svátky oslavit. Nedostatek zdrojů nutil lidi soustředit se na pravý význam Vánoc a zdůrazňovat důležitost rodiny a komunity. I když oslava Vánoc v Československu mohla být obtížná, sloužila také jako připomínka odolnosti a kreativity lidského ducha tváří v tvář nepřízni osudu.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=qDF8TdqrsX8

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz