Hlavní obsah
Hry

Záhada Westminsterského mostu: Vyluštíte hlavolam inspektora Clouseaua?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Qizy / Flux AI

Hádanka z ulic Londýna, která prověří vaši bystrost a znalost fyziky!

Dokážete rozluštit zapeklitou hádanku z Londýna? Proč trval běh Petera Sellerse přes Westminsterský most jednou kratší a podruhé delší dobu? Přečtěte si příběh a zkuste přijít na to, v čem je háček.

Článek

Peter Sellers, hvězda slavné série filmů o Růžovém panterovi, se v našem smyšleném příběhu během natáčení v Londýně v 60. letech 20. století rozhodl vyzkoušet neobvyklý výkon. Inspirován příběhem Florence Ilotta z roku 1933, chtěl přeběhnout Westminsterský most za dobu kratší, než kolik času potřebují zvony Big Benu k odbití poledne.

Westminsterský most je dlouhý 350 metrů. Mezi posledním tónem melodie „Westminster Quarters“ a posledním úderem zvonu při odbíjení poledne uplyne 58 sekund, což odpovídá rychlosti téměř 22 kilometrů za hodinu.

První den se postavil na stranu mostu u Big Benu přesně v poledne. Čekal na konec melodie Westminster Quarters a při posledním tónu vyrazil, jako by ho honil inspektor Clouseau. K jeho překvapení nastala dlouhá pauza mezi koncem melodie a prvním úderem hodiny. Celých 13 sekund si myslel, že se něco pokazilo. Když konečně uslyšel první úder, úleva ho poháněla vpřed. Každý následující úder ho motivoval běžet rychleji. Nakonec doběhl do cíle těsně před posledním úderem!

Následující den se ocitl na východní straně řeky a rozhodl se běh zopakovat v opačném směru. Opět vyrazil s posledním tónem Westminster Quarters a běžel, co mu síly stačily. Většinu trasy byl přesvědčen, že běží rychleji než předchozí den. Ale když k jeho uším doléhaly poslední údery, uvědomil si, že je v nesnázích. Když uslyšel poslední úder, byl ještě asi sekundu od cílové čáry.

Sellers byl zmaten. Proč byl jeho druhý pokus o dvě sekundy pomalejší než první? Most je na obou koncích stejně vysoký a ve všech důležitých ohledech symetrický.

Dokážete vysvětlit, proč došlo k tomuto rozdílu? Svá řešení pište do komentářů pod článkem. Správné řešení této záhady najdete brzy také v komentářích, tak se nezapomeňte podívat, zda jste na to přišli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz