Hlavní obsah
Sport

Jaroslav Hudeček: Filip Jícha byl a je obrovskou vůdčí osobností v házené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Házenkářský trenér Jaroslav Hudeček (leden 2024).

Bývalý reprezentační trenér mužů v házené Jaroslav Hudeček v souvislosti s ME v Německu vzpomíná i na Filipa Jíchu, který byl nejlepším házenkářem světa v roce 2010.

Článek

Házenkářský kouč Jaroslav Hudeček vedl během své dlouholeté kariéry spoustu hráčů, kteří se pak stali výbornými trenéry. Sleduje dál působení svých bývalých svěřenců, ať už z reprezentace, nebo z extraligy.

V původním rozhovoru pro Seznam Médium vzpomíná i na Filipa Jíchu, bývalého českého reprezentanta, který dlouho hrál za Kiel. V severoněmeckém městě odehrál několik sezón jako hráč a jako trenér THW Kiel od roku 2019 získal tři bundesligové tituly. Zároveň Filip Jícha dovedl tým k vítězství v Lize mistrů jako hráč i jako trenér.

„Zažil jsem v národním týmu Filipa Jíchu. Byl obrovskou vůdčí osobností jako hráč. Když jsem trénoval reprezentaci v letech 2012-2014, pohyboval se Jícha takříkajíc na vrcholu. Už předtím by vyhlášen nejlepším házenkářem světa za rok 2010. Považoval jsem za čest vést takové hráče, kteří se prosadili v nejlepších ligách na světě,“ ohlíží se trenér Jaroslav Hudeček v rozhovoru za obdobím, kdy pracoval se špičkovými borci.

Skutečnost, že Filip Jícha se poté výrazně zapsal do historie i jako trenér, Hudečka nepřekvapuje.

„Už v době hráčské kariéry načerpal obrovské zkušenosti. I s hráči jsem z postu trenéra konzultoval řadu věcí. Filip Jícha byl navíc kapitánem týmu. S osou starších hráčů, do níž patřili i Petr Štochl a další, jsme byli na jedné lodi a pomáhali jsme si v trenérském řemesle,“ vypráví Hudeček.

Filip Jícha se coby kouč proslavil v německém Kielu, kde předtím i hrál.

„Znovu připomenu, že už během hráčské dráhy vše postupně nasvědčovalo tomu, že přemýšlel jako trenér. Měl postřehy, impulsy, pohledy. Prostě prodloužená ruka trenérů,“ podotýká Hudeček.

V Německu od 10. do 28. ledna 2024 probíhá Mistrovství Evropy mužů v házené. V Kielu se sice utkání nehrají, ale čeští reprezentanti odehráli v kvalifikaci všechny tři zápasy v Mnichově. Podle Jaroslava Hudečka, který šance českého týmu hodnotil před začátkem ME, byl klíčový zápas s Portugalskem. Češi obdrželi dvě porážky a jednou zvítězili, avšak to nestačilo na postup do hlavní části turnaje a už odjeli domů.

ME v Německu probíhá v těchto městech: Düsseldorf, Kolín nad Rýnem, Hamburk, Berlín, Mannheim a Mnichov.

Hudečkův pohled na českou extraligu

Třebaže kouč Jaroslav Hudeček už u mužů nepůsobí, neztrácí dokonalý přehled o české extralize. V ní úspěšně vedl Karvinou, s níž získal mistrovský titul v roce 2009, poté trénoval v Litovli a v Hranicích na Moravě.

„V extralize jsou dominantní celky Plzně a Karviné. A to už dlouhodobě. Občas sice mají výkyvy, občas prohrají, třeba se vzájemně vyřadí v Českém poháru, ale pořád mají zdvojené posty,“ míní Hudeček.

Také z Plzně a Karviné odcházejí jejich opory do ciziny.

„To je pravda, ale oba kluby jsou schopné doplnit kádry o hráče podobného typu a kvalit. A takoví se tam budou vždycky hrnout. Týmy vedou trenérské osobnosti Petr Štochl v Plzni, Michal Brůna v Karviné. Oba jsem trénoval a držím jim palce, ať jim to v klubech šlape. Při trenérské práci těží ze zkušeností, kdy působili v cizině. A poznatky přenášejí i do české extraligy,“ uzavírá Jaroslav Hudeček.

Zdroj: autorský text s přispěním Josefa Pešouta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz