Článek
Představte si, že sedíte u stolu s blízkým člověkem. Jí. Lžičkou nabere jogurt, vloží si ho do úst, mlaskne. A pak ještě jednou. Jen tak, kontrolně. Vám během těch několika vteřin stoupne tlak, zatnou se zuby, stáhne se žaludek a vy buď zadržujete slzy, nebo máte chuť z místnosti prostě utéct. Anebo křičet. Ne proto, že byste byli přecitlivělí nebo nespolečenští. Ale proto, že trpíte misofonií.
Co je to misofonie?
Misofonie je neurologický stav, při kterém některé běžné zvuky – nejčastěji mlaskání, chroupání, smrkání, polykání nebo srkání – vyvolávají silnou, často až panickou nebo agresivní reakci. Vědecky zatím není zcela objasněná, ale víme, že se nejedná o „rozmar“ nebo výchovný problém. Lidé s misofonií zažívají autentickou fyzickou nepohodu, kterou nelze jednoduše „vypnout“.
Začalo to nevinně. Tedy u ostatních.
Jsem misofonik, ale trvalo mi řadu let si to uvědomit. Jako malá jsem nechápala, proč mě máma u stolu napomíná, ať nežvýkám tak nahlas. „Vždyť jen normálně jím!“ říkala jsem si tehdy dotčeně. Dnes už přesně vím, jak jí bylo. A možná mi je jí zpětně až trochu líto.
Dospělost mě přivedla do sdíleného pokoje na koleji, kde se mnou půl roku žila slečna – navenek působila jako éterická víla. Bohužel při jídle se její proměna blížila spíš selátku u koryta. Mlaskání, chroustání, funění… Peklo.
To ovšem nebylo nic proti dlouhým hodinám v autobusech plných lidí s rýmou, kašlem a všemi druhy obtěžujícího zvukového projevu, které lidské tělo vůbec dokáže vyprodukovat. Každý další frk byl jako píchnutí do spánku.
Situace ale začala být opravdu nesnesitelná až v práci. Obědová pauza s kolegyní, jejíž mlaskání bylo slyšet skrz zavřené dveře. Ano, skrze zavřené dveře. Dodnes mě trochu děsí, co všechno se dá při jídle akusticky předvést.
A teď… teď mě zraňuje vlastní partner.
Jednou mě zničí obyčejný jogurt
Při každém jídle je to stejné. Kakofonie zvuků - křupání čelistí i u chleba s máslem, srkání šťávy z brokví, melounů nebo grepu a na závěr - grande finále - mezimlasknutí.
Co to je? Uvedu příklad třeba na jogurtu – jsou to tzv. dvě mlasknutí na sousto. První „náhodné“, druhé „kontrolní“ jen tak, ze zvyku. A já sedím naproti němu a hlavou mi jede: „Už zase… Proč… Vždyť jsem mu to říkala…“
Zkoušela jsem to vysvětlit. Klidně. Otevřeně. Řekla jsem mu, že některé zvuky ve mně spouštějí paniku a vztek, jako když vám někdo pustí sirénu do ucha a řekne – vydrž to, to je normální zvuk. Jenže odpověď byla (a bývá): „Já tak prostě jím. To ty jsi přecitlivělá.“
A tak sedím u stolu a přemýšlím, jaký typ špuntů do uší bude nejmíň nápadný, anebo se prostě zvednu a jdu pryč. Což pak samozřejmě taky „není normální“ a jsem za divnou znovu.
Proč se o tom nemluví?
Misofonie je velmi osamělá zkušenost. Neviditelná. Lidé se jí často smějí, bagatelizují ji, považují ji za rozmar nebo snahu o manipulaci. Ale ona není v hlavě. Ona je v nervové soustavě. Mozek lidí s misofonií reaguje na spouštěcí zvuky jinak – mnohem silněji, emočněji, jako by šlo o ohrožení.
Co pomáhá?
Někdy vůbec nic. Někdy trochu pomůže vysvětlení – pokud máte štěstí na empatické okolí. Jindy ochrana – sluchátka, špunty, odchod. Dlouhodobě prý také mohou být nápomocné techniky zvládání stresu nebo terapie zaměřená na regulaci emočních reakcí, ale zatím s tímto řešením nemám vlastní zkušenost.
Podle mě ale hlavně nejvíce pomůže, když vás s vaším problémem někdo vezme vážně. A také to, že lidé kolem začnou dodržovat alespoň základní pravidla slušného chování a stolování. Pak bude hned svět pro misofonika veselejším místem.
Pokud jste se v tom našli – vězte, že nejste sami. A pokud jste se v tom nenašli – zkuste příště, až vás někdo požádá, abyste u stolu nemlaskali, neříkat: „To ty jsi divná.“ Možná ten člověk každý den vede v hlavě tichý, vyčerpávající boj se svou vlastní přetíženou nervovou soustavou.
Zdroj:
- Misofonie. Online. Wikipedie.org. [cit. 2025-08-02]