Hlavní obsah
Aktuální dění

Rajchlův roztleskávač kope do knížete. Navzdory vážné nemoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Karel Schwarzenberg

Kariéra po boku Rajchla vyžaduje silný žaludek a hodnotovou zoufalost. Pacientský právník Ondřej Dostál má zjevně oboje.

Článek

Na dně je dobře. Sedlina špíny je lovištěm fajnšmekrů, co lační po funkcích, když jinde je nechtějí. Nevadí hnědá, rudá je benefit a zápach je za vůni. A v „kvádrech“ na míru i v botkách za majlant se coby krysaři brodí tím marastem a pískají zástupům, jež pod tíhou nákupních vozíků skuhrají na bídu bez vůle pracovat či s geny závisti a mozkem mužika.

Konkurence přitom roste: být králem krysařů v zemi, kde kvílí na nejdelší píšťalu slovenský sedmilhář a hned po něm „nácek“ s ruskými penězi, je pro druhé řehole. Tak zkouší ledacos: hned vedle sprostoty urážky ctihodných, bez nichž by dodnes leštili na návsích bronz pleše Lenina. A drzost roste: v kanálech na „sockách“ vláčí bahnem bardy, kteří před léty pro jejich budoucnost sundali Jakeše a dobyli svobody. Vděk nikde, naopak: teď jdou svým zachráncům po krku. Malí a zbabělí, „vlastenci“ z leknutí, živení z ruských lží a svárů občanů, zda zpátky na Východ namísto na Západ.

Na strunu závisti hrají i ti, kde tupou přízemnost tak nějak nečekáš. „Takže, jste-li…expředseda TOP09 a můžete si to dovolit, vzhůru…do špitálu ve Vídni. Jeďte se léčit do Rakouska. Vaši lékaři tam už jsou. Tady to řídí Vlastimil Válek, taktéž z TOP09,“ kopl si na sítích Rajchlův roztleskávač, pacientský právník Ondřej Dostál do Karla Schwarzenberga. Pamětníci vědí: kdysi „star“ práva zdravotních pojištěnců, agresivní advokát nemocnice z kauzy „kukaček“, kde rodičům vyměnili novorozence, později omyl Pirátské strany a nyní táborový řečník Rajchlových demonstrací.

Že jde u Dostála o čirou ubohost, není pochyb. Pětaosmdesátiletý Karel Schwarzenberg strádá zdravotně delší čas a v pokročilém stáří s nemocí chce být nablízku rakouské rodině. Bez lékařské péče ve Vídni, stejně jako v Praze, se přitom neobejde. Nic víc. „Odhaduji, že to (lékařská péče) bude zhruba stejné, ale tady budu moct vidět děti a vnoučata,“ potvrdil sám expolitik médiím.

Vyvařit z empatie Schwarzenbergových nejbližších a z nutnosti leteckého převozu pacienta partajní klientelismus a využít jeho stav k ostouzení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, je divadelní šmíra pro Rajchlův fraucimor, jako vystřižená z arzenálu Zemanova chrapounství či trollí farmy na Čukotce. Ondřej Dostál přitom překvapivě nestudoval v Moskvě, ale ausgerechnet v Rakousku a skrze Fulbrightovo stipendium i v USA. Že na adresu Karla Schwarzenberga zatím neburácí o buržoustech a zahnívajícím imperialismu mu tedy budiž přičteno k dobru.

Paměť je potvora. Když před deseti lety přivedl na pracovní setkání s autorem těchto řádek do smíchovské kavárny svého jmenovce přední sportovní lékař Jiří Dostál, pěl mladý právník ódy na projekt TOP09 a… Karla Schwarzenberga. Čo bolo, bolo, teď jej špiní a řeční po boku ničemy s mimikou duceho a slovníkem Gottwalda, jenž tu chce zemi Fica a Orbána. V zákrytu s rudými tetami, jež vinou vzájemných kapriců vládních stran uvízly v Senátu namísto demokratických politiků. A hned vedle zločinců, co zemi škodí za ruble a tahají z kapes davové hlouposti.

„Pro mě je podstatné, co si o mně myslí lidé,“ hrdlí se v médiích čtyřiačtyřicátník Dostál, jenž pro odlesk „slávy“ poplival osobnost s životem na román a v úctě všech, kdo navzdory kolaborantům sdílí obranná spojenectví a soudržné evropské hodnoty. Dostál to není. „Zahraniční vojáci budou moci zasahovat proti českým občanům. Vytváří to možnost takového zvacího dopisu,“ prohlásil před časem k obrané smlouvě České republiky s USA. Jeden vzkaz pro Rajchlova Dostála bych tu měl. Zduřelým egem, ponoukáním k závisti a politikou ve směru větru v závěsu proruských veksláků se miláčkem národa – na rozdíl od Karla Schwarzenberga – nestanete. Nikdy a navždy. Bohudíky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz