Článek
Ano, éčka jsou vždy špatná… Touhle větou odpovídající na otázku v nadpisu bych mohl tento článek ukončit. Ale samozřejmě se na celou problematiku podíváme hlouběji, protože zas tak černobílé to pod lupou není.
Před pár lety (mno, už je to spíše trochu déle) se světem proháněly divoké bouře vášní kolem „éček“ v potravinách. V té době bylo mnoha lidem jasné, že jakékoli éčko je zlo. Pak se ale – jak už to bývá – začala bouře trhat a poněkud relativizovat.
Dnes je populární, že někteří lidé naopak tvrdí, že chemie je vlastně kamarád. Vždy se objevují tytéž argumenty o tom, že voda je taky H2O a že některá éčka jsou vlastně jen antioxidanty jako třeba kyselina askorbová (vitamín C, E300) nebo třeba alfa-tokoferol (vitamín E, E307) apod.
Oba tyto pohledy jsou přitom srovnatelně… no řekněme si to na rovinu… přihlouplé. Jeden je zbytečně extrémní a fanatický. Druhý zas pro stromy nevidí les a může být i nebezpečně zavádějící. Jak to tedy s těmi éčky vlastně je?
Od vitamínu C po „karcinogeny“
Rozhodně je pravda, že existuje mnoho aditiv (budu jim ale nadále říkat lidověji éčka), která sama o sobě – a spojení sama o sobězdůrazňují nejvíc, jak je to možné – neškodí. Zmíněné E300 čili vitamín C nemá žádný škodlivý potenciál. Samo o sobě je toto éčko coby látka zcela bezpečné. Na opačném konci spektra stojí potenciálně (a relativně) velmi škodlivé látky jako dusitany (E249, E250) či některá barviva (např. E123, E121 apod.). Nicméně ani ty vás rozhodně nezabijí na místě. Ani na druhý den. Tedy pokud je budete jíst normálně v potravinách, ne samostatně v nějaké letální dávce.
Podstatné je, že pokud se v tom budeme nimrat, spektrum potenciální škodlivosti éček je široké. Nicméně, to se dostáváme do oné situace, kdy pro stromy nevidíme les.
Každá jednotlivost je na nic, ale když je to dohromady…
Výše zmíněná teze o tom, že některá chemie v jídle je vlastně kamarád může být poměrně škodlivá. Někteří lidé se pak mohou domnívat, že potraviny obsahující některá éčka, jako jsou zmíněné antioxidanty, mohou být pro naše zdraví dokonce výhodná a mohou tyto potraviny začít vyhledávat.
Nicméně éčka jsou typicky přidávána především do tzv. vysoce průmyslově zpracovaných potravin. A máme přehledy a meta-analýzyzahrnující desítky studií a miliony účastníků, které nám jasně říkají, že častá konzumace vysoce zpracovaných potravin je významným rizikovým faktorem rozvoje snad všech myslitelných nemocí a problémů – od obezity přes rakovinu po kardiovaskulární choroby, deprese apod.
Jasně, kyselina askorbová je i prakticky v každém prodávaném (čerstvém) pečivu jako látka zlepšující mouku. V uzeninách je častá jako antioxidant napomáhající udržovat líbivou barvu a do jisté míry omezující přeměnu dusitanů v solicích uzenářských směsích na ještě nebezpečnější nitrosaminy (v USA je kvůli tomu použití antioxidantů v některých masných výrobcích nařízeno).
To ale neznamená, že jsou pro nás ultra zpracované potraviny s E300 nějakým zdrojem vitamínů. Zdrojem vitamínu C pro člověka je ovoce a zelenina, ne konzerva lančmítu.
Ačkoli tedy mohou být některá éčka sama o sobě neškodná, koktejly chemie ve zpracovaných potravinách bohatých na soli, cukry, tuky a kalorie a chudých na vlákninu a jakékoli další živiny (vitamíny, minerály), rozhodně nejsou nic, co by nám mělo jakkoli svědčit.
V obecné rovině jsou tedy éčka do jisté míry zpravidla špatná. Respektive jde o jistý druh „špatného znamení“, které by nás mělo upozornit, že potravinu (která éčko, nebo ještě hůře éčka) bychom neměli jíst až tak často.
Výhodou, která z tohoto článku vyplývá, nakonec je, že nemusíte rozlišovat jednotlivá éčka a nosit s sebou tahák, které je špatné a které ne…
Pokud vysoce zpracované potraviny s aditivy tvoří jen malou část vašeho jídelníčku a jeho gró tvoří naopak kvalitní celistvé potraviny, můžete si klidně sem tam dopřát i ta „nejhorší“ éčka. Třeba v šunce nebo slanině. Tak jako si občas dáte pivo nebo víno. Pokud je ale váš jídelníček na zpracovaných potravinách postaven, zkoumání konkrétních éček vás pravděpodobně stejně moc nespasí. Stejně jako alkoholika zásadně nespasí, jestliže vypije litr 37% vodky místo litru 42% rumu.
Autorský text s využitím zdrojů uvedených v textu.





