Hlavní obsah

Instantní káva souvisí se 7krát vyšším rizikem jedné oční vady, ukázala studie

Foto: pexels.com

Nová studie čínských vědců publikovaná v časopise Food Science & Nutrition naznačuje, že pití instantní kávy má spojitost se zvýšením rizika suché makulární degenerace.

Článek

Káva představuje jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě a spousta lidí si bez ní neumí představit ráno, případně ani jiná období dne. Rozsáhlé studie přitom v posledních letech odhalily, že pití kávy může doslova prodloužit život a snížit riziko rozvoje nejrůznějších chorob. Káva je ostatně bohatým zdrojem nejen kofeinu, ale i antioxidantů, zejména z kategorie polyfenolů, a dalších cenných látek, které nám mohou mimořádně prospět.

Jen málo studií se ale dosud zabývalo tím, zda a případně jak se od sebe liší účinky a vlastnosti jednotlivých typů, respektive forem, kávy. Nový výzkum čínských vědců z lékařské univerzity v Hubei, který vyšel letos v létě, však přinesl poměrně překvapivé výsledky. Zdá se, že na tom, jakou kávu si zvolíte, může záležet víc, než se doposud soudilo.

Může instatní káva skrývat rizika pro zdraví očí?

Většina kávových znalců a fajnšmekrů považuje instantní kávu za podřadný produkt. Nicméně v široké populaci je tato forma kávy velice populární, zejména díky jednoduchosti přípravy. Některé výzkumy také ukazují, že instantní káva má podobnou antioxidační kapacitu jako mletá káva nebo i vyšší. Instantní káva by tak mohla mít srovnatelné zdravotní benefity jako klasická káva. Ale…

Instantní káva se přece jen vyrábí odlišnými metodami a lze ji považovat za výrazněji zpracovaný produkt. Čínští vědci se proto rozhodli prozkoumat, zda neexistuje možnost, že tento typ průmyslově vyráběné kávy, v nějakém ohledu škodí našemu zdraví.

Ve své práci se konkrétně zaměřili na riziko rozvoje zrakové choroby známé jako věkem podmíněná makulární degenerace neboli AMD. Využili přitom robustní soubor dat z britské instituce UK Biobank zahrnující informace o více než 500 000 osobách. A podařilo se jim odhalit nečekaně silnou souvislost.

„Naše výsledky odhalily genetickou korelaci mezi konzumací instantní kávy a suchou formou AMD,“ uvádějí autoři ve své studii. Tato korelace přitom nebyla rozhodně zanedbatelná. Riziko vzrostlo téměř sedminásobně, přesněji 6,92násobně.

Rozvoj AMD ovlivňuje životní styl

Výzkumníci ve studii uvádějí, že podle epidemiologických statistik trpí makulární degenerací až 200 milionů lidí na světě. Výrazně častější je přitom právě suchá forma. Podle NZIP při této poruše dochází k poklesu centrální zrakové ostrosti, ale zůstává zachováno periferní vidění. Suchá forma přitom postupuje pomalu a zpočátku nemusí být ani příliš patrná.

Zásadním faktorem rozvoje choroby je přitom věk, ale podle NZIP i autorů čínské studie se míra rizika vzniku AMD odvíjí i od životního stylu. Mezi nejdůležitější rizikové faktory patří kouření, obezita, nedostatek pohybu, vysoký cholesterol či nekvalitní strava. Nyní by mezi tyto faktory mohl přibýt i velmi konkrétní činitel. Instantní káva. Ale proč právě instantní káva, a jiné druhy kávy ne?

Na vině může být specifické zpracování instantní kávy i genetika

Autoři čínské studie samozřejmě navrhují i možné mechanismy a důvody, proč se právě u instantní kávy našel tak silný negativní vliv na ve starší populaci velmi rozšířenou oční chorobu. Na vině by podle nich mohly být výrobní procesy, při kterých může docházet k výraznějšímu vzniku škodlivých látek, jako je akrylamid či konečné produkty pokročilé glykace známé jako AGE. Tyto látky současná věda dává do souvislosti s vyšším rizikem rozvoje různých onemocnění. Možný podíl viny autoři přičítají i případným aditivům (cukr, smetana), které se někdy do instantní kávy přidávají už při výrobním procesu.

Zajímavým způsobem ale do hry vstupuje taky genetika. Studie našla genetickou korelaci mezi preferencí instantní kávy a vyšším rizikem rozvoje suché makulární degenerace. Nepodařilo se ale identifikovat žádnou konkrétní genetickou variaci, takže výzkumníci předpokládají, že souvislost pití instantní kávy a vyššího rizika makulární degenerace se řídí složitějším komplexem faktorů genetiky a prostředí.

Ve studii nicméně autoři navrhují, že by se lidé s vysokým rizikem rozvoje této choroby (například na základě rodinné anamnézy) měli konzumaci instantní kávy vyhýbat. „Instantní káva může zvýšit riziko AMD a snížení jejího příjmu by mohlo pomoci vzniku suché AMD předcházet,“ doplňují.

S vysypáváním instantní kávy do koše vyčkejte!

Ačkoli jsou si samotní autoři svými závěry poměrně jistí v kramflecích (jak taky jinak, pokud chtějí dostat peníze na další výzkum), studie rozhodně není neprůstřelná. Ukazuje genetickou asociaci, ale to je pro vyvození radikálních důsledků ještě přece jen málo. Studie vychází z rozsáhlých dat, ale nejde o experimentální studii, de facto „pouze“ analýzu. Výsledky tak mohou být různým způsobem zkreslené nebo zde může být jiný důležitý společný činitel, který studie neodhalila.

Není tedy zrovna na místě ihned běžet vyházet své zásoby instantní kávy. Počkejme si na vyjádření lékařů a dalších odborníků nebo na další studie. Pokud se ale rozhodnete preferovat spíše mletou kávu, asi vám to přinejmenším kávoví znalci nebudou mít za zlé.

Zdroje uvedeny v textu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz