Článek
Cukety se sadí kolem května a polovina léta, kdy se nám tato investice začne vracet i s úroky. A úroky mohou být docela vysoké, protože cuketa je na pěstování celkem vděčná a nenáročná. A tu a tam se stává, že lidé si s plnými hrstmi cuket úplně nevědí rady.
Cuketa je ale zeleninka, která je docela nutričně zajímavá – a tak je docela škoda ponížit ji tak, že ji jen usmažíme do bezvědomí na způsob chipsů nebo v cuketových „bramborácích“. Ne, že bychom si takové dobroty neměli dopřát, ale dají se střídat i s jinými možnostmi.
Cuketa pro zdravější oči, srdce i prevenci rakoviny…
Cuketa je zelenina a zelenina je zdravá. Tohle tvrzení, které je mimochodem veskrze pravdivé, by nám mohlo klidně stačit, ale pojďme se do toho přece jen ponořit trochu hlouběji.
Cuketa nabízí slušné nutriční bohatství. Často se mluví o obsahu vitamínů jako C, některé ze skupiny B či prvků jako vápník a železo. Ale ve skutečnosti se železo a vápník z rostlinných zdrojů velmi obtížně vstřebávají, takže význam jejich příjmu ze zeleniny včetně cukety je spíše nízký (ano, je lepší si dát vajíčko a mléčné výrobky). I co do obsahu vitamínu C se pak cuketa pohybuje spíše na úrovni brambor. Tedy má ho, ale není to žádná překypující studnice této látky.
Cuketa ale obsahuje i slušné množství karotenu (i když taky ne přebujelé) a ještě zajímavější mohou být různé další fytonutrienty jako lutein či zeaxanthin. V obou případech jde o antioxidanty, které pozitivně působí zejména na zdraví očí a posilují jejich ochranu a regeneraci.
Cuketa obsahuje taky nějakou tu vlákninu a další živiny a látky a některé studie už naznačily její možný potenciál coby zeleniny vhodné jako součást prevence některých rakovinných onemocnění. To je dnes – v době globálního nárůstu nádorových onemocnění – dost dobré vědět.
Cuketě jsou taky připisovány pozitivní účinky na trávení či glykémii, dále protizánětlivé účinky (což souvisí s antioxidační kapacitou) a tak dále. Cuketa má minimum kalorií a přitom solidně zasytí, takže může pomáhat i s hubnutím.

Jak využít cuketu ve zdravém jídelníčku?
Cuketa je dost univerzální zelenina, která se dá zpracovat na nejrůznější způsoby. Kromě nejrůznějšího grilování a smažení patří mezi nejjednodušší způsoby patří třeba cuketovo-bramborové pyré. Stačí uvařit společně cuketu a brambory v poměru dle chuti a rozmixovat ponorným mixérem s trochou vody (z vaření) do hladka. Na rozdíl od bramborové kaše není potřeba mléko, takže si smlsnou třeba i osoby s intolerancí laktózy. A jde o velmi zdravé i dietní jídlo ideální pro redukční jídelníček.
Cuketové bramboráky pak snad ani netřeba představovat. Ale z cuket se dá udělat například i polévka. Stačí orestovat cibulku a nakrájenou cuketu, můžete trochu zaprášit moukou (já používám celozrnnou žitnou), ještě orestovat a zalít vodou či vývarem a vařit cca 20 min. Pokud jste dělali zmíněnou zásmažku z mouky, musí být vývar či voda samozřejmě studené. Polévku stačí dochutit solí, pepřem či bylinkami. Nakonec vše rozmixujete dohladka. Pokud nejste skalní fanoušci cuketové chuti, můžete cuketovou polévku opět říznout bramborem.
Mým osobním favoritem je pak ajapsandali, které jsem si zamiloval na cestách Gruzií. Jde o místní variantu „leča“, které se dělá právě z cukety, ale i lilku, cibule, papriky. Postup je stejně jednoduchý jako vždy…
Orestujte cibulku a přidejte zahuštěný rajský protlak, opět ze dvě minuty restujte, aby se protlak zbavil kyselosti. Pak přidejte lilek a papriku, osolte a zase restujte. Po pár minutách podlijte směs trochou vody a nechte dusit pod pokličkou za občasného míchání. A teď to zásadní, na závěr přidejte pořádnou hrst koriandru. Pokud máte rádi pálivé, neváhejte použít chilli. Ajapsandali se dá dělat různými způsoby, místo protlaku můžete použít loupaná rajčata v konzervě nebo i čerstvá. Experimentujte a přizpůsobte si tuhle lahůdku své chuti.
Pokud už máte cuket pro tuhle chvíli plné zuby, můžete je zavařit do zásoby.
Dá se cuketa jíst syrová? A lze se cuketou otrávit?
Cuketa se u nás většinou tepelně upravuje, ale syrová se jíst dá. Italové si z nich třeba dělají salát. Vhodné jsou na to ale velmi mladé cukety do cca 15 cm. Ty se ani neloupou, jen se nakrájí nebo nastrouhají na hrubém struhadle na dlouhé stužky.
Cuketu bychom ale nikdy neměli jíst, pokud má nahořklou chuť. Bez ohledu na to zda je velká, malá, mladá, stará, syrová či vařená. Za hořkost mohou kukurbitaciny, které mohou být toxické. Smrtelná otrava cuketou je hodně vzácný jev, ale stát se to skutečně může. Loni médii proběhla zpráva o úmrtí ženy ze Zlína právě po snědení hořké cukety. Vážnějšími stavy při otravě cuketou jsou pochopitelně ohroženy především již oslabené osoby (zdravotní problémy, vysoký nebo nízký věk apod.).
Zdroje: