Článek
Nemá smysl chodit kolem horké kaše. Z hlediska reálného racionálního stravování je v podstatě jedno, jestli si k večeru strávenému u televize dáte chipsy, anebo popcorn. Pokud takto vypadá váš běžný večer a zdlábnete velkou mísu těchto pochutin, měli byste se zamýšlet nad tím, jak změnit celý tento zavedený režim.
Používat jídlo pro jakousi saturaci orální fixace, zkrátka jíst z nudy nebo nutkavosti, to je obecně docela problematický návyk. Neustálé uzobávání je jedním z nejvýraznějších faktorů rozvoje nadváhy či obezity. Tím spíš, že většina lidí neuzobává ovoce nebo zeleninu, ale většinou právě brambůrky, tyčinky a podobné vysoce kalorické a taky často vysoce zpracované pochoutky.
Na druhou stranu, pokud jste schopní se ovládat, máte jídelníček i váhu pod kontrolou, jste fyzicky aktivní… pak si sem tam v rozumné míře můžete klidně dopřát jakoukoli pochutinu a nemusíte řešit, jestli je kaloričtější nebo zpracovanější než jiná. Tak jako tak vás tato kapka v moři nijak zásadně nepoškodí.
Tolik k ideálnímu stavu. Ale abych splnil to, co slibuje nadpis, pojďme přece jen zabrousit hlouběji do detailů. Pokud nechcete ve svém životě dělat radikální změny a razíte teorii sčítání drobných krůčků, můžeme se pustit do analýzy toho, jaká pochutina ze dvou velmi známých je pro účely mlsání u TV (nebo jinde) vhodnější. Respektive méně „zátěžová“, pokud jde o dopady na zdraví a nárůst hmotnosti.

Mlsání u tv je zlozvyk, který patří mezi rizikové faktory rozvoje nadváhy a obezity.
Rozdíl v obsahu vlákniny i tuků a v míře zpracování
Samozřejmě existuje nepřeberné množství druhů brambůrků a ani popcorn není vždy stejný. Pokusím se tedy srovnat dvě průměrné základní varianty. Solený popcorn do mikrovlnky a běžné solené brambůrky.
V případě brambůrků se kalorická hodnota pohybuje kolem 530 až 550 kcal na 100 gramů. Obsah tuků bývá cca 30 až 35 g, z toho kolem 10 procent tvoří nasycené mastné kyseliny. Obsah vlákniny se v průměru pohybuje kolem 5 gramů. Obsah soli se točí většinou kolem 1 g.
V lepším případě složení tvoří brambory, rostlinné oleje a sůl a chipsy se vyrábějí relativně „normálně“ strojovým nařezáním na velmi tenké plátky a smažením. Na opačné straně spektra jsou chipsy amerického střihu jako Pringles, které se dělají z „hmoty“ (těsto je trochu silné slovo) tvořené ingrediencemi (mouky, škroby…) z brambor, rýže, kukuřice a pšenice, ale i dalšími aditivy, jako jsou barviva, stabilizátory a emulgátory apod.
I mezi brambůrkami jsou tudíž velké rozdíly. Jedny jsou sice zpracovaná, tučná a kalorická, ale ještě pořád relativně přirozená pochutina. Jiné jsou ultra zpracovaná šmakuláda první kategorie. Ale pojďme na popcorn.
Ten má v průměru spíše něco přes 400 kcal na 100 g (bavíme se o hodnotách před zpracováním… tedy „popukáním“). Rozdíl, pokud sníte celé 100gramové balení, tak představuje většinou 130 kcal nebo i víc. Popcorn má taky méně tuků, kolem 17 %, ačkoli zase vyšší poměr nasycených mastných kyselin (kolem 7 %). Dále má ale popcorn 11 až 13 g vlákniny. Ale zase je v něm výrazně vyšší obsah soli, než mají brambůrky – a to i více než dvojnásobně.
Velkou výhodou popcornu je pak relativně nízká míra zpracování. Ingrediencí pro popcorn jsou totiž jen kukuřičná zrna se solí, která stačí zahřát.
Popcorn má méně kalorií, ale zasytí více – tak praví věda
Z výsledné bitvy by tak skutečně o něco lépe vycházel popcorn. Zejména díky tomu, že jde o minimálně zpracovanou pochutinu. Ale taky díky vyšší míře vlákniny a celkově nižší kalorické hodnotě.
Pokud jde o mlsání a hlídání váhy, popcorn má oproti chipsům výhodu, že je objemný, členitý a nadýchaný. Díky této struktuře nás (hmotnostně) stejná porce popcornu spíše více zasytí. To potvrzuje i studie, která na toto téma vznikla už v roce 2012.
Nejde o žádný markantní rozdíl ani „game changer“ při hubnutí. Ale pokud řešíme drobnosti, je to rozdíl zajímavý. Za vyšší sytivost přitom zřejmě nemůže samotná ingredience, ale zejména právě tvar a nadýchanost výsledného výrobku.
Jak to dělat opravdu lépe?
Popcorn je v podstatě celozrnný a minimálně zpracovaný výrobek. Ale pro obsah soli, tuků a kalorií celkově zůstává pochutinou, kterou si sice můžete klidně dopřát i v rámci zdravého jídelníčku, ale v omezené míře.
Pokud byste ale chtěli udělat výraznější změnu, zkuste se naučit u televize uzobávat třeba nakrájenou zeleninu nebo ovoce. V takovém případě se dá mluvit o opravdu bezstarostném mlsání, protože se ještě nenarodil takový člověk, který by se projedl k obezitě skrze ovoce a zeleninu.
Můžete si vyrobit i domácí popcorn či brambůrky nebo různé domácí krekry a dobrůtky. Výhodou je, že budete mít pod kontrolou složení, obsah soli, tuku apod. Nevýhodou, že i když budou třeba z velmi zdravých surovin, tak už mohou mít nezanedbatelnou kalorickou hodnotu. Při nezřízeném pomlsávání tak mohou rovněž vést k váhovému nárůstu. Budou tedy třeba zdravější než kupované chipsy nebo popcorn do mikrovlnky, ale nikoli nutně dietnější.
Zdroje: