Článek
Dáváte si do kávy mléko? Určitě mnozí ano. Dělá to spousta lidí. Ale možná už jste zaslechli i různé námitky vůči této kombinaci. Za dobu, co jsou káva s mlékem sezdáni, se je už pokoušeli lidé rozdělit na základě různých námitek. Některé spadají vyloženě do sféry mystifikace, jiné v sobě jakési racionální a vědecky potvrzené jádro mají.
Káva s mlékem škodí zdraví: mýtus, nebo fakt?
Zejména před léty kolovaly médii řeči o tom, že káva s mlékem či smetanou může mít negativní vliv na dvanácterník, žlučník či jiné části trávicího traktu – zejména pokud se pije nalačno. Dokonce se tu a tam vynořily bubáci strašící lidi tím, že tato kombinace přímo způsobuje rakovinu např. slinivky.
Mohu vás uklidnit. Naštěstí pro milovníky kávy s mlékem jsou to nesmysly. Pokud si k té kávě s mlékem nezapálíte cigaretu (v rámci tradiční „slovanské snídaně“) – tak vám rozvoj rakoviny slinivky ani jiné rakoviny či choroby nehrozí. Respektive ano, trochu ano, pokud byste kávu popíjeli hodně horkou či vřelou. To by mohlo zvýšit riziko rakoviny například jícnu nebo dutiny ústní, ale již zcela bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost mléka.
Vědecké studie žádnou souvislost mezi pitím kávy s mlékem a rizikem pro trávicí trakt nenašly. Naopak se spíše ukazuje, že daná kombinace trávení svědčí. Samozřejmě riziko obtíží hrozí, pokud byste trpěli například laktózovou intolerancí, ale to opět nemá nic společného se samotnou kombinací kávy s mlékem. Kávy s mlékem se tedy, pokud jde o zdravotní dopady, bát rozhodně nemusíte. Všechny dosavadní „informace“ o rizikovosti této kombinace byly vyvráceny jako bludy.
Snižuje mléko antioxidační kapacitu kávy?
Zde už se dostáváme z půdy dezinformací na půdu věcné a vědeckými důkazy podpořené diskuze. A slovo diskuze je na místě, protože v současnosti v této otázce nepanuje úplná shoda. Studií na toto téma proběhlo už několik – ale s poměrně rozporuplnými výsledky (a taky s různou úrovní kvality).
Káva je velmi bohatým zdrojem antioxidantů, zejména polyfenolů. Právě jim z velké části vděčíme za příznivé účinky kávy na lidské zdraví. Ale může mléko skutečně dramaticky snížit antioxidační účinky kávy?

Patří mléko do kávy?
Některé studie naznačily, že mléko v kávě může kvůli procesu vázání mléčné bílkoviny kaseinu na antioxidanty snížit celkovou antioxidační kapacitu nápoje. Šlo ale o in vitro studie, takže jev nemusí fungovat stejně při reálném zpracování lidským organismem. Jiné studie rozdíl navíc tezi nepotvrdily, nebo dokonce přišly s opačným výsledkem. Zároveň vždy záleželo na množství a druhu mléka a dalších faktorech.
Zatím tedy vlastně pořádně nevíme, zda se využitelnost antioxidantů z kávy při běžné konzumaci reálně snižuje, nebo zvyšuje… nebo nic. Nicméně momentálně panuje víceméně shoda v tom, že ať už je to, jak chce, jde o poměrně marginální faktor a rozdíl. Ani kvůli zachování antioxidačních vlastností kávy není tudíž nutné si mléko zcela upírat.
Může mléko v kávě zvyšovat protizánětlivé účinky nápoje?
Tohle je zajímavá záležitost. Nedávný výzkum Kodaňské univerzity se rozhodl podívat pod mikroskopem na to, jak spolu reagují aminokyseliny (konkrétně cystein) mléčného kaseinu a polyfenolické látky v kávě, jako kyselina chlorogenová.
A tento výzkum skutečně naznačil, že vazba může zvýšit schopnost inhibice zánětlivých procesů. To samozřejmě svedlo mnohá média k lákavým a poněkud bulvárním titulkům typu hlásajícím, že kombinace kávy s mlékem může ještě zvýšit protizánětlivý účinek nápoje (káva už má sama o sobě tento účinek).
Studie ale proběhla opět in vitro – v laboratorních podmínkách. Výsledky jsou nicméně slibné. Představují do budoucna i zajímavou naději pro praktickou aplikaci. Daná vazba by mohla být například využita i pro snížení zánětlivé imunitní odpovědi u lidí s intolerancí mléka a dala by se potenciálně využít v potravinách (což byl taky deklarovaný záměr studie).
Rozhodně by to ale nemělo, alespoň zatím, nikoho s intolerancí svádět k myšlence, že když si chrstne trochu kávy do mléka nebo na sýrovou mísu, může mléčné výrobky jíst a pít bez jakýchkoli následků.
Zdroje: