Článek
Vánoční trhy už jsou v některých městech v plném proudu. V Brně, Vídni či Budapešti začaly už před půlkou listopadu. První trhy v Praze startovaly 20. listopadu a advent se rozjel už i v centru Olomouce.
V posledních letech jsme byli svědky toho, že se vánoční trhy staly se svými cenovými relacemi tak trochu elitářskou záležitostí. Hrůzostrašná „Fialova drahota“ podle všeho zamořila jako pandemie i okolní státy a ani všemocný spasitel lidu Babiš nedokázal tuto katastrofu do 24 hodin od svého zvolení zvrátit. A tak jsou ceny na trzích i v roce 2025 opět vše, jen ne lidové. A kolik si připravit do portmonky, pokud si budeme chtít na středoevropských trzích dát trochu do nosu?
V Brně si dáte svařák od 75 Kč
Brněnské trhy jsou nádherné, rozhodně patří k největším a nejlepším u nás. Probíhají hlavně na Zelném trhu a nádvoří Staré radnice, na náměstí Svobody a Moravském náměstí. Celkově by zde podle tiskové zprávy městské části Brno-střed mělo být 160 stánků, což je opravdu hodně.
Pokud jde o ceny, ty od loňska opět poskočily nahoru. V roce 2024 jste si mohli na trzích v Brně dát svařák od nějakých 60 Kč. Letos už začínají ceny většinou spíše na 75 Kč za nejobyčejnější variantu. Za svařák s tvrdším alkoholem dáte cca 95 Kč a ještě musíte připočítat zálohu za kelímek (50 Kč).
Oblíbený bramborák pak stojí kolem 38 Kč za 100 g, takže nad stovku se pěkný mastný kousek snadno vyšplhá, 30 Kč navíc zaplatíte např. za porci sýra nebo jiné ingredience (některé jako zelí jsou levnější a stojí od 20 Kč). Porce hranolků pak stojí od 120 Kč, pokud nechcete nic extra. Sladkou pochoutku churros v podobě tyčinek z těsta si můžete dát za rovněž za 180 Kč, a pokud zvolíte klasický trdelník, vyjde vás na cca 120 Kč.
Vídeň vyjde dráž. Ale ne zas o tolik…
Brno je kousek od Vídně. A to i cenově. Ve Vídni jsem zatím nebyl, a tak jsem informace o letošních cenách sbíral zprostředkovaně. Například TN.cz uvádí, že dvě nožičky párku a hořčice vyjdou na 6,90 EUR, což momentálně představuje nějakých 167 Kč. To je sice docela dost, ale na druhou stranu jsou to rozhodně vídeňské párky (ať už je jejich skutečný původ jakýkoli)! Langoš má pak stát kolem 157 Kč a svařák nějakých 130 Kč plus vysoká záloha za kelímek (120 Kč).
Dále jsem detektivně zapátral, jestli nějaké ty ceny nezahlédnu na letošních fotkách či videích z trhů, kterých už je na Youtube a sociálních sítích dost. Z těchto zdrojů jsem například zjistil, že pěknou vídeňskou kremroli si můžete dopřát za 4,50 EUR, sladké špízy různého druhu stojí kolem 5,40 až 5,80 EUR, gulášová polívka pak stojí už 10,50 EUR. Různé jiné polévky podávané často v chlebu od cca 9 EUR. Porci vídeňského sachru koupíte za cca 6,90 EUR a za stejnou cenu alternativně větrník.
V obecné rovině se tedy dá říct, že menší dobroty koupíte ve Vídni vesměs kolem 5 až 7 EUR, tedy od cca 120 do 170 Kč. Větší porce spíše kolem 9 až 10 EUR (od cca 220 Kč) a výše. Rozmanitost a výběr jsou ovšem opravdu fantastické.
Budapešť je překvapivě drahá. Za langoš dáte až skoro 300 Kč
Podobně jako u Vídně jsem postupoval i v případě zjišťování budapešťských cen. Ty se i podle zprávy na Dailynewshungary.czukázaly jako relativně vysoké. Langoš zde koupíte od nějakých 2 400 forintů (cca 150 Kč), ale lepší varianty (s náplní) vyjdou místy až na 4 500 forintů (284 Kč).
Už vloni se média rozhořčovala, že langoš v Praze na trzích vyjde i na 220 Kč. Letos asi levnější nebude, takže lze očekávat, že cenové hladiny na trzích v Praze a Budapešti nebudou úplně diametrálně odlišné.
Podle uvedené zprávy si od 2 800 forintů dopřejete dort známý jako finger cake, polévky podávané v chlebu pak stojí od 4 000 forintů (cca 250 Kč), tedy podobně jako ve Vídni. Hlavní jídla jako burgery a grilovaná kolena mají pak stát spíše přes 6 500 forintů. Velká a dražší jídla pak i kolem 8 či 9 tisíc forintů. Hlavní referenční hodnotou je ovšem v tomto srovnání svařák a ten prý v základní verzi stojí jednotně 1 500 forintů, což je… tramtadadá… cca 95 Kč. Méně než ve Vídni, více než v Brně.
Polské trhy už se rozjíždějí
V Polsku většina měst s trhy ještě nezačala, ty nejčasnější startovaly 21. listopadu. A to např. i v blízké Vratislavi. Vloni stál svařák na polských trzích v průměru od 20 zlotých, což je nějakých 115 Kč. O kolik cena od minulého roku poskočila?
Podle webu Tuwroclaw.com, který informuje právě o cenách na čerstvě zahájených vratislavských trzích, stojí svařák opět od min. 20 zlotých za nejzákladnější variantu, 20 zlotých stojí záloha na kelímek.
Klobása stojí i podle fotografií kolem 35 zlotých, hotdog cca 39 zlotých, větší jídla jako třeba vepřové koleno klidně i 55 zlotých. Langoš od 35 zlotých – tedy od 200 Kč, ale opět platí, že fikanější varianty vyjdou dráž – v přepočtu přes 250 Kč. Vyrazit do Polska na trhy tedy sice určitě stojí za to, ale rozhodně ne kvůli nízkým cenám. V průměru je tam ještě dráž než u nás.
Praha peněženky taky nepotěší
A konečně zlatá Praha. Na většinu trhů se teprve čeká. Zatím se něco málo děje na náměstí Míru. Odrazím se proto opět od loňských cen. Svařák v průměru v roce 2024 vycházel na 100 Kč. Předloni v průměru na 90 Kč. Levnější než loni určitě nebude, lze tedy počítat, že letos bude stát v základní verzi přes stovku. V roce 2024 stál trdelník od stovky, langoš kolem 180 až 220 Kč, jak bylo řečeno výše. Praha bude tedy letos zřejmě spíše o ždibec levnější než Vídeň či než polské trhy a srovnatelná spíše s Budapeští.
Zdroje:
(viz článek)





