Hlavní obsah

Nejčastější příčiny bolesti zad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rehabilitační pomůcky

Bolest zad je jednou z nejčastějších zdravotních obtíží, které postihují populaci různých věkových skupin. Tato bolest může ovlivnit každodenní aktivity a snížit celkovou kvalitu života.

Článek

Nejčastěji se bolest zad vyskytuje kvůli svalovému napětí nebo poranění páteře. Dlouhodobé sedavé zaměstnání však také nepřidává ke zlepšení stavu. Nedostatek pohybu a sedavý životní styl oslabují svaly zad a mohou vést ke zhoršenému držení těla a svalové nerovnováze. Udržet správné držení těla v sedě několik hodin je pro mnohé lidi těžké. S korigovaním sedu však může pomoci bederní opěrka, která se přizpůsobí páteři a bude jí poskytovat pevnou oporu po celou dobu sezení.

Foto: Rehabilitační pomůcky

Bederní opěrka

Pokud je bolest zad spojena s nestabilitou, svalovým napětím nebo oslabením bederních svalů, nejlepší řešení je použití bederního pásu. Bederní pás poskytuje dodatečnou oporu a kompresi, což může pomoci udržet správnou polohu páteře a zmírnit tlak na bederní oblast. Nicméně, je důležité si uvědomit, že bederní pás by neměl být používán jako dlouhodobé řešení, a je vhodné se poradit s odborníkem na pohybový aparát před jeho použitím.

Foto: Rehabilitační pomůcky

Bederní pás

Při přetížení svalů v bederní oblasti zad se využívá i tejpování. Tejpování zad je metoda, která se používá k poskytnutí podpory a stabilizace bederní oblasti. Při tejpování je na kůži aplikována speciální elastická páska, která může pomoci zmírnit svalové napětí, zvýšit stabilitu páteře a redukovat bolest zad. Tejpovací pásky poskytují podporu svalům a kloubům, čímž zlepšují proprioceptivní vnímání a pomáhají udržovat správnou posturu. Tejpování zad může být užitečné zejména při akutních bolestech zad nebo při činnostech, které zatěžují bederní oblast. Je důležité správně aplikovat tejp a konzultovat s odborníkem, aby se zajistilo, že je správně umístěn a použit v souladu s individuálními potřebami a příčinami bolesti zad.

Foto: Rehabilitační pomůcky

Tejpování zad pomocí tejpovací pásky

Dalším způsobem jak snížit bolest zad je využítí masážních pomůcek.

Ruční masážní nástroj jako je třeba Theragun pracuje na principu pulzujících vibrací, které pronikají do svalů a tkání, pomáhají uvolnit svalové napětí a zlepšit prokrvení. Při použití Theragunu na bolesti zad je důležité postupovat opatrně a cíleně zaměřit na bolestivé oblasti. Masáže s Theragunem mohou pomoci uvolnit svalové napětí, rozptýlit bolestivé bodové napětí a zlepšit pohyblivost páteře.

Foto: Rehabilitační pomůcky

Masážní přístroj

Cupping, česky známý jako baňkování, je tradiční terapeutická technika, která se často využívá při bolesti zad. Při cuppingu se na kůži umisťují speciální skleněné či silikonové baňky, které vytvářejí podtlak a nasávají kůži dovnitř. Tím se zlepšuje prokrvení a lymfatický tok, což může uvolnit svalové napětí a zmírnit bolest zad. Baňky se často pohybují po povrchu kůže nebo jsou ponechány na místě po určitou dobu. Cupping může také pomoci při odstraňování nahromaděných toxinů a látek, které mohou přispívat k bolesti zad.

Foto: Rehabilitační pomůcky

Sada silikonových baněk

Masážní oleje mohou být účinným prostředkem při zmírňování bolesti zad. Při aplikaci masážního oleje na bolestivé oblasti zad se dosahuje kombinace fyzického dotyku a terapeutických účinků olejů. Masážní oleje mají kluznou texturu a obsahují často éterické oleje, které mají protizánětlivé, uklidňující a relaxační vlastnosti. Při masáži olejem se stimuluje prokrvení a uvolňují se svaly, což může vést k uvolnění napětí a snížení bolesti zad. Důležité je vybrat vhodný masážní olej, který nezpůsobuje podráždění kůže a odpovídá individuálním preferencím. Při aplikaci masážního oleje je také vhodné použít správnou techniku masáže, která se může lišit v závislosti na příčině bolesti zad. Pokud máte závažnou bolest zad nebo jste v péči odborníka na pohybový aparát, je důležité se o použití masážního oleje poradit s odborníkem, abyste získali nejlepší výsledky a minimalizovali riziko dalšího zranění.

Foto: Rehabilitační pomůcky

Masážní olej

Bolest zad je běžným problémem, který postihuje mnoho lidí. Nejčastější příčiny bolesti zad zahrnují špatné držení těla, nedostatek pohybu, svalové napětí a oslabení svalů, sedavý životní styl, obezitu, nadměrné zatížení páteře, herniované disky, degenerativní změny v páteři, trauma a stres.

Správná diagnóza a individuálně přizpůsobený léčebný plán jsou klíčové pro účinné řešení bolesti zad. Je důležité aktivně pracovat na prevenci bolesti zad prostřednictvím správného držení těla, pravidelného pohybu, posilování svalů, a také vyhledávat pomoc odborníků na pohybový aparát při potřebě léčby. Nezapomínejte, že každý jedinec může mít odlišné příčiny bolesti zad, a proto je individuální přístup a spolupráce s odborníky klíčová pro dosažení trvalé úlevy a zlepšení kvality života.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz