Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ztracené mobily: 630 smutných příběhů s dobrým koncem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Remobil z.s.

Hromada mobilů určených k recyklaci

Před pěti lety jsem ztratil klíče. Pořád si myslím, že nejsou ztracené a jednou je najdu zapadlé v autě nebo doma. Tyto klíče mi i přes svou fyzickou nepřítomnost odemkly dveře do světa Ztrát a nálezů

Článek

Anketa

Kolik nepotřebných mobilních telefonů máte doma odloženo?
1 mobil
12,3 %
2 mobily
18,5 %
3 mobily
15,4 %
4 a více mobilů
53,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 162 čtenářů.

Návštěva místa ztracených věcí

Tenkrát jsem navštívil Ztráty a nálezy v Praze a jak jsem předpokládal, klíče jsem tam nenašel. Ale napadlo mě zeptat se, co se vlastně děje se ztracenými mobilními telefony?

Ta otázka mě nenapadla jen tak. Už od roku 2016 se snažíme v rámci neziskového projektu REMOBIL dát starým a nepotřebným mobilním telefonům nějaký smysl. Ten smysl spočívá jak v opravě použitelných mobilů, tak ve využití některých komponent na náhradní díly.

U většiny starých mobilů nejde ani jedno, ani druhé a nezbývá, než mobily nechat demontovat a využít materiály, které se v nich nacházejí. Tedy například železo, hliník, měď, stříbro, zlato nebo palladium.

Nicméně pokud by si někdo myslel, že lze zbohatnout na těžbě zlata z mobilů, velmi by se mýlil. V jednom mobilu je zlata asi za 16 Kč, běžně něco mezi 20 a 30 miligramy. Celý mobil má menší hodnotu než jedno malé pivo.

REMOBIL neziskový sběr nepotřebných mobilů

Hlavním cílem neziskového projektu REMOBIL je zvýšit procento zpětně odebraných mobilních telefonů k dalšímu využití, přičemž se REMOBIL snaží vzdělávat spotřebitele, motivovat je k odevzdání nepotřebného mobilu k recyklaci a nabídnout dostupná místa pro odevzdání mobilu.

Z reprezentativního průzkumu REMOBILU z roku 2020 vyplývá, že počet odložených a nepotřebných mobilů v ČR je asi 12 miliónů kusů. Tento fakt představuje skrytou, ale významnou environmentální zátěž. V této souvislosti REMOBIL úzce spolupracuje s kolektivním systémem pro zpětný odběr elektrozařízení ASEKOL na řešení inovativního a efektivního způsobu zpětného odběru mobilních telefonů. Pokud se mobily sbírají zvlášť odděleně od ostatního elektroodpadu, je možné ty novější opravit a znovu uvést do oběhu a tím předejít vzniku odpadu.

Kde nepotřebné mobily končí?

Většina nepotřebných mobilů leží ladem či schovaná v šuplíku a část mobilů skončí tím nejhorším možným způsobem ve směsném komunálním odpadu, který je posléze skládkován nebo spalován. Pokud mobilní telefon skončí na skládce odpadu, pak dochází k uvolňování toxických látek do životního prostředí. Podle vědeckých studií až 40 % nebezpečného olova na skládkách odpadu pochází z elektrického a elektronického odpadu. Ať už dříve nebo později, olovo se ze skládek dostane do podzemních vod a odtud do rostlin, živočichů a samozřejmě také do člověka. Navíc, pokud mobil skončí na skládce odpadu, nelze znovu využít suroviny, které mobil obsahuje.

Během těžby, výroby a kompletace průměrného mobilu vznikne více než 100 kilogramů odpadu. Recyklací materiálů v mobilech dochází k významné úspoře na životním prostředí, zejména není potřeba materiály, jako je měď, železo, hliník, plast nebo vzácné kovy, těžit z panenské přírody.

Lidé mobily ztrácejí

REMOBIL se tedy spojil s Magistrátem hlavního města Prahy a domluvil spolupráci ohledně využití a recyklace ztracených mobilních telefonů. Je opravdu zajímavé, kolik mobilních telefonů lidé ztratí. Podle jedné studie si lidé denně v londýnských taxících zapomene neuvěřitelných 344 mobilů, podle jiné studie lidé v Londýně ztratí ročně téměř 26 tisíc mobilních telefonů.

V Praze podobné odhady neexistují. Nicméně ztracených mobilů bude jistě velké množství. Některé ze ztracených mobilů nálezci odevzdají do Ztrát a nálezů. Problematiku ztrát a nálezů upravuje Občanský zákoník. Ten, kdo najde ztracenou věc, je povinen ji vydat vlastníkovi nebo oznámit nález obci, na jejímž území byla nalezena. Nepřihlásí-li se o ni vlastník do 3 let od jejího odevzdání, připadá věc do vlastnictví obce. Z hlediska využití ztracených mobilů není tato tříletá lhůta ideální, nehledě na náklady, které musí každá obec vynaložit v rámci uskladnění a evidence ztracených předmětů.

Předání mobilů ze Ztrát a nálezů

V květnu 2020 došlo k prvnímu předání 630 ztracených mobilů, které už byly po 3 letech vyřazeny z evidence ztracených věcí. Jednalo se o poměrně staré mobilní telefony s rokem výroby mezi lety 2007 a 2015. Celkem bylo mezi těmito telefony zastoupeno 35 značek a největší zastoupení měly mobily značky Nokia, Samsung a Sony Ericsson, viz graf. Většina mobilů byla ještě tlačítková (63 %).

Foto: Remobil z.s.

Obsažené značky mobilů ze Ztrát a nálezů

Využití ztracených mobilů

REMOBIL vytřídil sebrané mobily na 4 kategorie, přičemž první kategorie jsou mobily, které jsou funkční a mohou se v podstatě přeprodat. Takových mobilů se sebere průměrně jen zlomek procenta a v případě ztracených mobilů se takový mobil nenašel ani jeden.

Druhou kategorií jsou mobily k opětovnému použití, ovšem je nutné je opravit a oprava se musí ekonomicky vyplatit. Aby mohl být mobil opětovně použit, musí být pečlivě otestován. U každého mobilu se sledují parametry jako nabíjení, volání, audiotest, wi-fi, síla signálu, LCD svítivost, stav baterie, stav krytu, funkčnost tlačítek atd. Každý mobil s operačním systémem určený k opětovnému použití prochází procesem mazání dat, kdy se použije speciální software, který 2× přemaže záznamové zařízení a tím dojde k úplnému a jednoznačnému smazání. REMOBIL tak opravil a vrátil život 13 % ztracených mobilů.

Třetí kategorií jsou mobily určené na opětovné použití náhradních dílů a poslední kategorií jsou mobily určené k recyklaci.

V rámci ztracených mobilů REMOBIL využil celých 65 % mobilů na náhradní díly a zbytek, tedy 22 % byl předán k recyklaci. Opětovné použití na náhradní díly bylo překvapivě vysoké, jelikož v rámci běžného sběru starých a nepotřebných mobilů, kterých REMOBIL sebral od roku 2016 již přes 70 tisíc kusů, se jedná pouze o 15 %.

Bezpečné odstranění dat

Častým dotazem bývá, jak je to s bezpečností dat. Veškerá data uložená na datových nosičích obsažených v mobilních telefonech jsou po převzetí REMOBILEM bezpečně vymazána a přehrána pomocí certifikovaných softwarů. Data již nelze obnovit zpět. Nefunkční a nevyužitelné mobily jsou předány zpracovateli disponujícímu oprávněním k nakládání s odpady. Všechna data u těchto mobilů jsou mechanicky zničena rozdrcením právě při recyklaci. Ze získané drtě se následně získají drahé kovy a další opětovně využitelné materiály.

630 smutných příběhů s dobrým koncem

REMOBIL podporuje ty, kteří to potřebují. Z každého odevzdaného mobilu věnuje REMOBIL 10 Kč na charitativní účely. V tomto případě REMOBIL věnoval 6 300 Kč svému dlouholetému partnerovi Jedličkově ústavu a školám. Využité a recyklované ztracené mobily přispěly k ochraně životního prostředí. Odbornou recyklací mobilního telefonu chráníme naše životní prostředí, není třeba těžit primární suroviny a dochází k významnému snížení produkce emisí skleníkových plynů. Díky recyklaci 630 ztracených mobilů jsme ušetřili téměř 19 tisíc litrů vody a téměř tisíc kilogramů ekvivalentu CO2. Reálná environmentální úspora v rámci využití ztracených mobilů byla ještě vyšší, jelikož byly využity z velké míry celé komponenty jako náhradní díly, a ne pouze materiály. Ztráta mobilu je pro každého z nás jistě smutná věc, ale v případě výše zmíněných mobilů mělo těchto 630 příběhů prospěšný a dobrý konec.

RNDr. Miloš Polák, Ph.D., Remobil, z.s., www.remobil.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Remobil

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz