Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tradiční lahůdka, na kterou většina Čechů zapomněla: Kuřecí srdíčka jsou výživnou bombou

Foto: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Polévka

Dřív je jedli všichni, dnes se jim zbytečně vyhýbáme. A je to přitom opravdu škoda – představují totiž pestrou zásobárnu mnoha cenných látek.

Článek

Kdysi bývala kuřecí srdíčka běžnou součástí kuchyně – naši rodiče i prarodiče z nich vařili poctivé guláše, polévky nebo omáčky. Možná si i vy pamatujete na zadělávaná srdíčka od babičky nebo na drůbky v polévce, jichž byly součástí. Dnes na ně ale v obchodech narazíte spíše výjimečně. Proč? Důvodů bude asi více.

Proč už nechceme kuřecí srdíčka

Někomu se příčí představa jíst vnitřnosti, jiní mají v hlavě nepříjemné vzpomínky ze školní jídelny a spousta lidí prostě neví, jak s nimi správně naložit (kdyby jen věděli, že díky jejich masitosti se k nim mohou chovat klidně jako k pěknému kusu hovězího, určitě by je ostýchavost přešla). Přitom kuřecí srdíčka mají co nabídnout – jak chuťově, tak z hlediska výživy.

Malá, ale výživná bomba

Kuřecí srdíčka totiž patří mezi nejcennější části kuřete, co se týče obsahu živin. Jsou plná kvalitních bílkovin a obsahují velké množství železa v dobře vstřebatelné formě (čisté kuřecí maso obsahuje podle webu KalorickéTabulky těchto živin mnohem méně). Díky tomu se hodí pro lidi trpící chudokrevností nebo pro každého, kdo potřebuje doplnit energii.

Nechybí v nich ani vitaminy skupiny B, které podporují správnou funkci nervového systému, a cenné minerály jako třeba zinek a selen (ano, přesně ty vitaminy, které jinak kupujeme v drahém balení v krabičkách z lékárny). A mimochodem, právě zmíněný selen je důležitý pro imunitu a zdravou funkci štítné žlázy.

Proč jim dát druhou šanci?

Kromě nutričních benefitů mají kuřecí srdíčka i skvělou chuť (bez toho bychom vám je ani nedoporučovali) – stačí je správně připravit. Můžete je třeba doměkka podusit na cibulce (jak radí třeba web ProŽeny), přidat do pikantního guláše nebo je zkusit grilovat na špízu pěkně naložené v bylinkové marinádě s citronem (ta potlačí jejich železitou chuť, pokud ji nemáte rádi). Možností je spousta a výsledek vás možná mile překvapí.

A navíc v obchodech obvykle stojí pár korun – můžete tedy získat výživné a dobré jídlo, a ještě přitom ulevit své peněžence.

Jaké vnitřnosti konzumujete nejčastěji?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz