Hlavní obsah

Migrační pakt jde do finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Evropská komise, DG Home Affairs

Členka Evropské komise Ylva Johansson odpovědná za vnitřní záležitosti, tj. i za otázky migrace.

Projednávání migračního paktu jde po třech letech do finále. Bohužel, také díky české vládě a zejména ministru vnitra Vítu Rakušanovi.

Článek

Členka Evropské komise Ylva Johansson oznámila, že ve čtvrtek 12. října 2023 začala závěrečná jednání mezi Evropskou komisí, Evropským parlamentem a Radou EU o migračním paktu. Toto je bohužel možné také díky české vládě.

Finální schválení migračního paktu má proběhnout nejpozději začátkem roku 2024. Proč? Vrcholní představitelé EU chtějí zamezit tomu, aby se migrace stala tématem voleb do Evropského parlamentu v červnu 2024. Nejspíše se bojí, že by tyto volby mohly tříleté úsilí o prosazení paktu ukončit jeho potopením.

Není bez zajímavosti zmínit, že komisařka Ylva Johansson odpovědná mj. za otázky migrace pochází ze Švédska, kde byla do roku 2019 ministryní práce za socialisty. Tedy za stranu, která ve Švédsku dovedla migrační politiku tak daleko, že v této kdysi bezpečné zemi musí společnost před kriminalitou migrantů chránit armáda. Proto není od věci si položit otázku, do jaké míry je právě tato klíčová komisařka motivována nelegální migraci do Evropy skutečně omezit?

Znovu opakuji, že migrační pakt obsahuje povinné přerozdělování migrantů. Vláda a média neustále opakují blud, že si vždy budeme moci vybrat mezi převzetím migranta a zaplacením výpalného půl milionu Kč. Není to pravda. Stručně řečeno, pokud státy EU nepřevzemou Radou EU každoročně stanovovaný počet migrantů (minimálně 30 tisíc), může Rada EU prostou většinou rozhodnout, ža tato možnost volby končí a nastupuje povinné přemisťování migrantů (více například v tomto mém článku). Migrační pakt tedy obsahuje kvóty. Je více než pravděpodobné, že členské státy EU se budou migrantů sužujících jejich obyvatele chtít v co největší míře zbavovat. Proto lze očekávat, že tento mechanismus bude pravidelně aktivován.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz