Hlavní obsah

Migrační pakt. Zájmy, ideologie a naivita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Španělské předsednictví EU, https://www.flickr.com/photos/eu2023es/53236967126/in/album-72177720311700895/

Český premiér Petr Fiala přichází na summit EU ve španělské Granadě konaný 6. října 2023.

Jaké důvody mají unijní politici a jejich voliči v podpoře migračního paktu? Je to mix pragmatických národních zájmů, poblouzněné ideologie, ale také naivity.

Článek

V pátek 6. října 2023 proběhl summit Evropské unie ve španělské Granadě. Na tomto jednání unijních premiérů došlo ke střetu v otázce migrace. Do závěrečného prohlášení se díky rozhodnému postoji polského premiéra Morawieckého a maďarského premiéra Orbána nedostal odstavec o migraci.

Závěrečné prohlášení je jen obecným textem složeným z eurofrází. Sporný odstavec o migraci se jistě nese ve stejném duchu. Premiéři Morawiecký a Orbán jeho zablokováním především protestovali proti schválení tak zásadní věci, jako je migrační pakt, proti jejich vůli. Viktor Orbán toto přehlasování dokonce nazval znásilněním.

Migrační pakt je balík několika legislativních návrhů. Dva nejpodstatnější jsou nyní před závěrečným kolem jednání. Když Česká televize reportovala o granadském summitu, věnovala se (v jejích očích patrně špatným) postojům Polska a Maďarska, ale cudně pomlčela o postoji Petra Fialy. Předpokládám proto, že s Polskem a Maďarskem na jedné straně nestál.

Migrační pakt podporuje nyní předsedající Španělsko, ale třeba také Itálie. Přestože se italská premiérka Georgia Meloni snaží migraci bránit, migrační pakt opatrně podporuje. Není to paradox. Jsou to zájmy.

Vít Rakušan a řada dalších vytrvale popírá, že migrační pakt obsahuje povinné přerozdělování. Jenže on je obsahuje a politici jižních států to dobře vědí. Vědí, že díky migračnímu paktu začne EU migranty z jejich zemí konečně rozdělovat do severnějších států. Českou republiku nevyjímaje.

Bylo by neúplné tvrdit, že za podporou migračního paktu jsou jen pragmatické zájmy. Řada podporovatelů má pro jeho podporu ideologické důvody. Od přepjatého přesvědčení o univerzalitě lidských práv až po představu, že ekonomický růst Evropy spasí levná pracovní síla kdo ví odkud. Odkazuji v tomto na své tři texty a také na svou knihu Politické neziskovky.

Nakonec je zde ještě skupina lidí, kteří sice chápou, proč je nelegální migrace nebezpečná, ale naivně věří, že migrační pakt jí umožní významněji více bránit, migranty vracet do zemí původu a tak dále. Zpřísnění, která pakt obsahuje, jsou sice užitečná, ale jejich dopad bude minimální. Tato zpřísnění jsou především kouřovou clonou, která má přikrýt podstatu spočívající v migračních kvótách a umožňovat „umírněným“, avšak naivním kritikům nelegální migrace vnímat migrační pakt jako řešení problému.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz