Hlavní obsah
Aktuální dění

Evropská komise chce legalizaci části migrace z Afriky a středního východu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Evropská komise

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Evropská komise je po Evropské radě nejmocnějším orgánem EU. Její předsedkyně v posledních dnech opakovaně de facto řekla, že chce legalizaci části dnes nelegální migrace.

Článek

Tímto článkem pokračuji v „seriálu“ o tom, zda příliv nelegálních migrantů do Evropy je, nebo není vědomě řízeným, chtěným procesem (můžete si přečíst 1. díl a zvláště 2. díl, který je o Evropské komisi). A pokud ano, v jakém smyslu a v jaké míře. Tentokrát se chci zaměřit na to, co říká předsedkyně mocné Evropské komise Ursula von der Leyenová. Její slova nelze brát na lehkou váhu.

Projev v Evropském parlamentu

Ve středu 13. září 2023 přednesla předsedkyně Evropské komise v Evropském parlamentu projev o stavu Evropské unie, ve kterém k migraci řekla mimo jiné toto:

Vážené poslankyně, vážení poslanci, konflikty, změna klimatu a nestabilita každodenně nutí populace hledat útočiště na jiném místě. Vždy jsem byla pevně přesvědčena o tom, že migraci je třeba řídit.

Zmínila se také o migračním paktu, který obsahuje povinné migrační kvóty, vyjádřila potěšení nad stavem jednání o paktu a jeho obsah shrnula takto:

Díky tomuto paktu jsme však našli novou rovnováhu. Rovnováhu mezi ochranou hranic a ochranou osob. Mezi svrchovaností a solidaritou. Mezi bezpečností a lidskostí.

Z těchto pasáží vyplývá především to, že Evropská komise nechce nelegální migraci bránit, ale chce ji řídit. Nechce ji ukončit. Namísto toho chce jakousi „rovnováhu“. Má-li být něco řízeno, musí to existovat. Jinak by nebylo co řídit. Ochrana osob, rovnováha, solidarita a lidskost jsou kódová slova a sousloví pro chtění části migrantů, tj. v praxi pro legalizaci části této migrace. Kdyby bylo cílem nelegální migraci bránit, Ursula von der Leyenová by to řekla.

Paní předsedkyně nám de facto sdělila, že Evropská komise nějakou migraci z Afriky a středního východu chce a nebude jí bránit. To znamená, že Evropská komise bude navrhovat otevření cesty pro část dnes nelegální migrace, tj. její legalizaci (v právním prostředí nemůže orgán veřejné správy požadovat to, co není legální). O jakou část se má jednat? V praxi půjde především o migranty, kteří dostanou mezinárodní ochranu (azyl), a o ty, kteří sice azyl nedostanou, ale nepodaří se je vrátit. Bude to tedy valná většina.

Tisková konference na Lampeduse

Ve stejné době, kdy Ursula von der Leyenová mluvila v Evropském parlamentu, probíhala na italském ostrově Lampedusa migrační katastrofa. Za 5 dnů dorazilo na Lampedusu přes 11 tisíc migrantů. Do celé Itálie jen v letošním roce dosud 126 tisíc. To jsou závratná čísla.

Přímo na Lampeduse se 17. září 2023 konala tisková konference italské premiérky Georgie Meloniové a právě předsedkyně von der Leyenové. Předsedkyně Evropské komise zde mimo jiné prohlásila:

Nejúčinnější opatření v boji proti pašerákům migrantů jsou legální způsoby migrace a humanitární koridory. Nabídneme migrantům skutečnou alternativu prostřednictvím tohoto humanitárního přijetí.

Ursula von der Leyenová tedy přijela na těžce zkoušenou Lampedusu a místo toho, aby se postavila za místní obyvatele a problém řešila, bez začervenání potvrdila, že řešením problému nelegální migrace je její částečná (tj. většinová) legalizace. Kromě toho prohlásila, že Evropská komise bude tlačit na ostatní státy EU, aby si dobrovolně migranty z Lampedusy přebírali. Neuvěřitelné.

Předsedkyně Evropské komise na tiskové konferenci řekla také mnoho slov o boji proti pašerákům migrantů. Hlavním nástrojem však má být právě otevření legálních cest pro migranty, což je absurdní. Hovořila také o vracení těch, kdo nezískají azyl. To se však ve významné míře nedaří. Slova o boji proti pašeráctví a vracení migrantů jsou tak především kouřovou clonou. Hlavním sdělením je snaha vyřešit nelegální migraci tím, že z její většiny se udělá migrace legální…

Závěr

Závěr rozdělím do tří bodů:

1. Evropská komise, nejmocnější úřednické těleso v celé EU, nelegální migranty v EU chce. Bude pracovat na tom, aby vznikly legální způsoby, jak se budou migranti moci do EU dostávat. Bude tedy pracovat na tom, aby se členské státy EU této části nelegální migrace (která však bude její valnou většinou) už nemohly bránit, ale byly nuceny ji přijímat.

2. Jak si asi takové vyjadřování a počínání mocné Evropské komise vyloží pašeráci, kteří migranty v člunech posílají přes Středozemní moře, a migranti samotní? Ano, jako otevřenou cestu do Evropy k bezstarostnému životu na sociálních dávkách.

3. V nadpise článku uvádím, že onou chtěnou (částí) migrace je migrace z Afriky a zemí středního východu, ačkoli, což je poctivé uvést, toto územní vymezení Ursula von der Leyenová výslovně neuvedla. Je však dle mého evidentní, že migrace například z Ukrajiny se její výroky netýkaly, přinejmenším ne primárně. A kontext jejího vyjadřování na Lampeduse je nepochybný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz