Hlavní obsah

Migrační stroj je připraven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Agentura EU pro otázky azylu

Sídlo Agentury EU pro otázky azylu na Maltě.

Blíží se schválení migračního paktu EU. Politické špičky jej chtějí schválit ještě před volbami do Evropského parlamentu. Bojí se, aby se nestal tématem voleb.

Článek

Trochu stranou stojí Agentura EU pro otázky azylu, ve zkratce EUAA, se sídlem na Maltě. Na první pohled je jejím úkolem pomáhat členským státům EU v oblasti migrace. Ale na druhý pohled je patrné, že skutečným cílem EUAA je dohled.

Úkolem EUAA bude dohled nad jednotným uplatňováním migračního paktu včetně toho, zda jsou při tom dodržována lidská práva. Myslí se tím lidská práva migrantů. Ta jsou už tak přebujelá, že významně oslabují možnosti členských států se nelegální migraci účinně bránit. Do členských států bude EUAA vysílat tzv. styčné úředníky. Budou dohlížet na národní azylové systémy a podávat EUAA pravidelné zprávy. EUAA bude vypracovávat tzv. evropské osnovy pro vzdělávání pracovníků migračních úřadů.

EUAA tedy bude sledovat, zda členské státy správně provádějí migrační pakt, a předepisovat obsah školení pracovníků národních azylových úřadů, aby byli dostatečně pokrokoví. Pokud některý členský stát uhne z cesty, promítne se to v pravidelné monitorovací zprávě. Ředitel EUAA pak zlobivému členskému státu doporučí opatření k nápravě. Pokud neposlechne, udělá v podstatě to samé Evropská komise. Pokud neposlechne ani tentokrát, Evropská komise navrhne Evropské radě, aby nápravná opatření uložila členskému státu jako povinnost. EUAA pak do zlobivého státu vyšle tým, který na nápravu dohlédne. Možnosti členských států dělat něco reálného proti nelegální migraci se s migračním paktem smrsknou na minimum. Kromě toho, do každého členského státu začnou proudit migranti v důsledku migračních kvót.

Vedle EUAA je třeba zmínit agenturu FRONTEX. Jejím účelem je ochrana vnějších hranic EU. Ale FRONTEX tento úkol prakticky neplní. Často dělá pravý opak. Potká-li na moři loď s migranty vypravenou pašeráky, namísto vrácení k africkým nebo tureckým břehům, ji bezpečně doprovodí až k břehům Evropy.

Obě tyto agentury EU, jak EUAA, tak i FRONTEX, povinně zřizují tzv. poradní fóra dohlížející na jejich činnost. V obou poradních fórech jsou bohatě zastoupeny politické neziskovky. FRONTEX má ve své struktuře také tzv. úředníka pro lidská práva. I zde jde výhradně o lidská práva migrantů. Ani od jedné agentury proto nelze očekávat jakékoli reálné řešení migrace. Právě naopak, spíše jí budou napomáhat.

Zhruba rok po schválení migračního paktu se v praxi rozeběhne mechanismus migračních kvót. FRONTEX ani potom nebude bránit hranice Evropy, spíše naopak. EUAA bude dohlížet, aby některý členský stát náhodou migrační pakt „neflákal“ nebo nebyl moc tvrdý. Jinými slovy, stroj na migraci je připraven, řádně promazán lidskoprávní agendou a stačí už ho jen spustit…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz