Hlavní obsah

Migrační žal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Švédské ozbrojené síly

Příslušnice švédské armády, která je od letošního září nasazována v ulicích kvůli špatné bezpečnostní situaci způsobené masovou migrací.

O klimatickém žalu, nebo také environmentální úzkosti, slyšel asi každý. Podle definice je to psychologická reakce na obavy o osud životního prostředí, nebo, aby to znělo velkolepěji, o osud planety.

Článek

Ponechme stranou, kolik je v klimatickém žalu účelovosti, kolik upřímnosti, kolik hysterie a podobně.

Klimatický žal reaguje na hypotetickou hrozbu, která, pokud se vůbec naplní, nastane v relativně vzdálené budoucnosti. Jejím viníkem možná ani není člověk. A pokud ano, ne v míře, jak tvrdí aktivisté. Západní člověk, na kterého se požaduje uvalit nejtěžší omezení, dokonce v míře zcela minimální.

Ale co hrozby, které jsou už dnes více než skutečné? Hrozby, jejichž viníkem je člověk, dokonce západní člověk? Není na místě také nějaká ta úzkost? Co třeba masová migrace z Afriky a Blízkého východu? Její dopady na bezpečnost evropských zemí jsou evidentní.

Pokud mají klimatičtí aktivisté klimatický žal, proč by normální člověk nemohl mít migrační žal? Valí se na nás migrační pakt a s ním povinné migrační kvóty. Přes Středozemní moře připlouvají další a další migranti, které politické elity nechtějí posílat zpět. Evropská unie místo aby vnější hranice bránila, připravuje částečnou legalizaci migrace. Nejsou to důvody k obavám o klidný a bezpečný život našich dětí?

Mám migrační žal. Nebojím se zvýšení teploty o jeden stupeň za padesát let. Bojím se o bezpečnost našich dětí. Bojím se o ně v době, kdy dříve bezpečné Švédsko nasazuje do ulic armádu. K jaké vozovce se mám přilepit? Jaké umělecké dílo mám polít bramborovou polévkou? Kdy veřejnoprávní Česká televize o migračním žalu natočí dokument?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz