Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ideologická turistika ožívá. Čeští „vlastenci“ vyráží obdivovat Putinův pozemský ráj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Naši „vlastenci“ jezdí na dovolenou do milovaného Putinova Ruska, čímž se vrací fenomén ideologické turistiky. Ten byl příznačný pro dobu před rokem 1989, kdy západní levicoví aktivisté navštěvovali země východního bloku, aby obdivovali socialismus.

Článek

Na snímku níže můžeme vidět skupinu „vlastenců“, kterých se ve Volgogradu ujal zastupitel za SPD v obvodu Plzeň 1 Jakub Zieba. Ten žije v Rusku a sám sebe označuje za ruského vlastence s tím, že Rusko je jeho domovem. Zieba o ruském ráji a blahobytu natáčí propagandistická videa, za což od Čechů žádá peníze.

Foto: Jakub Zieba na vk.com

Jakub Zieba a turisté

Naši „vlastenci“ se tak během zájezdu do země zaslíbené, která je pro ně pozemským rájem, seznámí s tím, že v Rusku je benzín dvakrát levnější než u nás a naši „vlastenci“ radostně žasnou. Ale už jim není řečeno, že běžný Rus vydělává třikrát méně než běžný Čech. Naši „vlastenci“ pobývají v hotelech, které si běžný Rus nemůže dovolit. K tomu se stravují v restauracích, kde jsou ceny podobné jako u nás, takže si je třikrát méně vydělávající běžný Rus nemůže dovolit. A po návratu do ČR se naši „vlastenci“ na Facebooku, který má běžný Rus zakázaný, podělí o tom, jak to je v Rusku dokonalé a k tomu přidají slova o míru, za což by běžný Rus šel do vězení za diskreditaci ruské armády.

Nemluvě o tom, že běžného Rusa navíc může našimi „vlastenci“ milovaný vůdce Putin mobilizovat a poslat ho zemřít někam do zákopu, což se těmto turistům nestane. A když se běžný Rus nebude chtít nechat mobilizovat, vyfasuje v tom skvělém a našimi „vlastenci“ milovaném Putinově Rusku deset let vězení.

Tahle novodobá ideologická turistika připomíná zájezdy levicových aktivistů ze Západu, kteří navštěvovali země východního bloku. Přijeli a ubytovali se v dobře zásobených hotelech pro prominenty a během výletů pak obdivovali JZD a různé fabriky, kde jim bylo vyprávěno, jak všichni radostně pracují ve prospěch všech a budují socialistický ráj, ale už si nezkusili třeba stát ve frontě na maso nebo na toaletní papír. Masa i toaletního papíru bylo v hotelech pro prominenty dostatek, ale tyto hotely nebyly určeny pro běžného socialistického člověka.

Pokud se socialistický člověk s těmito západními milovníky komunismu setkal, závistivě okukoval oblečení, vymýšlel, jak by od nich někde potají vyměnil marky nebo dolary a když západní levicový aktivista a milovník komunismu odjížděl domů na ten nenáviděný Západ, kde nemusel stát fronty na maso nebo na toaletní papír, socialistický člověk se za ním díval se slzou v oku, že by se na ten Západ také chtěl jednou dostat.

Ideologickou výpravu do Ruska nedávno vykonal také slovenský europoslanec Ľuboš Blaha. I když prý jel vyjednávat o míru, není známo, že by se sešel s některým z významných představitelů Putinova režimu. Nicméně ruským propagandistům Blaha poskytl řadu rozhovorů, kde z pozice europoslance, který pobírá stovky tisíc korun měsíčně, běžným a často v chudobě žijícím Rusům vysvětlil, že naopak žijí v blahobytu. A přidal k tomu i vzkaz směrem k slovenskému a českému publiku, kdy onen ruský blahobyt prokázal v obchodě s pračkami.

Podobné ideologické zájezdy do Ruska podniká i český spolupracovník televize ruské armády Zvezda a ruské státní televize Rossija a také spolupracovník propagandy čínského komunistického režimu Žarko Jovanovič. Ten v České republice provozuje internetovou televizi Raptor.

Foto: Žarko Jovanovič na Facebooku

Žarko Jovanovič během jedné z jeho návštěv Ruska

Jovanovič je od roku 2008 nezaměstnaný, od roku 2010 v mnohamilionové insolvenci a od té doby nemá podle insolvenčního správce žádné příjmy ani majetek. Ale cesty do Ruska si Jovanovič dozajista platí sám ze svého a je pouze „nezávislý novinář a aktivista“ a Rusové ho ani náhodou neplatí, když celé ty roky nemá žádné příjmy ani majetek, ale současně cestuje do Ruska. To dá rozum.

Z Ruska Jovanovič ukazuje našim „vlastencům“ luxusní hotely, luxusní restaurace, francouzské šampaňské teče proudem a kaviár se přehrabuje lopatou. Naši „vlastenci“ jásají a jsou přesvědčeni, že v Rusku je ten pravý ráj, stačí tam pouze být a Putin už všem zajistí život v luxusu. Během Jovanovičovo ruského putování nesmí samozřejmě chybět ukázka obchodu s pračkami.

Foto: Raptor TV na Facebooku

Prodejna praček v Petrohradu

A k těm pračkám se naši „vlastenci“ dozví, že v Rusku je všeho dost, vše je zdarma a když to není zdarma, tak to je „za pár kaček“. Naši „vlastenci“ tak mají jasno, že běžný Rus, který ve skutečnosti vydělává třikrát méně než běžný Čech, nebo ruský důchodce s průměrným důchodem 5000 Kč si nových praček z dovozu může koupit nespočet, protože jsou jen „za pár kaček“. Jednoduše blahobyt a pozemský ráj. Putin to vše zařídil.

Foto: Raptor TV na Facebooku

Pračky za pár kaček

Tyto ideologické zájezdy, kdy se proruští propagandisté jako Blaha nebo Jovanovič vydávají do Ruska, aby našim „vlastencům“ ukázali onen blahobyt a nové pračky „za pár kaček“, rámuje i souhrnná situační zpráva o extremismu a předsudečné nenávisti za první pololetí 2024. Ta uvádí: „V současné fázi už jde primárně o předávání narativů souznících s kremelským viděním světa. Snahou těchto médií je tedy zajistit další hodnotový posun jejich konzumentů. Už nejde pouze o to podkopávat, oslabovat důvěru v Českou republiku a vyvolávat v ní antagonismy, ale vyvolat pocit, že Ruská federace je pozitivní, zdravou a progresivní alternativou.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz