Hlavní obsah
Názory a úvahy

Orbánův bianco šek pro ruské tajné služby. Hrozbou je kromě špionáže i sofistikovanější terorismus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Orbánova „Národní karta“ značně zjednoduší, zrychlí a zlevní ruským tajným službám vstup do schengenského prostoru. Neměli bychom se ptát, jestli nějací ruští agenti přijedou, ale kolik jich bude a jaké budou mít úkoly.

Článek

Maďarská vláda svou „Národní kartou“ de facto pozvala ruské tajné služby, aby v zemích schengenského prostoru budovaly a rozvíjely kapacity, o které při hromadném vyhošťování agentů a důstojníků působících pod diplomatickým krytím přišly. V drtivé většině případů zvoucí Maďarsko nebude jejich cílovou zemí, ale poslouží pouze jako vstupní brána do schengenského prostoru. Hrozbu představuje také terorismus, kterého se Putinův režim prostřednictvím svých tajných služeb dopouští. Maďarská vláda svým přístupem ohrožuje bezpečnost dalších členských zemí EU a NATO a jejich obyvatel.

Co můžeme očekávat?

Kromě posílení aktivit obecně označovaných jako špionáž a vytváření vlivových sítí, do nichž spadají i naši „vlastenci“ (podle prominentního ruského prokremelského politologa Vadima Truchačeva jsou SPD, Trikolora a Stačilo síly zcela loajální k Rusku), kteří pro Putinův zločinný režim pracují, čímž prý chtějí mír a jen mají „jiný názor“, hrozí i vyšší riziko různých sabotáží a teroristických útoků a také násilí vůči odpůrcům Putinova režimu včetně jejich vražd.

Ruským režimem organizované sabotáže je potřeba rozdělit na méně a více sofistikované. Ty méně sofistikované se zaměřují na lehčeji dostupné cíle, jako jsou obchodní centra, továrny, železniční síť nebo v případě ČR garáže autobusů. K těmto útokům ruské tajné služby využívají osoby, které za relativně malé peníze napáchají velkou škodu, jež bude mít široký dopad na veřejnost a vše bude značně medializováno. Konkrétní státní příslušnost pro takové útoky není důležitá. Jednoduše si najmou někoho, kdo něco za úplatu zapálí a ani nemusí vědět, že pracuje na objednávku ruských tajných služeb. I když si Rusové takové „služby“ dokáží zajistit bez maďarské „Národní karty“, nelze samozřejmě vyloučit, že přes ni nepřicestují i další podobní podpalovači z řad ruských kriminálníků. Ti ale jako „potrava pro děla“ putují především na Ukrajinu. Problematická je i jejich spolehlivost. Než by daný úkol splnili, tak by se dost možná v duchu ruských tradic opili a někoho znásilnili nebo zabili, čímž by celá akce selhala.

Co ale může maďarská „Národní karta“ významněji ovlivnit, jsou sofistikovanější útoky na více chráněné cíle a také snahy zlikvidovat ruskému režimu nepohodlné osoby. Zatímco na zapálení obchodu stačí najmout nějakého „prosťáčka“, kterého instruují, co si má pořídit a co přesně, jak a kdy zapálit, těžko by stejná osoba zvládla podniknout to samé, co dokázali důstojníci ruské GRU v muničních skladech ve Vrběticích. Tedy vybudovat důvěryhodnou identitu, připravit výbušné zařízení, proniknout do muničních skladů a výbušné zařízení umístit odpovídajícím způsobem. I právě tato naše historická zkušenost ukazuje, že podobnou sofistikovanou činnost ruské tajné služby zajišťují z vlastních zdrojů a nikoliv prostřednictvím na síti Telegram najatých zločinců, jinými slovy „outsourcingem“ terorismu.

Podobné to je i u ruských snah likvidovat Putinovu režimu nepohodlné osoby. Něco zapálit a někoho zabít jsou dvě různé věci. Navíc si lze hůře představit, že by nějaký na Telegramu najatý obyčejný Kolumbijec dokázal systematicky sledovat konkrétního ruského opozičního politika, kterého by pak zastřelil někde v parku, případně mu nanesl novičok na spodní prádlo a kliku u dveří, nebo že by dokázal zavraždit ředitele velké německé zbrojovky Rheinmetall.

Putinův vděk

V kontextu maďarské „Národní karty“ je zajímavá ještě jedna událost z posledních dní. Tou je výměna vězňů mezi Západem a Ruskem. Zatímco z Ruska putovali věznění novináři, opoziční politici, lidskoprávní a protikorupční aktivisté a také cizinci, které si Putinův režim vzal jako rukojmí, do Ruska putovali nájemný vrah, agenti a důstojníci ruských tajných služeb a jednoduše zločinci. Do Ruska z německého vězení, kde si měl odsedět doživotní trest za vraždu odpůrce Putinova režimu, Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana Changošviliho, zamířil i vrah pracující pro ruskou tajnou službu FSB Vadim Krasikov. Toho na moskevském letišti uvítal osobně Putin objetím.

Putinovo uvítání lze číst jako gesto směřované nástupcům Krasikova v řadách ruských tajných služeb: „Ničeho se neobávejte, udělejte svou práci a když vás chytí, tak vás vyměníme, osobně vás uvítám a za službu vlasti (vraždy oponentů Putinova režimu) dostanete doživotní výsady.“

A za stavu, kdy nás ruský režim označil za nepřítele, vyhrožuje nám jadernou válkou, podniká po Evropě teroristické útoky a sabotáže, Putin objetím vítá vraha FSB, který vraždil v sousedním Německu, Viktor Orbán svou „sólovou akcí“ dává ruským tajným službám bianco šek, aby ve svých aktivitách mohly pokračovat a zintenzivňovat je napříč schengenským prostorem včetně České republiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz