Hlavní obsah
Finance

Kaskáda půjček aneb půjčování si na půjčku jako jeden z hloupějších nápadů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Znáte přísloví: „Lidé plánují, Bůh se směje?“ Myslím, že lidé, co si chtějí vzít půjčku, by si na něj měli vzpomenout před podepsáním smlouvy. Jaká je pravděpodobnost, že vaše plány vyjdou tak, jak si představujete?

Článek

Upřímně? Vychází vám v jiných situacích události tak, jak chcete? Kolik z nás si po svatbě myslí, že rozvod nám nehrozí? Že milenka nám nehrozí? Že vyhazov z práce nám nehrozí už vůbec? A že po půjčce u banky se do vymáhání nedostaneme? Asi většina.

Přemýšlíte nad spotřebitelskou půjčkou a nejvýhodnější nabídka je u banky. Samozřejmě pouze, pokud jste solventní. Při splnění podmínek vám banka půjčí s nadějí, že budete splácet pravidelně a co nejdéle. Čím déle, tím lépe pro banku, a tím hůře pro vás. Pokud splácení jakž takž zvládáte, nemá banka problém vám postupně půjčovat a vy žijete na dluh. Což je ještě jedna z lepších možností, když přijde na dluhy. Pokud jste se zadlužili u banky například na 500 000 Kč s běžným úrokem, splatíte váš dluh za 6 až 7 let s měsíční splátku cca 7 000 Kč měsíčně, a to za podmínky, že si u banky nebudete více půjčovat. Ale co když jste se zadlužili jinde?

Nebankovní sektor je v podstatě cesta do pekel. Půjčíte si poprvé na velmi nevýhodný úrok. Půjčili jste si nejspíš proto, že nevycházíte s penězi a normální banka vám půjčit nechce. Případ, kdy si půjčíte na dovolenou nebo nový mobil, nechávám stranou, i přesto, že se nejedná absolutně o žádnou výjimku. Takže jste si tedy půjčili na nevýhodný úrok u nebankovní společnosti. Další měsíc přijde první splátka i s úroky. Úrok je v podstatě platba pro společnost za to, že vám půjčila peníze, tedy za jejich službu pro vás. Vy pár měsíců splátku zvládáte v tom lepším případě, v tom horším už první měsíc splátku nemůžete uhradit.

Spadnete tedy do vymáhání a společnost vám píše emaily a volá, z jakého důvodu nemůžete splátku poslat. Pak vám zaměstnanec společnosti dá odložení splátky, ale myslíte, že zadarmo? K první nesplacené splátce se přidá druhá další měsíc, a čím více peněz dlužíte, tím vyšší je úrok. Protože se vám větší částka úročí. Příkladem: Dlužím 50 000 Kč, 10 % z 50 000 Kč je 5 000 Kč. Nebo dlužím 25 000 Kč, pak je 10 % 2 500 Kč. Čím vyšší částka, tím vyšší úrok. A protože jste peníze na životní výdaje neměli ani předtím, na splátky v dlouhodobém horizontu taky mít nebudete. Když člověk zpanikaří, udělá blbost.

Jelikož vám chybí na splátky a tlak společnosti je neúprosný, uděláte hloupost a půjčíte si u jiné nebankovní společnosti na splátku u té první. To zopakujete ještě párkrát, a tím jste se dostali do dluhové pasti. A jak já to nazývám, máte kaskádu půjček. Při tomto postupu se propracujete až k půjčování si u společností „s úrokem proti dobrým mravům“. Tedy s úrokem tak vysokým, že je proti dobrým mravům. O tom zase příště.

Plány, plány, plány. Pokud zvažujete spotřebitelskou půjčku, myslete na to, že člověk míní a život mění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám