Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Má mě rád, nemá mě rád: Tenká linie stalkingu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Xuan Hoa Le / www.pexels.com

Pamatujete si také hru se sedmikráskou? Trhání jejích lístků květů a ptaní se květiny: „Má mě rád, nemá mě rád?“ Pokud přijde na stalking, tedy nebezpečné pronásledování, cítí se člověk podobně.

Článek

Je to tak trochu ruleta, zda se jedná o romantiku nebo pomstu.

První zásadní otázka, chce člověk pozornost od tohoto konkrétního ctitele/ctitelky? Protože pokud ne, je chování, které by ve světle opětovaných citů mohlo být vyloženo jako romantické, děsivé. Nedávno mi kamarádka vyprávěla svůj příběh.

Měla staršího přítele, který po ní chtěl přizvat její kamarádku k nim do postele po třech měsících vztahu. Když vyjádřila nesouhlas a napsala mu, že se zlobí, tak jí přítel počastoval tzv. „silent treatment“ aneb přestal ji kontaktovat. Nicméně její city zranil natolik, že se rozhodla vnitřně ve vztahu nepokračovat. Hned druhý den po události si uvědomila, že člověka, který s ní jedná tímto způsobem nechce a nemiluje. A že pokračovat ve vztahu by bylo k němu i k ní svým způsobem nefér. Toto uvědomění jí překvapivě osvobodilo od většiny negativní emocí k němu. Od té chvíle měla k muži neutrální pocity. To ovšem jen do doby, než se znovu ozval.

Přesně po třech týdnech jí začaly chodit zprávy různého druhu. Začalo to tím, že mu chybí, pokračovalo to tím, že situace byla její vina, a dostalo se to až ke stalkingu. Když expříteli přes zprávu vysvětila znovu svůj postoj, nepomohlo to. Zprávy, ve kterých se vymlouval, volání, poté volání ze skrytých čísel, lehce agresivní zprávy až nakonec čekal před jazykovými kurzy, kam docházela, kde ji díky Bohu nepotkal, protože odešla dříve. Zasílal jí fotku, jak čeká před budovou s komentářem, že „překvapení se nezdařilo“. Na výročí 4. měsíce si dal její fotku do profilu na chatovací aplikaci. Když její sestra vzala vyzvánějící telefon a řekla mu, že zavolá policii, pokud nepřestane, vypadala situace jako ukončená. Odepsal, že blokuje její číslo a smazal z chatu některé zprávy.

Po týdnu někdo zvoní na její byt. Kamarádka se podívá kukátkem a člověka, který stojí blízko u dveří nerozezná, a tak otevře. Je to její její bývalý přítel s taškou dárků od ní. Kamarádka je v naprostém šoku, že jí nejde mluvit. Muž u ní v bytě nikdy nebyl a její adresu sehnal z dokumentů, které mu důvěrně poslala úplně z jiného důvodu. Vzhledem k šoku, ve kterém byla si nevzpomíná, co jí říkal. Položil dárky, které mu dala k narozeninám na její práh, a potom zavřela dveře a on odešel. Za 15 minut přišla zpráva, ve které „se omlouvá“ za to, že přišel bez ohlášení a další manipulace.

Od té doby se kamarádka bojí kdykoli někoho nečeká a slyší zvonek ve svém bytě. Má strach, že jí znovu nějakým způsobem kontaktuje a bude muset situaci řešit na policii. Přineslo jí to úzkost a nejistotu, což je ještě dobré vyústění.

Dostali jste se taky někdy k tenké linii stalkingu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz