Hlavní obsah
Jídlo a pití

Mrazíme houby: Jak na to, aby zůstaly chutné a bezpečné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Houby

Ahoj všem houbařům a milovníkům lesních plodů! Dneska se spolu podíváme na téma, které je aktuální vždycky, když se vrátíme z lesa s plným košíkem - jak správně zamrazit houby.

Článek

Věřte nebo ne, většina z nás to dělá špatně! Pojďme si to spolu projít, ať máme celou zimu zásobu chutných a hlavně bezpečných hub.

Proč nemrazit čerstvé houby?

Tak tohle je první věc, kterou si musíme zapamatovat. Čerstvé houby do mrazáku nepatří. Proč? No, ony ty naše houbičky jsou pěkně zákeřné. Obsahují totiž enzymy, které je i po utrhnutí dál rozkládají. A při tom se uvolňují mykotoxiny - a ty našemu tělu rozhodně neprospívají.„Když dáte čerstvé houby do mrazáku, tyto enzymy budou ještě několik hodin aktivní. A pak sníte houby plné škodlivin,“ vysvětluje mykolog Jiří Novák.

Jak na to správně? Nebojte, není to nic složitého. Stačí dodržet pár jednoduchých kroků:

1. Houby pořádně očistěte. Klidně je můžete i opláchnout vodou, tady se toho bát nemusíte.

2. Nakrájejte je na kousky, se kterými budete chtít později vařit.

3. Teď přichází to nejdůležitější - tepelná úprava. Poduste houby asi 5 minut na pánvi. Nemusíte přidávat olej, stačí trocha vody.

4. Nechte je vychladnout a pak je rozdělte do porcí.

5. Zabalte do sáčků nebo krabiček a šup s nimi do mrazáku.

Proč je tepelná úprava tak důležitá?

„Když houby před mražením tepelně upravíte, zastavíte činnost těch zákeřných enzymů,“ říká Novák. „Navíc se zbavíte přebytečné vody, takže ušetříte místo v mrazáku. Dva v jednom!“

Které houby mrazit a které ne?

Dobrou zprávou je, že takhle můžete zamrazit skoro všechny houby. Jen s bílými hříbky to nedělejte - ty si schovejte na sušení. Při pomalém sušení totiž krásně voní a byla by škoda o to aroma přijít. Osvědčený trik je dát směs podušených hub do sáčků tak, že vytvoříte placku, ze které vždy kus odlomíte, nerozmrazujete tedy celý sáček. Vyndejte vždy jen tolik, kolik potřebujete, a hned je použijte.

A pozor - jednou rozmrazené houby už znovu nemrazte. „Zmrazené houby vydrží v dobré kondici až rok,“ dodává Novák. „Ale upřímně, kdo by vydržel tak dlouho neochutnat svoji houbovou úrodu?“ Tak co, přátelé, překvapilo vás něco? Mě teda ano. Nikdy by mě nenapadlo, že obyčejné podušení může být tak důležité. Ale od teď už budu vědět, jak na to.

A co vy? Máte nějaké svoje fígle na mrazení hub? Podělte se o ně v komentářích, ráda se přiučím novým trikům. A nezapomeňte - v lese opatrně, ať máte co mrazit. Houbám zdar!

Zdroje:

https://living.iprima.cz/bydleni/kuchyne/jak-zamrazit-houby

https://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-zamrazit-houby-30000824.html

https://www.nahouby.cz/blog/mrazeni-hub

https://www.blesk.cz/clanek/bydleni-hobby-houby/617837/jak-spravne-zamrazit-houby-spatny-postup-ohrozuje-vase-zdravi.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz