Hlavní obsah
Finance

Jak nedopadnout s důchodem jako Vondráčková: Riziko, které si už jde hlídat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační snímek

Stalo se už mnohokrát, že žadatel o důchod až po mnoha letech zjistil, že zaměstnavatel ho nepřihlásil k účasti na nemocenském a důchodovém pojištění. Velká komplikace. Řešení ale existuje.

Článek

Před problémem varuje oslovený ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. I když totiž naprostá většina zaměstnavatelů plní svoje povinnosti vůči zaměstnancům, najdou se ojedinělé případy, kdy tomu tak není.

Nelze však zcela kategoricky vyloučit, že zaměstnavatel nějakým administrativním nedopatřením zaměstnance nepřihlásí k účasti na nemocenském a důchodovém pojištění, případně za něj neodevzdá evidenční list důchodového pojištění.

To je velká komplikace zejména pokud jde o událost, která si nese starší datum. Totiž došetřování dob důchodového pojištění zpětně, a to po uplynutí několika let, není žádná sranda. Ba naopak je to někdy velmi náročné a ještě není záruka, že se to vždy povede, a to třeba v případě, že bývalý zaměstnavatel zemřel, společnost zkrachovala a podobně.

V elektronickém systému České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) si každý může zkontrolovat, jestli za něj zaměstnavatel správně odvádí předepsané odvody a zda se mu to správně započítává do výměry důchodu. Jsou totiž případy, kdy třeba zaměstnavatel zaměstnance nenahlásil, aby nemusel za něj platit odvody a následně se lidé diví, když si nechávají vyměřit důchod, že sice pracovali, ale v systému to není zaneseno,“ upozornil na dotaz autora ekonom Štěpán Křeček.

ČSSZ nabízí tuto službu pojmenovanou jako IDA - Informativní důchodová aplikace. Ne všichni ovšem tuší, že vůbec existuje. „Informativní důchodovou aplikaci (IDA) jsme spustili 1. července 2021 a do dnešního dne jste ji využili více než milionkrát,“ stojí na stránkách portálu, která zprávu uveřejnil v lednu letošního roku.

Problémy ze zmíněného jsou mnohdy opravdu velké. Nejznámějším, kdo stejný problém řešil, je zpěvačka Helena Vondráčková, když musela svádět boj o svůj starobní důchod až u soudu. O penzi zažádala v roce 2011, když obdržela výměr, kde bylo uvedeno, že její důchod je pouze 8 tisíc korun, nevěřila vlastním očím. Věc vyřešila až letos, jak uvedl web ŽivotvČesku.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz