Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kdo žije v srdcích, neumírá. Příběh kmotra Mrázka dodnes vyvolává otazníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rudolf Šindelář

Hrob Františka Mrázka v Českém Brodě

Vyučil se jako lakýrník, ale jeho představa o životě byla jiná. Stal jednou z nejvýraznějších tváří českého podsvětí a dodnes jeho archiv budí velké emoce.

Článek

Životní příběh Františka Mrázka, jehož život ve věku 47 let ukončila kulka najatého vraha, dodnes přitahuje pozornost. Kontroverzní podnikatel během něj navázal kontakty mezi politiky, měl své lidi mezi muži zákona.

Začalo to ale postupně už před rokem 1989, kdy šmelil s elektronikou a řadil se mezi někdejší takzvané veksláky - menší obchody se sametovou revolucí vyměnil za výdělečné podvody s realitami. Od bank vysával půjčky v desítkách až stovkách milionů korun a ručil za ně nemovitostmi nízké hodnoty. Odhady mluví o tom, že jeho majetek byl v řádu miliard.

Čelil také podezřením kvůli několika nájemným vraždám, s nimiž byl spojován. Chodit po tenkém ledě se mu dařilo, ovšem stával se čím dál více nepohodlným. Jeho život ukončil jediný výstřel mířený do srdce. Dodnes je záhadou, kdo byl střelec a kdo si ho na práci najal. Smrt přišla nečekaně, a to 25. ledna 2006, před sídlem jeho společnosti v pražské Durychově ulici.

Pohřeb Mrázka byla nadneseně řečeno „společenská událost“. Konal se v pražských Strašnicích a šlo o přehlídku lidí, jejichž jména budí rozpaky. Poslední sbohem muži, jehož hrob nese nápis „Kdo žije v srdcích, neumírá“, přišli dát vlivní lidé - politici, celebrity, podnikatelé, mezi nimiž nechyběla jména jako Tomáš Pitr, Jaroslav Starka nekorunovaný král podsvětí Vlastimil Spěvák.

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice se ke smrti Mrázka vyjádřil tak, že za jeho smrtí stojí boj o ústeckou továrnu na oleje, nebo suroviny Setuzu. Mrázek se údajně před smrtí dostal do konfliktu se společníkem Pitrem ohledně budoucnosti podniku. O tento potravinářský gigant měl údajně v té době projevit zájem i Andrej Babiš.

Mluví se také o tom, že Mrázek vydíral politiky, a to rozhodlo o jeho konci. Do povědomí se také dostal takzvaný Mrázkův archiv, v němž mají být dokumenty, které sloužily k vydírání konkrétních osob. Dodnes je zahalen tajemstvím a vyvolává otazníky. Názory na něj se liší, jedni říkají, že stále by mohl být velmi zajímavý a některým lidem by zkomplikoval život. Druzí jsou přesvědčeni, že uplynula už dlouhá doba a citlivé informace už by neublížily ve smyslu, že ti, jejichž jména jsou v něm zaznamenána, ve větší míře už nežijí, případně nemají žádný politický nebo společenský vliv.

Hrob Mrázka je v Českém Brodě, kde donedávna jeho manželka vlastnila rodinnou vilu. V roce 2021 ji prodala za 44,86 milionu korun.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz