Hlavní obsah
Lidé a společnost

Narkomanka Katka oslavila 46. narozeniny. Je úkazem toho, co vše tělo vydrží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením redakce ŽivotvČesku

Katka Bradáčová se svým někdejším psím kamarádem

Glosa: Nejznámější narkomanka Česka Katka Bradáčová, kterou proslavil dokument filmařky Heleny Třeštíkové, v lednu oslavila své 46. narozeniny. Ovšem při pohledu na úvodní fotografii by hádal málokdo, že padesátku má teprve před sebou.

Článek

Pokud by žena, která dlouhé roky bloudí ulicemi hlavního města, jeden čas dokonce bydlela s někdejším partnerem Jiřím v kanále na pražské Palmovce, vyprávěla o tom, co všechno dokázala do svého těla dostat za chemii, aby si zvedla náladu, nejednoho člověka napadne, že její játra jsou ze železa.

Katka Bradáčová se v roce 2009 objevila v časosběrném dokumentárnímu snímku, který mapuje čtrnáct let života závislé ženy na tvrdé droze. Díky tomu se česká narkomanka stala symbolem toho, jak zákeřné může být dlouhodobé užívání polysyntetické drogy odvozené od morfinu s názvem heroin. V minulosti se matka jediné dcery - patnáctileté Terezy, s níž udržuje vlažnější kontakt - netajila ani tím, že závislost si vybudovala také na metadonu, tedy náhražce heroinu a občas do sebe pošle na chuť pervitin. Komplikací pak pro ni představuje náběh na cirhózu jater, což dříve autorovi článku uvedla.

Pokud se Katce Bradáčové zadaří, občas dokáže vzdorovat svým démonům. „Snažím se abstinovat, někdy vydržím i tři dny. Je to ale těžké,“ prozradila závislá žena v době covidu, když s ní autor článku dělal rozhovor.

Ve Facebookové skupině Katka, která je věnována slavnému filmovému počinu, se řada uživatelů sociální sítě vyjadřuje směrem k narkomance, když se na stránce objeví nějaký snímek, na němž je zachycena. Obecně jsou komentující ve větší míře nejvíce v údivu z toho, jak odolné dokáže lidské tělo být s ohledem na chemické koktejly, které si Katka Bradáčová po většinu svého života dobrovolně dopřávala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Film Katka
Kateřina Bradáčová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz